Ако яйцата поскъпнат за Великден, ще е спекула

Залети сме с продукция от Украйна, алармира Ивайло Гълъбов
18 мар 2024 11:48, Анисия Иванова
22

Украински и румънски яйца се продават като български. Търговците сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа, алармират родните производители.

"Това съществува като риск. В момента е само риск и с наближаването на Великден ще се увеличава все повече. Миналата година забелязахме инвазия на украински стоки на пазара и оттогава БАБХ подобрява своята дейност. Съществуват големи трудности, когато украински стоки или такива от трети страни бъдат обмитени в друга страна членка. Заедно с БАБХ правим анализи и търсим механизми, с които да възпрепятстваме такава нелоялна практика. Трябва да бъде засилен контролът", заяви председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че украинските яйца се произвеждат в друга среда и при други условия, там са допустими конвенционалните клетки за отглеждане. Себестойността на яйцата от Украйна е по-ниска, а България се оказва добър пазар за тях. Оказа се, че на този етап нашето производство е доста намаляло заради случаите на инфлуенца, унищожени са 1,8 млн. птици.

"Произвеждаме с около 20% по-малко от обикновено. В процеса на работа успяваме да откажем сделките за експорт и да оставим повече български яйца на вътрешния пазар, за да не се получи дефицит. Украинските яйца са прекалено голямо количество, буквално можем да говорим за дъмпинг и това разваля целия баланс на българския пазар. Ще поискаме въвеждането на квоти за украински стоки, тъй като те отдавна надвишават 10% от общия внос в страната", каза още Гълъбов в "България сутрин".

Няма предпоставки за ръст в цената на яйцата, но малко преди Великден е възможно да има опити за спекулации от търговците, стана ясно от думите на Гълъбов.

Тойю обясни, че цената в ЕС като цяло е спокойна. Около 7% е спаднала цената на яйцата спрямо миналата година. Според Евростат предлагаме едни от най-благоприятните цени на яйцата в ЕС, отбеляза председателят на Съюза на птицевъдите.

В страната ни няма случаи на яйца или птиче месо със салмонела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: яйцаценаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
До 15-ти преди 1 месец
Човека в студиото каза, че украинските яйца отдавна са минали прага от 10% внос, което не зная как може да се тълкува. Каза също така, че нашето производство е спаднало с около 30%. Това означава, че ако потреблението ни не се променило имаме минимум 30% внос от трети страни, като най-голям процент от вноса е украински. Не се иска да си експерт дори. Остава въпроса дали нашето производство е било достатъчно да задоволи вътрешното потребление, защото ако не е, това значи още по-голям процент внос
20
2
 
1
 
! Отговори
anon преди 1 месец
И от кога спекула е лоша дума. На запад му викат закон за търсене и предлагане. Има специална професия - спекулант, трейдър.Проблема не е в спекулата, а в картелите.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вчера хамкахме украинска халва - мноо яка и всички украински стоки са много по-ефтини от бг баклуците
18
2
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Яжте отровни хохленски яйца и крякайте: стлава кокаИниии
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен:"Къде продават украински яйца? Искам да си купя!"- Не е трудно,почти навсякъде са украински,че и замразявани !
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то остава и да поскъпнат замразените украински яйца.....Но:по-вероятно е да поскъпнат,нали трябва кожи да се дерат от народа !
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилите си намериха нова опорка, всички яйца в България били украински. Тия момчета са доста зле, заклевам се.
14
1
 
2
 
! Отговори
DDD преди 1 месец
Путин-Мутин,Зеленски-Меленски,Факт е че тези хора в Украйна и след две години война ни заливат и не само със селскостопанска продукция.Това трябва да разберем как става.Част от отговора е мита,квоти,разрешения но за мен по важното е СТОКИТЕ ГИ ИМА!Произведени са!И не съм фен на сегашната Украинска държава!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ква спекула !! Всичко си е наред ,веригите по 7 лв кутията украински яйца )
12
4
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Хич не ме интересува дали яйцата са български, украински, китайски или южноафрикански. Все са яйца и все при едни и същи условия се хранят и гледат кокошките. Не ме интересува дори и цената. Интересува ме българския тарикат бай Ганьoвец да не спекулира и да не лъже старите хора и да трупа пачки за Бентлита на техен гръб. Познавам един дето само яйца продава на пазара. Не е от София, сега вече е. Като дошъл спял в колата, сега има 3 апартамента. Лично ми го е казвал.
11
2
 
7
 
! Отговори
Споко! преди 1 месец
Дори да пристигнат цели тирове и влакови композиции с безплатни яйца, нашите търговци ще измислят повод да ни ги продават на завишени цени.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво от това като винаги можеш да хвърлиш вината върху Путин, лесно е.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Качественото домашно яйце няма нищо общо с украинските яйца... ама нищо! Купете си истински яйца
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми що цветята поскъпват на 8 март, мартениците след 15 февруари, рибата на 5 и 6 декември. Това не е ли спекула. Какво ще направите ве смешници. Едно нещо тука не работи като хората. Пак ще се плащат скъпи яйца, то ясно
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сяка година тей викате...но както всяка година си оставате с едните голи приказки.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде продават украински яйца? Искам да си купя!
5
2
 
9
 
! Отговори
И? преди 1 месец
Какво ще направите по този въпрос?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Укропия - още по-зле ((((((
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тези,които предлагат украински яйца в български опаковки не са спекуланти,а престъпници.Това е важно,а не дали ще бъдат с 2 стотинки отгоре.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кат са скъпи яйцата яжте агнешко чеверме :)))