ДБ предлага олекотен режим за референдуми

Тепърва ще търсят подкрепа, намаляват нужните подписи
3 мар 2024 17:40, Стела Стоянова
85
ДБ предлага олекотен режим за референдуми
Снимка БГНЕС, архив

Обширни промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт, по-известен като закона за референдумите, внесоха в парламента депутати от "Демократична България", начело с Даниела Божинова. Това е само тяхна инициатива; тепърва ще се търси подкрепа както от коалиционните им партньори от ПП, така и от формациите в управляващото мнозинство – ГЕРБ-СДС и ДПС.

С поправките се предлага олекотяване на режима, по който се приемат предложения за допитване. Например, нужните подписи за национален референдум, предложен от инициативен комитет, се намаляват от 200 000 на 100 000. А за да бъде такъв референдум задължителен за провеждане ще трябват не 400 000, а 200 000 валидни подписа на граждани. В допитванията ще могат да гласуват и граждани на Европейския съюз, когато става въпрос за местен референдум или за общо събрание на населението, пише "Сега".

При национален референдум отпада изискването в допитването да са участвали поне толкова избиратели, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Вместо това се предлага предложението да се смята за прието, ако е получило подкрепата на над половината от гласувалите на референдума, които трябва да възлизат на поне 30 на сто от гласувалите на последните избори за Народно събрание.

По аналогичен начин се променят изискванията и при местно допитване. Предложението ще се смята за прието при две условия – първо, ако за него са гласували над 50 на сто от участвалите в референдума избиратели; второ, ако те са поне 30 на сто от гражданите, които са се включили на последните местни избори. Досега се изискваше в референдума да са участвали поне 40 на сто от избирателите в съответната община, както и предложението да получи подкрепата на повече от половината от участвалите в допитването избиратели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: режимреферендумиДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Позор
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще има референдум за преминаване към латинската азбука. Това се знае отдавна.
15
1
 
7
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 месеца
Референдум и за вот на недоверие да не е в НС,а да се събират подписи,които да са повече от изборните гласове на уплавляващата партия и да се внасят в ЦИК,след което да се ходи на нови избори,като се проверят лигитимността на подписите.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Върховна наглост е тва, отхвърлят референдум за еврозона, после променят закона да е по-лек, 100% вътре в тоя закон има подводни камъни, от сорта не може референдум за заличаване на международни договори и обвързаности ала Brexit, да няма
13
3
 
18
 
! Отговори
до 11 преди 2 месеца
Не очаквай да видиш ДБ на честванията на националния празник или въобще да поздравят нацията. Продажниците не празнуват днес.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е заради референдума за замяната на кирилицата с латиница. Азбуката на ЕС о западните партньори.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
демек електората им тн предимно софийските евроджендъри да могат по лесно да прокарват и приемат евроджендър закони. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗАКОНА ЗА РЕФЕРЕНДУМИ. Точно тези за които референдума е нещо незаконно.
10
2
 
25
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 месеца
Колкото да се улеконява законът за референдумите,щом не се спазва значи е нищо. Ето Възраждане няправиха предложение за референдум и отговаряше на вкички изисквания на законът за референдумите и въпреки всичко не го допуснаха,без да обяснят каква е причината. Фалшифицираха и предложението на Слави Трифонов за рефелендум,като не му признаха гласове.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо не предложат олекотен режим на вот на недоверие- при ниско обществено одобрение правителството автоматично да си подава оставката?
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е без значение, ако възможните теми за референдум останат орязани, както.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От ДБ ли е, значи са замислили референдум на антибългарска тематика.
6
2
 
8
 
! Отговори
ИМА ЛИ.. преди 2 месеца
ОКЕКОТЕН РЕЖИМ НА КОМУНИЗЪМ...??..ДСБКП ТОВА ЛИ ИЗМИСЛИХА.... ОЛЕКОТЕН РЕЖИМ НА РУСОФИЛИЯ.... ДБ ЧЕРВЕНИ ПО. ДЛОГИ...
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С други думи, смешковците свалят всяка отговорност от себе си. Ще се правят референдуми по тъ пи идеи, вместо да бъдат пресечени в парламента, където по правло се счита, че е събран цветът на нацията. Нали? Ако не отделиш от времето си да гласуваш с НЕ на тъ па та идея на някой, значи си съгласен и минава, и те нямат вина за това.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От къде го предлагат? Да не би да го предлагат изпод олекотения юрган, под който са се гушнали с Борисов? Или Христо Бойкикев го предлага от коляното на Пеевски, където е седнал докато пие мазното турско каже?
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най лекият режим е с флашки. А за още по-голяма лекота - американско и талибанско местожителство. Който не е съгласен - уотърбординг в тайните затвори на ЦРУ в Полша и Румъния.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как звучи само: "Олекотен режим" - все едно е присъда на затворници.
1
1
 
7
 
! Отговори
ze nigmar преди 2 месеца
Вълчи хаган/милионерките:)))

Спонсорирани публикации