Грипът: В подножието на платото сме със стремглаво повишаване на заболеваемостта

Проф. Ива Христова: При Грип "А" има продължителна кашлица
27 яну 2024 09:56, Елка Василева
40
Грипът: В подножието на платото сме със стремглаво повишаване на заболеваемостта
Снимка: архив, БГНЕС

Ситуацията с грипа е динамична. Намираме се в подножието на платото със стремглаво повишаване на заболеваемостта. До седмица – две случаите ще започнат да намаляват. Това коментира пред Нова тв проф. Ива Христова от Национален център по заразни и паразитни болести.

Още по темата
Тя уточни, че е София –град е с едно от най-ниските нива на заболеваемост, но това се дължи на липса на регистриране на болните. „До края на януари и началото на февруари се очаква пикът на заболяването, след което ще започне понижение на случаите”, каза Христова. Според нея 99% от заболелите са с грип щам А. „Ефективността на грипната ваксина е много по-висока от предишни години”, каза тя.

„Всички могат да бъдат засегнати от грип. Хората в активна възраст, които са се срещали с него могат да го изкарат по-леко. Малките деца, хората над 65-години и при тези с хронични заболявания болестта протича по-тежко”, добави специалистът.

При децата грипът преминава с висока температура, хрема и продължителна кашлица, каквато има и при възрастните. При тях обаче липсва високата температура. Проветряването на помещенията, носенето на маски и добрата хигиена са мерките, които биха предотвратили евентуално разболяване от грипа.

Очаква се болните от грип "Б" също да се увеличат. "Обикновено става, когато сме в края на епидемичната вълна. Може да го очакваме към края на месеца", обясни проф. Христова. Тип "Б" обхваща всички възрастови групи и може да протече по-тежко. Затова и противоепидемични мерки са силно препоръчителни при струпване на повече хора.

Грипът е много по-напред от COVID и другите респираторни вируси. Много по-вероятно е да сме болни от грип, ако сме с температура, отколкото от COVID или други респираторни заболявания, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите на Ива Христова не може да се каже кога трябва да има грипна ваканция и дали да се удължи междусрочната, тъй като това се решава, след като се видят нивата на заболеваемост.

Христова уточни, че морбили все още няма в България. Тя добави, че в момента случаите на скарлатина са по 200-300 на седмица, а на варицела около 600.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За неграмотния антиваксър друг вирус няма, освен грип. Като ти липсват 18 години училище, така ще е.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е И?
26
3
 
5
 
! Отговори
М'глата преди 3 месеца
До 24.По- добре да си припомним ,как Путин ни излекува за седмица,или как допуснаха хиляди бежанци от....У.....а бе сертификати и ваксини!
25
2
 
8
 
! Отговори
силно учудЕна преди 3 месеца
Това на фотото ли е Грипът?!
24
2
 
7
 
! Отговори
Климбо преди 3 месеца
Камилската глава ви говори.....Иво..Ивоооооо
23
3
 
5
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 3 месеца
След трибунала я пратете в мойта килия да я ваксинирам стремглаво с подножието на 0ная ми работа!!! Ще я бустеризирам с 300% защита срещу грип,ковид и други търговски марки!
22
2
 
0
 
! Отговори
Сравнени с България преди 3 месеца
https://nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2023_W52.png Ковид пландемията свърши в България през април 2022г, когато Омикрон измести другите варианти. Това се случи навсякъде по света, но в най-ваксинираните Западни Ковид Гета свръхсмъртността продължава с Устойчиво Развитие на Пикове със смъртност от мРНК ВАКСОДЕМИЯТА.
21
2
 
0
 
! Отговори
мРНК ПИКОВЕТЕ В ЕС преди 3 месеца
През ноември 33 928 допълнителни смъртни случая в държавите от ЕС над средния брой за периода 2016-2019 г. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Weekly_death_statistics#Recent_data_on_weekly_deaths_in_EU_and_EFTA_countries за ноември петте най-засегнати региона по отношение на допълнителните смъртни случаи бяха: Ел Хиеро (467%, 44-та седмица, Испания), Апенцел Инеррод (320%, 47 седмица, Швейцария), Евритания (267%, 44 седмица, Гърция), Аусерферн (244%, 46 седмица, Австрия), Нидвалден (240%, 46 седмица, Швейцария).
20
2
 
0
 
! Отговори
мРНК ВАКСОДЕМИЯ преди 3 месеца
Според проучването https://medrxiv.org/content/10.1101/2023.12.13.23299926v1.full.pdf тези ненужни, измамни ваксини са причинили широко разпространени вреди на здрави подрастващи. В проучването са включени близо 500 000 деца. Най-забележителните нежелани реакции са били анафилаксия, миокардит, перикардит, лимфаденопатия (подути лимфни възли) и апендицит.
19
2
 
9
 
! Отговори
НИКОГА ПОВЕЧЕ преди 3 месеца
Пак пикове, пак вълни ви гонят бе.. А някакви дискриминационни мерки искаш ли да ми налагаш? В парка със сертификат или нещо такова, а? Не съм забравил това и няма да ви простя никога. Не си и помисляйте пак да ни го причинявате!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя с гущерите пак цъфна. Ха ха хааааа
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вместо тая статия, да бяхте писали как върви разследването на фирмата на Батинков за далаверата му за милиони с лекарства за раковоболни. Там няма плата и подножия, има с.м.ъ.р.т!
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си припомним цирка отпреди 4 години, когато грипа магически изчезна за да освободи място за един фалшив вирус. Предстои Трибунал за всички участници в представлението.
15
2
 
4
 
! Отговори
Серсема преди 3 месеца
Какво е грип?Ако е вирус е дал фира на три метра от мен,поне от това разстояние се усеща дъхът ми н мастика са ми казвали.
14
3
 
3
 
! Отговори
Маниак преди 3 месеца
Има и по млади и по грозни . Чак страшни . Аз съм смел и няма с тая да се занимавам.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уж плато, пък стремглаво вертикално успоредно повишаване по нанадолнище. Много е зле горката. Излага се за пари.
12
3
 
9
 
! Отговори
Наясно сме вече преди 3 месеца
Маските стегнати. Пейките на трески . Пешеходците по един .през три метра. И с бавни крачки.
11
4
 
6
 
! Отговори
Общото преди 3 месеца
То като украинският фронт .аха аха ама не
10
3
 
5
 
! Отговори
грипен ковидаров преди 3 месеца
здравейтИ на родните медии обичам да ги чета и да слушам родните тАлАвизии с интерес така много лесно ми се полира сивото вещество и след това главата я нося само за равновесие благодаря ви че ви има и ме информирате всекидневно с истински статии и новини от вас се информирам и дължа съществуването си но имам въпрос...ако в столичния обществен транспорт прегръщам тръбите и не ги докосвам с ръце а и нося маска че да не ми се вижда грозната *** дали ще се зараза и ще живея ли вечно????
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Долна грозна мазна и пъпчива ковидпропагандаторка. Много жертви на ваксите можеха да бъдат живи, ако не беше тая змия!