Димитър Гърдев: Чака ни голяма вълна от мигранти след март

Българската позиция трябва да бъде нова, каза експертът
12 мар 2024 15:28, Анисия Иванова
73

С над 1000 щатни бройки да се увеличава капацитетът на "Гранична полиция" за охраната на бежанските центрове и за опазване на границата ни. Това беше поискано от ГЕРБ-СДС с промени в Закона за МВР.

"Това е мярка, която е свързана с повишението на напрежението. Това не може да бъде постоянна устойчива мярка, защото мигрантите ще се увеличават. А оттам какво, ще увеличаваме с по 1000? Мигрантската политика е изключителен проблем за Европа, ние ще бъдем свидетели на тази война десетилетия - такива са прогнозите и на ООН, и на Европейската асоциация за миграция", каза експертът по международни отношения и международна сигурност Димитър Гърдев в студиото на "България сутрин".

По думите му трябва да се търсят трайни решения.

"В този пакт, който е за миграцията, има някои неща, които са добри за България. В момента това, което действа като Дъблинско споразумение, е неудобен сценарий за България. Когато изкарате едно от тези задължения, но то не работи с другите преференции, които получавате, и се получава утежняване на обстоятелствата. Дъблин ни задължаваше всеки, който е минал през нашите граници, да го връщаме обратно в първата държава, а по пакта за миграция всяка една държава заявява своите капацитети", допълни Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че подходът трябва да е глобален и с помощта на целия ЕС.

"Когато погледнем това решение в пакта - там се разглеждат тристранни преговори с други държави, където да бъдат изграждани лагери за тези бежанци, а Европейският съюз ще ги финансира. Също така и значително увеличение на силите на "Фронтекс". Намираме се в неизгоден период, защото подписахме споразумение с Австрия, в което са задълженията за България, но ние нямаме допълнителната помощ от Европейския съюз", подчерта експертът.

Гърдев поясни, че споразумението започва да работи от 31 март: "Тогава ще видим истинските потоци от нежелани мигранти от Австрия. Тези хора, които ще бъдат връщат, са тези, които са получили отказ. Чака ни голяма вълна. Тези хора са "black list"-ата на целия Европейски съюз, нямат право на никакви помощи, където и да отидат".

Според него този проблем няма да бъде решен до евроизборите.

"Трябва да се търсят нови възможности за предоговаряне, защото ние имаме съюзници, които никой не ги споменава. Българската позиция трябва да бъде нова, трябва да поставим нашите условия. Трябва да се подпише ново споразумение с Турция", добави Димитър Гърдев.

Центровете за наставяне на бежанци у нас са запълнени на 43%, което означава около 1600 човека във всички центрове.

"Тези 43% знаете ли за колко кратко време ще станат 78%, защото на 31 март ще дойде обратната вълна. Мигрантите ще се увеличават - това е, ще ги наблюдаваме минимум 10 години. И съм убеден, че ексцесията в София няма да бъде последната", категоричен е експертът по международни отношения и международна сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
11
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 месеца
Неслучайно, теглих яки майни на приказките на МВР-то, как не трябвало да ги бием и да правим граждански арести. Г-да милиционери, правим го, защото още можем и защото, вие не можете! И не искате! Вие, пазите олигархията и мигрантите! Но, един ден, вашите жени и деца, ще бъдат бити, убити и наебани, заедно с вас! Поднових си лексовите тояги, ще започна подновяването и на другият арсенал. Ние сме сами и требе се оправяме сами! Един удар - един мигрант!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евроазиатците на Промяната докарват азиатци и африканци. Азиатското бъдеще на България е осигурено.
21
1
 
14
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 месеца
Човека обеснява , че след -31 март ги исипват тука всичките -някакви умници ни разправят вицове как щели да се вьрнат в австрия с черни печатиКирчовска работаАй благодарете на денков и компания сега , че ще ги издьржате щото ще работят колкото украинците по хотелите
20
1
 
3
 
! Отговори
Бате джаго преди 2 месеца
Аз така сьм просто момче , и не разбирам от политика -затова ме оправят с -200Но вярвам като придойдат инжинерчетата от австрия с тоягитеЩе знаят какво да правят - те са момчета учили , грамотни
19
1
 
11
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 месеца
Абе австрия ги връща тук всичкитеКак ще отидат пак там като не ги допуска никой да излязат от бьлгария - аман от киретаЩо пишете глупости -остават си вечно нашиС турция нямаме споразомение да им ги вьрнем - сгобката ще ви направи като в бейрут
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак да го обясня като за ****oти - няма да ни залеят вълни от мигранти, защото няма сила която да задържи мигранта тука, вместо да отиде в Германия и Австрия! Единствения начин е да го вържете, ама ще прегризе въжето и пак ще стигне до там...
17
14
 
1
 
! Отговори
Алън Грант преди 2 месеца
До хахахаТова ли успя да измислиш или всички нормално пристигащи самолети са пълни с главорези. Ходи да плашиш дъщеря си с Торбалан и Баба Яга.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е ми наще да почват да доказват, че не са влезли през България и да им ги връщат.
15
1
 
14
 
! Отговори
До10 преди 2 месеца
Първо Япония е островна държава, което я прави по трудно достъпна, второ е далеч от мигранските пътища, трето там исляма е абсолютно забранен, никой арабин няма да отиде там.
14
2
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 2 месеца
До Алън Грант Няма лъжа и измама. На ден пристигат по 15 самолета минимум, в които има емигранти които ни връщат. Как пък така доказаха, че са минали през България. Да си ги гледат политиците и каналджиите.
13
1
 
4
 
! Отговори
12.03.2024 година преди 2 месеца
Охоооо......ам'чи то, ей го дей!
12
3
 
15
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 месеца
По рано гледахме репортажи от гражданската война в бейрут по телевизията - сега ще участваме в декораС бате денко и пп напред
11
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Хахахаа, че от къде 1000 нови гранични? Няма кой да се хване на това хоро :)))))))))))
10
2
 
11
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
Нъл ревете в защита на "палестинцте" , ха, ся шъ разберете за кво става дума кът дойдат арабелковците у Бг!!
9
14
 
7
 
! Отговори
Алън Грант преди 2 месеца
Ще се избият кой след кой да плаши и без това простият народ. Тия глупости ги чухме 2013-15. Защо изобщо дават трибуна на такива аматьори? А да наближават европейски избори.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой знае ли защо в Япония няма мигрантска вълна.Много ще ми е интересно да чуя.Не че не знам.Но питам.
7
5
 
11
 
! Отговори
Бате джаго преди 2 месеца
Софиянците да видят кво им е на юдеите в телавив - да се разхождат по магазините и мола с каски и бронежилетки лятото на 35 градуса
6
3
 
25
 
! Отговори
бла, бла преди 2 месеца
Хилядолетия наред държавите са оцелявали, като не са допускали неканени гости през границите си. Това е единственият правилен "подход". Другото са гърбоносите попълзновения, маскирани като мулти-култи извращения и "права на човека". Те са на път да занулят САЩ и Западна Европа, че ние ли ще оцелеем. Изходът е един - забрана за прием на нелегални мигранти и стрелба по границите. Ама с тези евроатлантици начело, можем само да се молим Богу горещо ...
5
2
 
15
 
! Отговори
Денков сега преди 2 месеца
ни лук ял ни лук мирисал...
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кажете им на мигрантите , че България ще ги приеме и ще работят за 400 евро на месец .А ще имат разходи за 2 000 евро Ще си плащат ток,вода, интернет, наем и ще гледат деца....И няма да ги видите повече.