Градче изникна на АМ "Тракия", протестът вече е безсрочен

За да протестират, повечето от миньорите излизат в отпуск
5 окт 2023 18:37, Нели Христова
238
Градче изникна на АМ "Тракия", протестът вече е безсрочен
Снимка: БГНЕС

Протестиращите миньори от държавните мини "Марица изток", чийто синдикални ръководители не подписаха в парламента споразумението от вторник, продължават с блокадата на магистрала "Тракия" край Стара Загора и на пътя за Димитровград. Днес, четвъртък, бе нейният седми ден.

Явно протестиращите, които обявиха, че протестът им вече е безсрочен, се готвят да останат дълго на разклона за Стара Загора на километър 208 от магистралата. На мястото вече изникна цяло палатково градче, в което палатките са оборудвани основно с маси и столове, съобщават от "24 часа".

Новосъздаденото палатково градче на магистрала "Тракия" край Стара Загора. Снимка: Ваньо Стоилов
Хората се грижат и за чистотата на района, като редовно метат и събират боклука в чували, които се извозват с 3,5-тонно камионче. Техни колеги им носят храна и вода. Полицията съдейства на протеста, като не спира протестиращите и пренасочва движението на автомобилите по околни пътища. Тя обаче следи внимателно за това за пътуващите през района винаги да има алтернативни, макар и по-неудобни от магистралата пътища, както и да не се явят провокатори сред протестиращите.

Основното тяхно искане вече е точките от споразумението между властта и енергетиците от вторник да залегнат в териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил, като документите бъдат изтеглени от Брюксел и допълнени.

За да протестират, повечето от миньорите излизат в отпуск. Въпреки това в сряда изпълнителният директор на мините Илза Чинкова, която дойде на място и неуспешно се опита да убеди подчинените си да се приберат по домовете си, призна, че графиците за добив на въглища се изпълняват, като рудниците осигуряват редовно заявените от топлоцентралите количества и даже успяват за заделят въглища за резерва.

Засега остава и блокадата на Прохода на републиката и на подбалканския път Бургас - София край град Гурково. Тя е по-рехава. Там са енергетици от държавната ТЕЦ "Марица изток 2", чийто синдикални лидери във вторник подписаха в парламента споразумението. Хората казват, че са на прохода по-скоро в знак на подкрепа и солидарност с протестиращите на "Тракия" миньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
Ганчо преди 7 месеца
Няма как да осигурите работа и прекалификация за над 100 хиляди човекаНяма построени никакви заводи къде ще отидат да работят тези хораЛесно е да си приказват глупости и да си срещу тях това е най-лесното трудното е да им помогнеш и да ги защитиш когато защитаваш тези хора това означава че защитаваш своят интерес когато дойде 2026 година тогава ще говорите другоКогато ще плащаш три пъти по-скъп тока
158
0
 
0
 
! Отговори
Точен преди 7 месеца
Има хора които въобще не разбират но само приказват реално погледнато въглищата са най-евтината енергияНищо по-евтино няма от тяхНо екотаксите вдигат много тяхната ценаЕко комисарите въобще не им пука за замърсяването на природата те се борят по същия начин за своя хляб както сега в момента се борят енергетиците и миньорите но само че е ако комисарите не произвеждат никакъв продукт те печелят парите ето така от въздуха им идваТе карат най-скъпите коли и имат най-хубавите дрехи
157
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да си стегнат зад ни,ц и.те и д а се преквалифицират!!ако не - да емигрират!!!тоя район е яко замърсен Ир тия мръсни тецове!
156
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кви миньори бе, кво задушаване тия работят в открити рудници.
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой млад човек не иска да става миньор, защо, защото е тежка и *** работа, хората отиват там щото друго в региона с прилична заплата няма, друг е въпросът дали тази работа има бъдеще за повече от 10 години, можете ли да си представите днешните гимназисти да идат там да бачкат, правете си изводите
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те силно държат да работят до задушаване в мините.
153
8
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 7 месеца
Браво! Подкрепям протестиращите изцяло, а заради останалите предателства трябва извънреден народен съд за предателите. Един министър разстрелян или пребит от тълпата и България ще бъде в много по-добро положение. Чувството за безнаказаност у върхушката е прекомерно. Мазните физиономии на Бойко и Пеевски пак са по цял ден на екрана
152
8
 
8
 
! Отговори
карачанаков преди 7 месеца
Хубаво закарали ги там,ама какво хапват ,какво пийват,къде пикат и се..т има ли изтрезвител и най важното кой се грижи за тях ,отпуска ли са ,на работа не ходят ли или само цъкат телефоните .Ама аз ако съм на тези тираджии дето обикалят заради тях по разни странични пътища пък ще блокирам пътищата да не може ятаците им да ги зареждат с продоволствия.
151
1
 
11
 
! Отговори
Я ТУКА НЕАДКВАТНИ ДА преди 7 месеца
НЕ СЕ ИЗКАЗВАТ. БЪЛГАРИЯ СИ Е ЧИСТА МАФИЯ. ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА ДОКАТО ВСИЧКИ "НАШИ" ФИРМИ СПРАТ ДА ВЗЕМАТ ПАРИТЕ ОТ ЕВРОФОНДОВОТЕ.
150
11
 
5
 
! Отговори
Бени преди 7 месеца
Само Асен Василев ще ги оправи тия. Дано да се е налучил от Маги Тачър как да ги вкара в кошарката.
149
9
 
8
 
! Отговори
Петров преди 7 месеца
С вас сме дръжте се!
148
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами то като на мотосъбор! Скара, бира и палатки! Що да не лагеруват за незнамсикво, накарани от незнамсикой!
147
4
 
5
 
! Отговори
Тия ли преди 7 месеца
Миньорите, ернегетиците, зърнарите, пътните строители,животновъдите,хотелиерите,ресторантьорите,тираджиите... все лоши,лакоми и ***. Ееее ... Ай-титата и офисният джендърски *** от лъскавите офиси са солта на българския народ? По
146
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето я ползата от БГ миньора-енергетик- държавна хранилка, 10 души вършат работа за 3 и половина, пречат на ежедневиета на нормалните хора, а не на политиците, докато в същото време си получават сериозната заплатка, платена от джоба на същите тези нормални хора. Че тя каква е разликата тогава между енергетика и политика? Май са едно и също!
145
4
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 7 месеца
На снимката протестиращите изглеждат много нахилени. Сигурно се радват че клатят държавата.
144
9
 
5
 
! Отговори
Протести до дупка преди 7 месеца
Докато не паднат цените
143
9
 
5
 
! Отговори
ясно преди 7 месеца
Правителството се солидаризира с бУкрайна и реши да модернизира армията , което пречи на агресивните планове на Русия и затова е впрегнала цялата си агентра да саботира държавата.Гадни ***.!
142
4
 
4
 
! Отговори
чуваш ли се преди 7 месеца
До Протести до дупкаЗащо стачкуващите миньори и енергитици не продават въглищата и електроенрия на ниских цени , и хлябът .А тогава трябва и тръдат да е безплатен -тоъ също има цена и като пада цената на стоката пада и цената на труда.Става това което вече беше 45 години.
141
11
 
4
 
! Отговори
Протести до дупка преди 7 месеца
Докато не паднат цените на всичко само протести
140
7
 
10
 
! Отговори
който преди 7 месеца
е прекалил с ,,протестите,, да бъдеУВОЛНЕН- лесно ще се намерят такива копачи на въглища- СТИГА ТОРМОЗ