40 дни от кончината на Патриарх Неофит

В неделя ще се състои панихидата
Обновена: 20 апр 2024 19:10 | 20 апр 2024 19:07, Стела Стоянова
19
40 дни от кончината на Патриарх Неофит
Снимка БГНЕС, архив

На 21 април се изпълват 40 дни от блажената кончина на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит (15.10.1945 – 13.03.2024).

„Блажен е пътят, по който вървиш днес, душо, защото ти е приготвено място за почивка“. „Върни се, душо моя, в твоя покой, защото Господ ти стори добро“.

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП, в неделя, от 09.00 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, София, ще бъде отслужена Архиерейска заупокойна св. Литургия, след която към 11.00 ч. ще бъде извършена панихида.

Бог да прости и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет, заявяват от Св. Синод.

БГНЕС припомня, че предстоятелят на Българската православна църква почина на 78-годишна възраст. На 15 март тленните останки на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". На съботния ден бе отслужена Заупокойна Света литургия от митрополит Йоан Варненски и Великопреславски, последвана от опело, възгласено от Вселенския патриарх Вартоломей I Константинополски. С литийно шествие тленните останки на нашия духовен баща бяха пренесени от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" до храм „Св. Неделя" с помощта на същия лафет, с който през август 1943 г. са пренесени тленните останки на Цар Борис III Обединител. Общественото мнение определя и патриарх Неофит като Обединител. Гробът на патриарх Неофит се намира в непосредствена близост до този на друг голям духовен водач на българите – Екзарх Йосиф I Български. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
Кой нареди на този "утаечен ***" да поругае гроба на Патриарха?!Случайност ли е или целенасочено поръчково мероприятие ,малко преди 40 дни от неговата кончина ?! Кой или кои от "духовното настоятелство" са толкова уродливи индивиди в "расо" ,че избират символичното присъствие на душата все още на Земята до 40 дни ,за да покажат и по този начин отмъстителната си скотска същност. Поклон пред паметта му!
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ко точно е бачкал и допринесъл тоя лентая на народна хранилка че постоянно ни го натяквате ?
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да почива в мир патриарх Неофит и дано той да бъде в Рая, при Бога! Човек трябва да помни доброто
14
1
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 1 седмица
Само приятелката ми е починала и още един скъп мой приятел - той почина от рак през пролетта на 2020 г. А другата вярваща - лекарката, не знам дали е жива. Не се срещаме от години вече в църквата и не знам как е тя. Но помня как беше отслабнала от глад, беше буквално кожа и кости, гладувала е със седмици, да заплаче човек ако я види. Държавата не е направила нищо за нея, да не говорим за църквата. Общо взето зле е положението, няма какво да се лъжем.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До от 11 - Бог не го е забравил, спокойно! След кратковременни мъки му е дарувана безкрайна радост в Царството Божие.
12
1
 
2
 
! Отговори
от 11 преди 1 седмица
Но държавата и църквата не помогнаха с нещо на моя приятел, той почина от рак, имаше разсейки по цялото си тяло. От вярващите само аз помня приятеля си и се моля за него и го поменавам на всяка Задушница, другите вярващи са го забравили. Да живееш е много тежко и трудно
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 7 - на искремно вярващите хора стараещи се да спазват Божиите закони в даден момент Господ изпраща голямо изпитание и след известно време ги прибира в Царството си ако издържат достойно. Радвай се за душите на тези дами!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един много добър приятел от църквата почина от рак през пролетта на 2020 година, нито държавата му помогна, държавата му взе пенсията, а той едва и с много мъки успя да се пенсионира, а няма и половин година почина след като пенсионира през 2020 г. Преди да почине, работеше в София и често ни идваше на гости, понеже нямаше къде да живее. Помагахме му с каквото можахме, дори с пари. Претърпя операция, един вярващ от църквата също му помогна финансово и безвъзмездно с операцията. Но държавата и
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да го фъргат у Орландовци :)))
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да заровиш труп на пъпа на София в 21ви век, това е скандално!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Познавах вярващи хора от църквата, за жалост някои са покойници вече - Църквата и държавата не са направили нищо за тях. Една вярваща жена, която по бащина линия е сродничка на покоен русенски митрополит, беше жизнена, вярваща и умна жена, но църквата не й помогна, даже приятелите й я изоставиха. Почина през лятото на миналата година. Познавам вярваща, медицинска сестра, работеща към БЧК, нито БЧК й помогна, нито църквата, нито държавата, а тя остана без работа и дом.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 2 - не са направили нищо ли?? Постоянно измолват Божията милост за нашия народ!!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как да почива в мир на място взривено от комунистите и на 100 метра от джамията.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези хора и вярващи миряни, които защитават манgalът, който поруга гроба на Неофит, защо не се погрижат за него? Нали са милостиви? Кметът на София какво ще предприеме?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Православието и кирилицата sa дошли в рашата от "Царство България" а днес БПЦ е питомник на КГБ и гундяйството!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да почива в мир патриарх Неофит. Колкото и да има тъгуващи, няма да се скрие фактът ,че БПЦ не е фактор в живота на младите или на народа. Държавата, църквата и която да е друга институция не са направили нищо съществено за българите, камо ли за народа. И тези, които работят към Синода не са читави като хора и миряни.
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Онзи дето го обруга беше ислямопочитател на Аллах.Изведнъж всичко се потули, когато се разбра.Напълниха гащите.Представям си ако 300 такива се развилнеят.Сигурно Терзиев ще им предаде София.