Продавачи у нас отказвали да обслужват евреи

Със 75% повече са сигналите за антисемитски прояви
Обновена: 22 яну 2024 19:47 | 22 яну 2024 19:24, Нели Христова
54
Продавачи у нас отказвали да обслужват евреи
Снимка: БГНЕС

Със 75% повече са сигналите за антисемитски прояви у нас от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври. Евреите у нас се оплаквали дори че им е било отказвано обслужване в магазини.

Това разказа Максим Делчев - председател на Централния духовен съвет и част от ръководството на Организацията на евреите в България "Шалом", пред комисиите по правата на човека и за взаимодействието с гражданското общество в петък. Тогава двете комисии заседаваха заедно и изслушаха представители на правозащитни организации.

"От 7 октомври след атаката на "Хамас" над Израел сигналите към нас по отношение на антисемитски прояви към обикновени хора и наши членове са се увеличили със 75%. Става дума за хора, на които виждайки, че носят еврейска звезда на врата, им се отказва да бъдат обслужвани в магазини, за ученици в елитни столични гимназии, на които са им казвали "Ето, Холокоста продължава за вас", за младежи в Сливен и Варна, които ни се обаждат с въпроси как да обяснят, че евреите не са убийци", разказа Делчев.

Той припомни и за залепянето на некролог на Хитлер на вратите на Софийската синагога. По това време вътре е имало молитва. Делчев разказа, че някои не са погледнали сериозно на случилото се, а като на "невинна шега". "Тази невинна шега води до всички други неща, за които после четем, до насилие, до онези неща, които пълнят новините ни и не ни дават да спим вечер", каза Делчев.

Той призова депутатите, а и обществото, да направят така, че децата да са по-запознати с Холокоста, да обичат повече, да няма омраза в тях, както и да не се провежда отново провеждането на Луковмарш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 3 месеца
Неуважаемият другар Краен Недоделчев нормален ли е?
43
2
 
10
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 3 месеца
Нормално е след като заличават цял един народ от лицето на земята хората по цял свят да ги ненавиждат или мрязат...
42
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това, българинът, много просто нещо. Що ли още го има. Закривай!!!
41
2
 
14
 
! Отговори
До 44 Антисемити=сат преди 3 месеца
А, значи половината свят, дето ви е сърбал попарата и затова ви мрази са сатанисти, а семитите сте ангели Божии? Вижте си мръссната кървава политика, вижте си мръссните кървави пари и после раздавайте правосъдие над терористи и престъпници! Прокълнати хора без род и родина, това сте вие!
40
0
 
10
 
! Отговори
Седи си един китаец преди 3 месеца
в бар а Америка и пие бира. Влиза някакъв, отива до китаеца, взема му бирата и чупи чашата в главата му. Китаецът скача: - Къв си ти, бе? - Аз съм американски евреин и ти отмъщавам за нападението над Пърл Харбър! - Ми аз съм китаец бе, кво общо имам с японците??? - Е, китаец, японец, все тая! - Китаецът си взема още една бира и я разбива в главата на евреина. Оня скача: - Кво правиш, бе! - Отмъщавам ти за "Титаник"! - Ми той е потънал от айсберг, аз кво общо имам? - Айсберг, Розенберг, все тая!
39
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русофилски номера. Като им са толкова ценни палестинците да ги приберат по домовете си.
38
17
 
3
 
! Отговори
Антисемити=сатанисти преди 3 месеца
За съжаление явно в България има много инфилтрирани ислямски терористи - управлявани от дявола измамни корумпирани престъпници неонацистки антисемити като ислямски арабски нелегални окупатори лъжливо наричани Палестинци, на които про-терористичните антисемитски ООН, ЕС, Турция Иран, Русия съучастват с милиони подкупи, незаконно узаконяване на престъпните им групи като държави снабдяват ислямските терористи с хуманитарна помощ, вместо на невинните жертви от Израел на постоянен ислямски терор.
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Как се става евреин? - Да, изключително добра политика. Също така се помага и на хора в чужбина, да срещта други евреи и да правят семейства. Политика, която българската дъражва спешно трябва да интегрира в действията си.
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ПатриотДа, нещо като поп Кръстьо
35
3
 
8
 
! Отговори
Как се става евреин? преди 3 месеца
... но така се става евреин. Ако не си от "богоизбраните", ще им слугуваш, дори да си най-великият ум на земята.
34
2
 
10
 
! Отговори
Как се става евреин? преди 3 месеца
Имам съученичка, българка и тя, и мъжът й. Той наскоро си намери добре платена работа в Израел. Оказа се, че ако някой от семейството е с еврейски корени, ще получат много привилегии като "завръщащи се в родината изгнаници" - безплатна градина за детето, плащане на наем за жилище и т.н. Тя намери 2 "еврейки" у нас, които да потвърдят, че познават баба й и знаят, че е от еврейски произход. И хоп! - моята съученичка стана еврейка, и детето също... Не я упреквам, защото търси начин да оцелее, но...
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Да не се провежда провежданено на Луков марш." Ами добре. Провеждането нама да се провежда.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И как ги разбраха че са евреи ? На челата им не го пише. Нещо са се правили на интересни и нашенците са им теглили една майна. После ходят се оплакват. Българина е след най-толерантните хора, стига да не го правят на будала.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А укрите какви са, но тях ги обслужваме. Сбъркана работа.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само ако видя с очите си мога да повярвам на това, което надраскале журналетя тук.
29
10
 
7
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 месеца
Делчев, носиш българска фамилия...;))) Вашият сънародник Бахур Бахар, също с българско име покани арабеските в България и създаде дюнержийници на секи ъгъл и каза: Дюнера ни пази от тероризма! Евреин ли е Бойко? Евреин е!;))) Затва не искат ва обслужват;))) Колкото до Луков марш, ако вие признаете Виолета Якова за убийца и се отречете от нея и поднесете цветя на генерал Луков като български герой, Луков марш се прекратява;))) но Луков ще се чества, просто без факелите и с вас;)))
28
9
 
17
 
! Отговори
Аман от евреите преди 3 месеца
и техните претенции за богоизбран народ! Прочетете книгата на Шломо Занд, съвременен еврейски историк - "Изобретяването на еврейския народ". Аман от Холокоста - най-голямата лъжа в съвременната история! Аман от документалните филми за ВСВ, дето от години ги излъчват 80 г. след края на войната! Защо няма такива филми за ПСВ? А, да - тогава не е имало еврейска държава. Трагедията на Европа няма значение... И това, че Германия е изплатила МИЛИАРДИ репарации и продължава да плаща, също няма значение
27
6
 
16
 
! Отговори
Lina преди 3 месеца
В мола - група шумни, мър ляви хира, движещи се на групички. Жените на групи в магазина , мерят , хвъркят дрехи по пода , след тях страшна ми ризма. Истинска история. Винаги. Не знам кога со гиворят нормално, тонът им обикновено е тип крясъци на пазар.
26
14
 
19
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
Добрите евреи много обичат България . Жалко е че са едни прости убийци на деца , затова много хора не ги харесват .
25
5
 
1
 
! Отговори
Mond преди 3 месеца
До Bond Знаачи ти си Мюсли. Среден път няма!