Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?

Димитър Манолов: Спасяваме енергийния баланс на системата
1 окт 2023 10:47, Елка Василева
377
Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?
Снимка: архив, БГНЕС

Спасяваме енергийния баланс на системата - така президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни случващите се протести на енергетици и миньори.

"В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие. Ако в 6 часа вечерта ТЕЦ-овете не произвеждат ток, изключваме и спираме да си светим. И тези хора няма с какво да си включат телефончетата, да им се заредят таблетчетата и не могат да отидат в бара да пият смутита. Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? Това е големият въпрос. Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", обясни той пред БНР.

Още по темата
За поканата за среща, отправена от премиера към синдикатите за този следобед, Манолов каза, че снощи нагласата е била категорично да не се отзоват на срещата. Тази сутрин не забелязах голям ентусиазъм по отношение на промяна на тази позиция, добави той и посочи, че това все пак още не е крайното решение. Според него да се води този разговор постфактум е нелепо.  

Не можеш да загубиш нещо, което не си имал - така той отговори на казаното от премиера Денков, че ако не се изпратят плановете в Брюксел, може да загубим 4 млрд. лв.

"Това, което сега на нас ни се предлага, е - вземете едни дребни пари и съсипете това, което имате. Това е което ни се предлага - за 3 млрд. лв. да съсипем бъдещето за години напред, всъщност завинаги. Никой не знае какво са предали в Брюксел", каза Манолов.

"Тези хора си дават сметка какво ще се случи. Въпросът е как ще се случи. Около това е целият разговор и напрежение", коментира синдикалистът. Той е категоричен, че внасянето на плановете за справедлив преход трябва да се случат след широко обсъждане. Според него за 2 месеца тези обществени обсъждания е можело да се случат.

Управляващите всячески бягаха от това да чуят гласа на хората, смята той.

По думите му ТЕЦ-овете в България отговорят на всички технически изисквания. В сферата работят добре образовани и високо квалифицирани специалисти.

"Хората, които добиват въглища, те не копаят с кирка и лопата под земята, не са хора с лампички на челата".

Манолов посочи, че пряко засегнатите биха били около 13-14 хил. души. Но около 120 хил. души ще пострадат от това, което ще се случи там, добави той.

"Докато тези хора умуват какво да правят, всички знаем колко е къс пътят до самолета. Тази опасност не трябва да я пренебрегваме, а тя е опасност номер 1", каза синдикалистът.

Димитър Манолов направи паралел с миналото.

"Нещо такова се случи и с "Кремиковци", но там беше по-брутален подходът. Разходете се в кварталите, където живееха хората, които работиха в "Кремиковци", и ще видите пустиня. Същото нещо ще се случи и тук", каза Димитър Манолов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
нощно време ще се свети с американска демократична енергия докато не светне сам човек
233
3
 
7
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
не бе гражданче, нощем солара свети ли? а вятър мое да им амое и да няма, нощем слънце 101 процента няма, ама кой да те светне ***
232
7
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 7 месеца
Глу.пости. А атомните централи само през деня ли могат да работят бе, шушляк?
231
3
 
3
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
целта към самолета е целта на Брюксел, докато сме в ЕС ще етака до последния българин
230
0
 
3
 
! Отговори
тоя баклик преди 7 месеца
е главен акционер на хелп карма, измамник пълен, със Хърсев двамата да се топлят в пандиза ще е най-добре
229
14
 
4
 
! Отговори
ЛЪЖЕШ НАГЛО МАНОЛОВ преди 7 месеца
ТЕЦОВЕТЕ ЩЕ РАБОТЯТ, ДО 2038г. И ЩЕ СЕ ЗАТВАРЯТ ПОЕТАПНО , КАТО ХОРАТА ПОЛУЧАВАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ 150хил.лв! ...ЦЕЛТА ВИ Е ДА ХВЪРЛИТЕ БЪЛГАРИЯ В НОВИ БЕЗРЕДИЦИ И КРИЗА ЗА ДА НЕ ВЛИЗЕМ В ШЕНГЕН-- ЗА. ДА УГОДИТЕ НА РУСКИТЕ АГРЕСОРИ!!!!
228
6
 
8
 
! Отговори
Ташев преди 7 месеца
Закривай мърл'вите тецове.Това е хранилка за болни директорчета маови уволнения тряват за тях и да ходят да бачат в Горубо.Ако откажат -пращайте ги на улицата.Какви 200 бона заплати какви 5лв.Ако ще дава толкова пари *** Василев са да ги извади от джоба си.
227
1
 
6
 
! Отговори
Нощно време преди 7 месеца
Нормалните хора спят!
226
3
 
8
 
! Отговори
Кой ще ни даде пари? преди 7 месеца
Квичиш ли алкохолик червен?
225
7
 
15
 
! Отговори
ЕССР преди 7 месеца
Да ви е честито светлото бъдеще! Лягане с кокошките, студ, глад и мизерия! А който е слушкал, ще му даваме за награда хрупкави бръмбари и червеи!
224
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затваряйте, затваряйте и нищо, че е есен...
223
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нима се учудвате -дадохме 5 милиарда за реактотрите на АЕЦ Белене, а ги продадохме за 1. Време е да си закрием въглищата, от които печелим 600 милиона на 20 процента мощност за да печелим за 6 години 300 милиона.
222
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зелената идея е изключително скъпа, а на този етап - безсмислена. Дори държави със силна икономика като САЩ, Китай, Германия се дърпат назад от зелената идея..Британия иска да копа шистов газ, в цял свят връщат въглищните централи, ние обаче ще ги затваряме и ще даваме пример на ссветовната икономика.
221
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Въглищните централи осигуряват работа на 20 000 души. Отделно Берое се издържа изцяло от Мариците. Ще се съгласи ли държавата да дава няколко милиона годишно за Берое?
220
4
 
3
 
! Отговори
Уплашението преди 7 месеца
Стига сте ни плашили. Не ни пука от нищо.
219
5
 
9
 
! Отговори
Перефразирам преди 7 месеца
Ако затворим въглищната енергетика и загубим нашите членове и влияние, откъде ще получаваме пари?
218
7
 
10
 
! Отговори
Майната Ви преди 7 месеца
От кога и този пияница и некадърник стана енергиен експерт? Синдикатите са част от държавната мафия. Тръгнали да зашитават корпоративните интереси на Ковачки и сие! Нали искахте да затворите "американските централи". А когато се разбра, че са си български протестирате срещу затварянето! Амеби!
217
4
 
18
 
! Отговори
Само питам .... преди 7 месеца
Как въглищните ни централи станаха изведнАж тоооолкова важни. До скоро ВСЯКА ГОДИНА получаваха субсидии за да не затворят . Да не би защото всички те са собственост на родни високопоставени мушеници и се използват основно за да точат държавния бюджет....
216
2
 
16
 
! Отговори
235, стига с това преди 7 месеца
"зависима","зависим","ще зависим" и т.н., ами работете,произвеждайте стоки които да са конкурентни на световните пазари, учете се от ПЪРВИТЕ, образовайте се, научете се да уважавате всеки труд, подтискайте пороците си злоба, завист, лицемерие, не гласувайте за обещания и по партийна препоръка, а със съвест, не бъдете ЗАВИСИМИ от тези които постоянно ви говорят за ЗАВИСИМОСТИ....нали претендирате, че винаги много знаете всичко...докажете го !
215
13
 
10
 
! Отговори
Гого преди 7 месеца
Да ви е честит Евро съюза!