Все повече млади хора даряват кръв доброволно и безвъзмездно

Въпреки това в кръводарителите не са достатъчно
24
Все повече млади хора даряват кръв доброволно и безвъзмездно
Снимка: БГНЕС

Даряването на кръв - доброволно и безвъзмездно, е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя.

През последните години се увеличават безвъзмездните  и младите дарители, съобщи пред БНР-Радио София директорът на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) д-р Николай Николов.

"Правим оценка на нуждите на база исканията, които идват от болниците за кръв и кръвни продукти. Към момента успяваме да задоволяваме нуждите на лечебните заведения, но всеки ден е различна консумацията на определени кръвни групи, а и не можем да предвидим кога колко кръводарители ще дойдат", посочи той.
Д-р Николов коментира и все още ниското ниво на кръводаряване у нас, в сравнение с други страни.

"В нашата страна всичко става малко по-бавно. През последните 10 години обръщаме информативно внимание, водим събеседване в лечебни заведения, училища, организираме срещи в предприятия и учреждения, даваме все по-голяма гласност по темата. Преди години безвъзмездните кръводарители бяха около 15%, но сега те са към 20 на сто", посочи той.

Директорът на НЦТХ припомни изискванията за даряване на кръв. Той подчерта, че днес безопасността е гарантирана от еднократните консумативи, с едно даряване могат да се получат повече от един кръвен продукт, спасява се или се помага на повече от един нуждаещ.

По темата активна подкрепа оказва и Българският червен кръст – чрез беседи и разяснителни кампании.
"В днешно време младите хора пътуват много, виждат как е по света и все по-често идват и даряват кръв", допълни д-р Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: кръводаряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Нищо преди 2 месеца
Не дарявам,защото всичко си плащам когато отида на преглед или в болница.Осигурен или не, на всеки съдирате кожичката!
19
0
 
1
 
! Отговори
Алито от София преди 2 месеца
Това е много добре за здравето на всички които даряват кръв, но друг е проблема, пред кръвна банка има постоянно роми които продават кръв, проблем не е в продаването, а в преливането, трябва кога кръвта е от ром, да се влива в ром, кога е от българин, вливаме на българин, що от тези вливания всички деца се заразиха и клатят само кючеци, дори на български сватби, кръщанета, да не говорим за абитуренски балове има само *** оркестри и джасат кючеци до пропадане, и това всичко е от кръвта
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ходих веднъж да дарявам, изкаха ми паспорт. ДГД.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поне два дни поред не пише взаимно изключваща се информация. Вчера писахте обратното. Опит да навиете наивните ли правите?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера имаше в сериозна медия статия за големия недостиг на кръв. Това ще да е плитък опит за навиване на хората да даряват безвъзмездно.
15
2
 
7
 
! Отговори
бл преди 2 месеца
Верно си е. В Англия ме питаха дали съм ваксиниран. Въпросът не фигурира в официалния въпросник на листовката но го задават и го вписват в базата данни на кръводарителя. Сестрата каза че за по-сложните операции предпочитали кръв от неваксинирани щото се намалявала вероятността от "реакции".
14
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
И влизаш в болницата за операция и те питат има ли кой да ви даде кръв при нужда ?!?!?!За някой човек в нужда бих дала, така да ходя и да давам и незнайно къде отива не благодаря !
13
0
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Тия са луди! Ако някой има проблеми с кръвта да попита родът си защо не е качествена.Аз съм чист Българин и кръвта име качествена.Нимой не трябва да задоволява апетитите на зомбитата.
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Около 60 пъти съм давал кръв. Познавам хора, които са давали и повече.
11
1
 
6
 
! Отговори
Не Давам Нищо Даром преди 2 месеца
щото на мене никой не ми дава нищо Даром!
10
0
 
15
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 месеца
Вчера статия за недостиг на кръв, днес за рекорден брой дарители. Кой не си върши работата ?
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Баба едно време казваше, че кръвта не трябва да се изцежда, защото това е грях и Бога наказва. Той ти е дал живот, а ти го изцеждаш.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То лошо няма ама верно ли разделяли не чистокръвната графенизирана кръв от чистата не ваксана за един приятел питам:)
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се, че ще се разходя да даря, какво ми коства?! После имам и отпуска даже. Вече не важи за бачкотещи бачкери антиваксъри, дето от страх не смеят да излизат от работа, че ще ги изгонят, а друга не могат да си намерят.
6
5
 
10
 
! Отговори
Грък преди 2 месеца
Към фронта ли я пращате ,че няма а нашите тука да умират.....
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доказателства обаче нямате. Снощи писахте, че няма дарители.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Струва си да отбележим, че в по-набодените страни вече призовават дарената от ваксинирани кръв да бъде маркирана като такава!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дарявам, когато някой има нужда, но как да дарявам постоянно, когато ако на мен ми се наложи кръвопреливане не се взема под внимание колко пъти си дарявал доброволно? Може да съм дарил и 100л, но ако ми се наложи ще трябва да си търся кръводарители.
2
0
 
10
 
! Отговори
daritel преди 2 месеца
Е, поне лелките, които вземат кръвта да са с ръкавици и повече хора могат да се навият да даряват. В центъра за кръводаряване в София, до Централна гара бяха без ръкавици преди 2 години.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това пожелателна статия ли е? Щот вчера четохме колко зле била ситуацията и още по- щяла да става.

Спонсорирани публикации