Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България

Той бе сключен при критични остоятелства
20 апр 2024 16:30, Стела Стоянова
117
Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България
Снимка БГНЕС

Нека да е ясно, че този договор е част от диверсификацията на България. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод договора с турската компания „Боташ“, сключен по времето на назначеното от него служебно правителство.

„Той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът „Петков“ ни остави без газ, без интерконектор, без слотове – нищо. Тогава г-н Петков се молеше на президента Ердоган за един единствен слот и то без успех. Когато се анализира един договор от такъв мащаб, когато той се оценява, трябва да е ясно, че към този договор трябва да се гледа много по-всеобхватно, с много по-широк кръг от въпроси. Не само моментната картина в настоящия етап, но и това какви са тенденциите за газовия пазар в региона и за консумацията на газ“, каза Радев.

Още по темата

„Договорът с „Боташ“ е за достъп до терминалите за втечнен газ, каквито ги има пет в Турция с капацитет 30 млрд. кубически метра и пренос през мрежата на „Боташ“. Ето част от интересните въпроси. Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези прекрасни възможности и не използва този капацитет, за да продава газ най-сетне България? Не просто да транзитираме през нашата територия, а да продава, да печели „Булгаргаз“, да печели България, да оползотворим своето геостратегическо положение. Защо по време правителствата на ПП-ДБ и двата пъти „Булгаргаз“ се докарва почти до фалит? Защо и двете правителства на ПП-ДБ, които водят самоотвержена борба с Путин, все по тяхното управление в страната ни нахлува мощно тръбна газ от една единствена посока?“, попита държавният глава.

Той призова да се гледат цифрите. „За миналата година българската консумация е 2,7 млрд. кубически метра. Един милиард кубически метра идва от Азербайджан. При положение, че те не се възползваха от възможността чрез „Боташ“ да доставят втечнен газ. Питайте останалите 1,7 млрд. откъде са, с какъв произход са, с какви посредници са? Защо пак имаме посредници и това нещо на каква цена е?“, попита още държавният глава.

Според Румен Радев има две възможности за този договор. „Едната възможност е да направим така, че най-сетне България да може да започне да продава газ. Това няма да стане с глупавата енергийна вноска, която наложиха ПП-ДБ, с която ни дискредитираха тотално като партньори и търговци в цяла Европа. Сега тепърва ще трябва да започнем да възстановяваме доверието. Или се заемат и най-сетне използваме огромните възможности, които ни предоставя този договор като резервиран капацитет, какъвто другите страни нямат, и започваме да продаваме. Ако нямаме такива амбиции и не могат да го направят, тогава нека се преразгледа. Само че нека не се изхожда от моментната картина, а се гледа и занапред“, смята президентът.

Припомняме, че парламентът възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението с „Боташ“.

Държавният глава коментира темата преди официалното откриване на международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента в зала „Асикс Арена“ в столицата./ БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Румен РадевБоташ
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нашите десни са си едни олиггофрени. Защо Балкански поток печелел, защо Боташ, защо Белене, защо Козлодуй? Нашите десни са спирачка за развитието на индустрията и евтината енергия за населението. Заради техните зелени енергии цените се вдигат, не намаляват. Те печелят от посредници на руски газ и вятърни мелници и слънчогледи. Боташ им пречи да печелят от техните посредници за внос на руски газ през Украйна и Румъния.
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
вън на предателя от президентството
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
вън на предателя от парламента
101
0
 
4
 
! Отговори
Fena преди 1 седмица
Поздравявам Енергетик за хубавия и смислен пост. Тук рядко се случва. Казах го преди, казвам го и сега - платен или нekaдъPен, българският депутат няма знанията, опита и акъла да проумее мащаба и обхвата на подобни договори. Недостатъчен капацитет, както се казва.
100
1
 
1
 
! Отговори
янките преди 1 седмица
а така няма само евтин руски газ да купувате. че трябва демократичен руски газ минал през ердоган, през нас, и през киртак простюв и хася гьотферекова. и за ложата на прецедента отличен 6 и за триморяиту. евала ефенди.
99
4
 
