Людмил Рангелов: Главният прокурор е административен ръководител без никаква власт

Политиците ще дърпат конците в прокуратурата, заяви адвокатът
Обновена: 4 окт 2023 22:19 | 4 окт 2023 22:00, Красимир Ангелов
4

"Съдебната система е конструкция, която се запълва от хората, които работят в нея. Съдиите и прокурорите не са доволни от това, което предлагат народните представители. Политическата воля, която движи процеса на промените, често е много брутална и не се съобразява с тяхното мнение". Това каза адвокат Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му главният прокурор става административен ръководител без никаква власт. "По целия свят той е фигура с тежест, защото има определени властови възможности. Сега се превръща в равен на всички останали", заяви Рангелов.

"Що се отнася до прокуратурата, политиците ще дърпат конците. Прокурорският съвет, който ще се състои от 10 човека, 6 човека ще бъдат избрани от НС. Този, който има политическото мнозинство, той ще може да избира тези 6 човека. Между тях не може да има действащи прокурори и следователи", обясни адвокат Рангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Когато главният прокурор е лишен от въздействие и контрол, той става напълно излишен", категоричен е Людмил Рангелов.

Той посочи, че Върховният административен съд не разделя делата по важност, а по реда, по който са дошли.

"Господин Сарафов е законно избран от прокурорската колегия. Предвижда се в тримесечен срок да се проведе избор за нов Висш съдебен съвет и прокурорски съвет, които от своя страна трябва да изберат главния прокурор. Март-април бихме могли да имаме вече не изпълняващ функциите главен прокурор, а наистина пълноценен главен прокурор.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Адвокат Рангелов, какво сте се загрижили за властта на гл.прокурор? Не виждате ли, че в България управляват петима човека: тримата 'канадци' , Боце Б. и Пеевски? Дори Хр.Иванов и Ат.Атанаов са от задните дупки на кавала.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много прозрачно избраниците показват ,че те или по точно техните кукловоди ще са главния прокурор и те ще упражняват контрол и надзор над всички прокурори..Чак са му отнели правото да издава методически указания за уеднаквяване на практиката ,както във ВКС и ВАС имат,с това означава пенкелер практика ,кой както си реши,или други решат.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То реално и Денков трябва да е такъв, но не е
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Haли вcичko ce cъrлacyвa c nocoлcтвoтo, щo мy e влacт?