Училищният звънец бие в 2349 училища, първокласниците са над 57 000

Вижте къде ще бъде властта
15 сеп 2023 06:30, Александър Попов
31
Училищният звънец бие в 2349 училища, първокласниците са над 57 000
Снимка: БГНЕС

Над 702 000 ученици от I до XII клас ще влязат в класните стаи в 2349 училища на 15 септември т.г. Малко над 57 000 от тях ще прекрачат училищния праг за първи път. Учебната 2023/2024 г. ще започне също в 43 държави извън границите на страната.

Училищният звънец ще чуят близо 30 000 български деца, които се обучават в 398 неделни и в 2 български държавни училища в чужбина.

Ремонтните дейности в 507 училища вече са приключили, в 240 ще бъдат довършени до 15 септември т.г. В 63 ще продължат и след първия училищен звънец, но е създадена организация за нормалното притичане на учебния процес.

Общо около 90 000 учители ще преподават тази година. От тях 70 520 са в училищата и центровете за личностно развитие, останалите ще се грижат за децата в детските градини. Техните заплати се увеличиха с 15%, считано от 1 януари 2023 г.

Все още има недостиг на преподаватели по математика и природни науки в по-малките населени места. От няколко години МОН се опитва да реши този проблем чрез национална програма „Мотивирани учители“, по която се подготвят педагози по тези предмети, посочи министър Цоков.

Дигитализацията на българското образование продължава. За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от I до VII клас ще бъдат достъпни в PDF формат и ще могат да се ползват в платформата „Дигитална раница“ още от първия учебен ден.

Медицинската бележка за извинение на отсъствията на учениците ще се издава само електронно от 1 октомври т.г.

Новости има и около изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата учебна година учениците, които не са успели да ги положат поради медицински или друг сериозен проблем, ще имат право да го направят на допълнителна дата по съответния предмет.

Къде ще бъде властта?

На 15 септември, петък, от 10:00 ч., президентът Румен Радев ще посети село Кочан, община Сатовча, където ще вземе участие в празничната програма по откриването на първия учебен ден и отбелязването на 50-а годишнина на СУ „Христо Смирненски“. Държавният глава ще произнесе слово и ще връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на директора на учебното заведение.

Премиерът акад. Николай Денков ще открие новата учебна година в две училища – Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София и ОУ „Васил Левски“ в село Караджово, област Пловдив.

В 9,00 ч министър-председателят ще отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството в НПМГ, чийто възпитаник е и той самият.

В 12,00 ч премиерът ще празнува първия учебен ден заедно с учениците в ОУ „Васил Левски“ в село Караджово, област Пловдив.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на новата учебна година в три столични училища.

В 9 ч. тя ще бъде на церемонията в 40 СУ „Луи Пастьор“ в Люлин. В 10 ч. кметът ще бъде в 63 СУ „Христо Ботев“ в кв.“Требич“, а в 12 ч. – ЧОУ „Питагор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз през 1998г бях първи клас .
24
0
 
0
 
! Отговори
ох преди 8 месеца
57 000 / 2349 = 24,3Средно училищата не обучават по една паралелка на випуск?(2349 "директори" + 3х2349 "замдиректори" + общински, областни, държавни "мениджъри")
23
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 8 месеца
През 2004 едно на три бебета беше българче...70 % от новородените не са българи !!! Представете си колко от тези 54 000 не са българи. Това прави около 16 000 българчета..Като се има предвид, че по-голяма част от родените българчета са в София можете да си представите какво се получава в провинцията....Скоро София ще бъде един от малкото градове с преобладаващо българско население. Въпреки, че роми от Сливен и другаде се местят в София и раждат там....Сливен и София имат най-висока раждаемост...
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
абсолютна трагедия, 57К е нищо и България загива бавно и безславно. Важно е да има татуси, джуки и кученца.
21
1
 
5
 
! Отговори
За детския труд преди 8 месеца
Ако на 12 г. все още не може да чете като хората, изключване от училище, спиране да детските надбавки и задължително на работа с постоянен трудов договор на половин работен ден и вид труд, съобразен с възрастта му.Това ще е в унисон с традициите им. На 12 г. те се осъзнават вече като моми и ерегени за задомяване, а който се счита годен да създаде деца трябва и да ги издържа. Този вид интеграция ще е най-успешна - хем не нарушаваш традициите му, хем го приобщаваш към градивната част от обществото
20
1
 
5
 
! Отговори
Изходът е един преди 8 месеца
1. Десетократно по-високи детски надбавки за семейства, в които и двамата родители са с минимум средно образование; 2. Ако такова семейство роди две деца и няма жилище, да му се осигури общинско такова с възможност да го купи на занижени цени и с безлихвен заем; 3. Създадат ли трето дете, това жилище да им се подарява. 4. На трайно безработни малограмотни и на всякакви други лица, неплащащи данъци - минимални детски надбавки (35 лв) само за първото дете и НИКАКВИ ДРУГИ ПОМОЩИ!
19
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 месеца
Само до преди 20 год бяха по 67 000 първокласници. Сега 54, от тях половината са българчета, ужасен ужас, колкото един един град да се образува от 30 хил дефакто имаме раждаемост. С тоя темп само на София няма да се поддържа населението, провинцията е ясна
18
2
 
4
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 8 месеца
Колко ще струва на нас, данъкоплатците това, че почти половината първокласници не са българчета? За не-българчетата се предвиждат доста бонуси с пари от бюджета. Но колко от тези облагодетелствани деца завършват НАЧАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ? Колко от тях завършват основно образование? Дали поне стотинаот днешните първолаци ще завършат средно образование?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това с дигиталната бележка е поредната просъотия, която ще префизвика хаос. Ако детети развие симптоми в 2часа, а личната е била до 1, няма да може да му издаде бележка и детето или трябва да седи болно в учулуще, или да има една камара неизвинени. Аз не разбирам защо се прави.
16
2
 
3
 
! Отговори
Разбивка по етноси преди 8 месеца
Колко процента от тези 57 000 първолака са етнически българчета? Още по-интересно става, когато се направи справка относно етническия състав на 12-окласниците.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Успех на всички деца е така наречената пародия на училище в България!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе народ който ругае образованието и учителите си, е затънал яко. Еманация на простотията.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Производството на нег рам отници продължава.
12
2
 
7
 
! Отговори
Читател преди 8 месеца
120 000 първокласници бяха през 1989 година. Броя на учителите е един и същ.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ужас Особено от понеделник нататък. Не може да не ги ли закарат мамините синчета с колата пред входа на училището, ако можеше щяха и в класната стая да влязат
10
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Денят на индоктринацията да ви е честит
9
0
 
14
 
! Отговори
Момо преди 8 месеца
С толкова първокласници говорим не за демографска криза, а за трагедия. За етносите нищо не казвам.
8
0
 
3
 
! Отговори
лекар преди 8 месеца
5, 'аз учих повече и сега правя кинти' -- като шеф месар ? :)))
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва бълг. език да бъде изучаван като чужд език. Защото е близък с руския. Основен език в училищата трябва да бъде турски и римски!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дай да ям *** какоуу. За кой мийнса упамда пета, кат помощи от еврооат аше зимам ей такаа.