В края на лятото: Върна ли се българинът по родното Черноморие?

Само за ден в Слънчев бряг имаме почиващи българи, колкото за цял месец в Гърция
29 авг 2023 10:34, Анисия Иванова
106

През месец юли тази година българите, които са пътували в чужбина, са с 12% повече в сравнение с данните за същия период през 2022 година. Това съобщиха от Националния статистически институт. Най-много българите са пътували до Турция, Гърция и Румъния.

"Имаме ръст. 820 000 българи са излезли в чужбина. В същото време имаме над 2 млн. българи, които са били в България. Само на Слънчев бряг имаме 450 000 легла, заедно с община Несебър - 550 000 легла. В Гърция през изминалия месец са излезли 120 000 българи с цел туризъм. Само за един ден в Слънчев бряг правим онова, което се прави за цял месец в Гърция. Няма как да кажем, че българите са тръгнали в чужбина", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Тази година се очакват малко над 7 млн. българи да излязат в чужбина и 24 млн., които ще имат пътувания в България, уточни той.

"Имаме много интензивни пътувания в България. НС казва, че 45% отиват в чужбина с цел почивка и екскурзия - около 400 000, но пътувания има и в България, особено по Черноморието", посочи Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на ИАОТ отчете върхова година по отношение на пътуванията и обясни на какво се дължи спадът на чуждестранни туристи у нас:

"Спрямо 2019 г. имаме спад. Спадът за трите месеца през лятото от чужбина е 9%. Ние сме с 300 000 по-малко от това, което е било през 2019 г. - недостигът е на туристи от Германия, Русия и Великобритания. През изминалия месец имаме 85 000 германци. Това означава слаб юни и юли, означава много инвестиции в реклама, за да може следващата година да имаме повече туристи. Хотелите трябва да сключат договори, а общините да участват в процеса на рекламата".

Според него темата за чистотата на водата, дискутирана през летния сезон, не е причина за отлива на туристи у нас. "Имаме спад на румънски туристи, защото им вдигат колите. Бяха извършени огромни инвестиции по отношение на водния цикъл на Черноморието. Очакваме до 3 млн. чужденци по Черноморието за това лято - имаме перфектна организация и системата работи добре. Трябва да видим не в месеците юли и август, когато е пълно, а през месеците май-юни и септември-октомври какво може да се направи по отношение повече туристи", анализира гостът.

Цените по Черноморието се движат между 40 и 240 лв. за стая за двама души, отбеляза Драганов.

"Скара с гарнитура и бира е 11 лв. Изключително изгодно. Разликата в отстъпката между 2 август и 2 септември е между 30 и 50%. След 15 септември цените ще паднат още. Туризмът е стабилен, има капацитет да обслужи повече туристи", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
12
 
16
 
! Отговори
Сашо лопедиума преди 8 месеца
Тук сме на слънчака. Свободия си е, като ми се досере да е не излизам от водата, а *** там и после наблюдавам как подводницата изскача и се насочва към някоя наджукена метреса хахаба
46
0
 
14
 
! Отговори
Хах преди 8 месеца
Почти по всички плажове водата тук е пълна с морски треви и ***. Само на северния плаж на Приморско беше сравнително бистра без водорасли.
45
1
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Няма връщане.На Слънчака ходят търсачи на евтин алкохол и платени жени.Останалите са в Гърция.
44
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Перниканец Още миналата година през септември на топ плаж в Гърция направихме сметка над 80 евра и пак си платихме чадърите и шезлонгите! Така че по-полека с безплатните!
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Перниканец, категорично не ядете прясно :) Казвам го като човек, който е работил в Гърция. Всичко пристига замразено, а ви го представят като охладено. Това не означава, че не е по-вкусно от буламачите по черноморието.
42
7
 
32
 
! Отговори
Перниканец преди 8 месеца
В Гърция багета, гирос или тортиля + гарнитура салата са 5,50 EUR на плажа + кристална вода + безплатни чадъри и шезлонги. Там просто ти искаш да си дадеш парите, за разлика от тук, където се чудят как да ти ги вземат. All inclusive е на съшата цена като при нас, с разликата, че вместо полуфабрикати ядеш всякаква морска прясна храна - риба, калмари, октопод, миди и скариди, както и скара. Веднъж опитал, няма българин, който да се върне на черноморието.
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако някой му плаща заплата на тоя, да го уволни веднага. Появите му са контрапродуктивни.
40
6
 
12
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 8 месеца
Отивай в Гърция, по-евтино е !
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На този нищоправец сигурно му плащат по програма от ЕС.
38
11
 
15
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Уж черноморието ни било гадна, мръсно, с лошо обслужване... Не разбирам щом е толкова зле какво прави това количество хора тук? Не можем да се разминем от туристи. Буквално животът ни спира заради вас. Налага се да се понасят привичките за шофиране на разни недорасни инфантили. Трябва да ви траем мръсотията. Генерирате шум като за 3 пъти повече хора.... Нали щяхте в Гърция да ходите?Защо има толкова тюлени и хипопотами на плажа? Диагоналки и бански с леопардови принтове е "вечната мода" сред вас
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз тази година ходих на море в Саранда Албания. Много съм доволен супер евтино е. Кеф ти Йониско море на юг, кеф ти Адриатическо на север. Обслужването супер, а цените са като в България преди 10 години.
36
3
 
26
 
! Отговори
Майора преди 8 месеца
Много ми е интересно как българина ще почива по Черноморието след като цените са европейски , а качеството на услугите и храната българско! И като сложим липсата *** пречиствателни станции , виждаме лак стоят нещата!
35
2
 
17
 
! Отговори
Ха, преди 8 месеца
вдигали им колите!? В Гърция направо свалят номерата за поне 14 дена. И ако искаш оплачи се на отец Гаро Пекмезян.
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е как ще се върне българина по черноморието като цените са като за британски баби, а качеството е под всякаква критика.
33
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам с какво ще ви помогнат тия глупости
32
0
 
12
 
! Отговори
Троян преди 8 месеца
До принцеса КалинаЕдин води тъщата на стрелбище да я учи да стреля. На входа ги върнали защото не давали да се ходи със собствени мишени.
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пречиствателни станции кога ?
30
4
 
6
 
! Отговори
принцеса Калина преди 8 месеца
е в София , трезва за първи път от четири дена . Симеон е на транквиланти в Испания . Как да дойде на слънчев бряг , ами няма да дойде . От с. Прилеп не им е до плаж . Митьо Пищова не се пече . Страх го е за следващия разстрел в бг оповестен след Петров. Да не го стрелят . Виж Калина охо
29
2
 
19
 
! Отговори
Мъдьо Грездев преди 8 месеца
Е как да се върне като черноморието ни е опикано и осрнано?
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колкото по-малко от провинцията ходят на Юерноморието, толкова по-добре, имат си Гърция :)))