Защитихме розовото си масло, но отново липсва работна ръка

Младежите искат да работят на компютър, не да ходят в нивата, посочи експерт
28

Страната ни и нашите евродепутати постигнаха рекорден пробив в борбата за защита на българското розово масло. Имаше сериозна опасност Европейската комисия да го приравни към продуктите, които са класифицирани като потенциално опасни заради съдържащи се в тях химични елементи.

Розовото масло е специфичен продукт не само като масло, но и като култура. Преработва се при двукратна дестилация при 100 градуса по Целзий. В него не могат да преминат други химически елементи. Нямаме катализатори и добавки, то е чист натурален продукт, обясни дългогодишният производител от Казанлък инж. Марин Тодоров в студиото на "България сутрин".

"Големият проблем при нас е работната ръка. Тя намалява и все повече ще намалява производството на този продукт. Това е един от най-големите проблеми. Хората по селата намаляват. Младежите искат да работят на компютър, а не да ходят в нивата", коментира инж. Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му няма как машина да набере розовия цвят.

Той посочи още, че заемаме около 60% дял в продажбите на розово масло в световен мащаб, като ни конкурират Турция и Мароко, но техните продукти са по-некачествени.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
456 преди 7 месеца
Хаха,разкрийте още университети,за да храните измислени лектори ,закрийте още професионални средни училища и чакайте работници?!Щеше да е смешно,ако не беше жалко!
25
0
 
2
 
! Отговори
Това е традиция от преди 7 месеца
времето на соца - виновни за всичко да се считат на първо място образованите хора. Защо се подминава фактът, че у нас днес избуяват стотици хиляди младежи, само част от които имат диплома за основно образование, защото са ходили в сградата на училището, за да взимат безплатната храна, който им се полага. Остналите даже и такава диплома нямат. Защо те не са на полето, за да си изкарват хляба с труд, който е по силите им? Да обработваш нива с розови насаждения и да береш рози не е нужен докторат.
24
0
 
1
 
! Отговори
Некъдърни Алчняри преди 7 месеца
Ами увеличете заплащането бе - като не е рентабилно (явно розовото масло е евтино и не печелите много) спрете да се занимавате с рози- след като не може да дадете 100лв надник значи явно продавате маслото евтино- нали ? това са вашите обяснения- берете си сами розите или си ги изкоренете за някоя субсидия от европа
23
0
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 7 месеца
До Да:*** как ще ги прати бе?Нали са новите чорбаджии.Как ще ходят да берат?Абсурд.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Минало и заминало...дисагите с гюлово масло са останали в миналия век
21
2
 
11
 
! Отговори
иван преди 7 месеца
И въглищарите не щат на полето!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми те плащат минимално. Защо някой ще им работи без пари?
19
2
 
16
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
Ами прати на розобер жена си, балдъза си, деца, зетьове, внуци. Етоти на цяла бригада. Сещай се за тия неща бе чонек.
18
6
 
13
 
! Отговори
Млад преди 7 месеца
Пука му на някой за розовото ви масло.
17
0
 
20
 
! Отговори
до Bai-Hui преди 7 месеца
А защо трябва младите да бачкат на рози? Ти нали си много работен? Що не идеш ти?
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Другари, с пари става работата! ДАвайте пари! Просто е! Комунизъм и в Русия и Китай няма вече!
15
2
 
15
 
! Отговори
Bai-Hui преди 7 месеца
До трезвенИ за пари не се навиват да бачкат физически труд вече. Истината е , че за малдите хора има прекалено други възможности за вадене на пари и физическият труд ства все по-непривлекателен. Живея в Пловдив и съм постоянно сред хора работещи в производството.Всички казват едно и също : ХОРА НЯМА . Младите като чуят ,че става въпрос за физически труд, а не компютър или "машина с копчета", даже и не питат за заплата , а директно бягат.
14
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
През 70 те години сме били на първо място в света по производство на цигари, произвеждали сме десетки години големи количества розово масло, хранителната ни промишленост задоволяваше не само вътрешния ни пазар , но и изнасяхме доста селскостопанска продукция. Всички се юрнаха на компютрите, ама високите технологии трябва да осигорят по-висока принадена стойност на производствата, а това не се вижда в България.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докато викате че нямало как машина да набере розов цвят и хората ще я проектират. Единатвената причина да не е проектирана е че нямат достатъчно масиви с рози. Може би не им се занимава.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дори и младежите, които не могат да работят на компютър, една част от които и да пишат не могат, защото в училище не са стъпвали, пак отказват да се хванат да работят! Едно е а станеш в 4 сутринта и да отидеш да бачкаш, за розобера трябва да си на линия преди изгрев слънце, а друго - да гепиш нещо от някъде или да лентяйстваш по цял ден и да чакаш на социални помощи...
11
6
 
16
 
! Отговори
Vvv преди 7 месеца
Ето по-перспективна работа за миньори и енергетици.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами собственикът на парцела какво е?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ami da wi namerim?
8
1
 
20
 
! Отговори
трезвен преди 7 месеца
Вие им плащайте добре пък тогава няма да ги бърка,че са на нивата
7
0
 
18
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
дългогодишния началник да спре да дрънка глупости и да вдигне парите на бачкаторите. всеки иска вожд, никой индианец