Бюджетната комисия търси начини да увеличи приходите

Проектобюджетът за догодина е подложена на второ четене
17 дек 2023 16:33, Анисия Иванова
45
Бюджетната комисия търси начини да увеличи приходите
Снимка: БГНЕС

Проектът за държавен бюджет за следващата година е подложена на второ четене от парламентарната бюджетна комисия.

Пред депутатите министърът на финансите Асен Василев наблегна и на предвиденото за първи път остойностяване на общински проекти в държавния бюджет:

"И това според мен е стъпка към абсолютно пълна прозрачност какви са проектите. Ние изпратихме до бюджетната комисия в края на деня в петък всички получени общински проекти, които отговарят на лимитите".

 Предлага се да бъдат увеличени бюджетните приходи от хазартна дейност, обяви председателят бюджетната комисия Йордан Цонев:

"Увеличаване на таксите за хазарта като допълнителен приходоизточник за средствата, които трябва да се осигурят за допълнителните предложения, още повече, че таксите не са пипани повече от 10 години".

Депутатът от ИТН Павела Митова каза, че те предлагат увеличение на приходната част в размер на 700 млн.лв. Тя добави, че те са предложили и връщане на 20% ДДС на ресторантьорите, както и намаляване на субсидията за партиите. “Също така сме предложили отпадането на 100% от дивидентите на държавни дружества”, посочи Митова.

Румен Гечев от БСП каза, че те предлагат малко над 1 % увеличение на разходите или около 1,4 млрд.лв. Той обясни, че това би послужило за увеличение на майчинските, увеличение на възнагражденията на служителите в различни сектори и др.

Цончо Ганев от “Възраждане” посочи, че предлагат увеличаване на всички заплати на непедагогическия състав в детските градини, увеличаване на заплатите в Министерство на земеделието, както и в държавен фонд земеделие, но освен това предлагат и няколко инфраструктурни проекта. Ганев поясни, че предлагат и осигуряване на средства за културния ни център в РСМ.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са внесли общи предложения в законопроекта за Бюджет 2024. Венко Сабрутев от ПП-ДБ представи общите предложения на трите партии като започна с това, че те предлагат създаване на фонд Стамболов, който да финансира магистрите ни в чужбина.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС добави, че предлагат и 68 млн. лв. допълнително за сектор “Култура”.
 
По време на заседанието председателят на КНСБ Пламен Димитров предупреди, че в три сектора има готовност за стачки, ако не бъдат вдигнати парите в бюджета за догодина:

"Не плаша никого, само информирам. Транспортът - градският транспорт остана с 0 лева увеличение. Следващата критична област е земеделието. Земеделието трета година няма никакво увеличение - в "Борба с градушките", Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - 60 милиона са нужни. Последният отрасъл, в който ще има напрежение - здравеопазването. Да, 1 милиард и 100 милиона повече в Касата - благодаря, браво, наистина добре, но в министерството на здравето - 0 лева за увеличение на заплатите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има двама братя в Делиормана милиардери. Направиха един отбор в Първа лига от чужденци, 12/години са шампиони и парите към тях не капят, а текат като Искъра рано през пролетта. Малко намаляване на капитала. ББ и бившият министър на финансите В.Г. бая намазаха покрай В.Божков - и там експроприация. Миналата година двамата харвардци правиха бизнес с американския втечнен газ. Отръскайте чувала. И т.н. - поне няколко млрд.лв ще съберете.
30
0
 
4
 
! Отговори
Еврика преди 4 месеца
Може да намалите разходите за заплати на депутатините и субсидиите на партиите.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как да си увеличат приходите ли? Като в НАП - с премии по 500 бона на парче.
28
0
 
1
 
! Отговори
Магаренко преди 4 месеца
Кво мръънкате бе неблагодарнници?!?! Важното е че сме от правилната страна на историята и че ще плащаме дълга на 404!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
аз си спомням как киро агитираше да си даваме заплатите за украйна, сега дали са готови да си дадат заплатите за нас?
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Депутатите да си дадат от заплатите за закърпване на бюджета. А някои може да бръкнат и в чекмеджета. Къде са Кирчо и Боко да дадат пример.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 23. Повечето имат много по-голям интелект от Кокорчо. Виж по мошенничество е трудно да се мерят с него.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бюджета няма да се напълни докато любимците на Боко рекетират правителството и стачкуват за щяло и нещяло.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като гледам какви неграмотници коментират тук бюджета и ми идва да се гръмна.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде ново тупане на чувала... бийте нови дупки на коланите.. пуца няма, само кутия! Слава хохаина!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво мислят Цеките,дето сега пълнят чекмеджето?
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По добре да търси как да им увеличи м,о,з,ъ,к,а, че с една клетка са много зле.
19
3
 
9
 
! Отговори
МЗ -5 милиарда преди 4 месеца
Има страшно лесен начин да увеличим приходите в бюджета с 10 милиарда лева. Просто трябва да спрем кражбите от 2-3 министерства. Ако спрем от повече - ще живне малко тоя изстрадал народ. Но нали мафията си има държава - това е невъзможно. По скоро ще измре народа отколкото мафията да си даде плячката.
18
3
 
3
 
! Отговори
Джеки Чан преди 4 месеца
Знам как да помогна на Кокора.Да вземе да се обади на Реджан Рашид Роко да му напечати фалшиви Евро и Долари,ако иска и Рубли.Трифата е 1към2.Човека ги прави 1към1 с истинските.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 17 ,големия грабеж ще е когато влезим в еврото ,на колко че го продават евро !да ли че е като 1996г.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До преди 2 седмици ,министъра на снимката каза че всичко е наред ,сега търсят приходи да увеличават)
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кокорчо, пак ли се напъваш земя да продаваш, а? Един път те разкриха ама пак продължаваш. Опитваш се да плашиш хората с градушки а? Така някак си да ги убедиш че е жизнено важно да я продадем. Или вече си получил капарото и трябва да си свършиш работата докрай. Нямало пари , а за заемите на Украйна имаме..Защо паритеи за Украйна не ги дадеш за земеделието, а?Продажник. ОСТАВКА!
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Банките ни обират с ужасни такси, не плаащат лихви. Лобито на банките при Двойните граждани от Международното събрание, работи за тези чужди банки и интереси. 3 милиарда лева са ограбили от бедния народ. 2 милиарда трябва да се върнат обратно.
13
0
 
8
 
! Отговори
Чико преди 4 месеца
До ТаняСамо да попитам хората едвам свързват двата края как да се преквалифицират. Данъците не са решение единствения начин е да се превлече нови инвеститори, което най-вероятно няма да стане близко бъдеще.
12
0
 
21
 
! Отговори
Чико преди 4 месеца
С тези темпове на вреда за малкия и средния бизнес, скоро трябва да излизат на магистралата да търсят пари.