8
 
! Отговори
Енергетик преди 1 седмица
Радев, това което казваш е точно така, но тези които скочиха срещу договора са хора, които е ден работа нямат като специалисти някъде, как такива хора да разберат, че в бъдеще консумацията на газ в страната ни ще се увеличи поне 2 пъти, напл. заради нови газови електрически мощности, които ще заменят въглищните такива, заради по голямата консумация на газ от домакинствата и бизнеса, и т.н... Тези хора могат само да очернят другите, а не да допринасят за развитието на икономика, държава и народ!
98
4
 
2
 
! Отговори
емо преди 1 седмица
ето ги последиците от т.нар. диверсификация, наложена ни от сащ и безпрекословна изпълнявана от марионетките й в българия. а колко по-просто, икономически изгодно и отговарящо на националните интереси на българия щеше да бъде да продължаваме да внасяме газ от русия, вместо да споделяме безумните санкции. защото, когато атовете се ритат, страдат магаретата, т.е ние.
97
1
 
4
 
! Отговори
авакум преди 1 седмица
значи и един а.карлович луканов беше голям специалист по далаверите с правителства в полза на рашистан но един човек с шлифер го прати там където му е мястото ,радев ,тиквата и дебелия смело вървят по дирите на луканов,а шлифер винаги ще се намери,дано по скоро.
96
1
 
4
 
! Отговори
ех,баджанак преди 1 седмица
От хората на Юмрука се чуваха обвинения директно към Борисов че предал БГ интереси на Путин като му построил Балкански поток даже търсиха някаква пътна карта- после се оказа че до тук БГ е получила 1.5 милиарда и се очаква от такси БГ да си върне 3 милиарда...и нито дума какво се случва с Боташ- ползваш не ползваш всеки ден БГ плаща 1 000 000 лева за достъп до....обаче пак ГЕРБ биле виновни- леле пази боже от модела Баджанаците!
95
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Г-н Президент,коко рчо вците гледат само собствените си сметки .
94
4
 
7
 
! Отговори
Митев преди 1 седмица
Радев го играе "Матросов" и защитава протежетата си. А, ако се окаже, че прокуратурата има противоположко на неговото мнение, ще се дръпне и извърти като влашка престилка. По- извратлив и лицемерен от него няма.
93
1
 
9
 
! Отговори
БинаренГъзоид за Газ преди 1 седмица
Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България??? Да де, ама това "ЧАСТ" е няка си празно. Каква част, голяма/малка, положителна/отрицателна; статична/динамичкна или фор евър НАША/за бинаги тяхна; ако НАША на коиНАШИ/коиОЩЕ по НАШИ. Празно е това заглавие "Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България"
92
1
 
7
 
! Отговори
Смях брат! преди 1 седмица
Всеки български пенсионер ще плаща всеки месец 1 000 000 лева на "Боташ". Добре, на аз ще пропусна първата вноска. Чакам да ми вдигнат пенсията.
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От тази деверсификация прелива вече газ навсекъде в страната и в най малкото и отдалечено село - това е чудо от демокрацията и евроатлантизма.
90
1
 
6
 
! Отговори
Koko преди 1 седмица
Пеевски ви е написал какво да говорите, но ние знаем как стояха нещата....ще си платите яко. Продажници на държавата
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен, Ами като се мотахте с Южен поток и не го построихте, така се случи, че Турция взе проекта, без да се съобразява, какво ще им наредят от чужбина и зад океана, сега вместо България да е енергиен център, ЕС зависи от Турция и затова не са виновни руснаците, те не се интересуват къде ще продават газта, а и няма откъде, освен от Русия да се вземе, тя е най-наблизо и излиза най-евтино, че и най-качествена е газта им. Ами диверсифицирайте с директен поток от Русия, постройте и АЕЦ Белене
88
2
 
2
 
! Отговори
РУШКИ И КРАВАРСКИ преди 1 седмица
СЛУГИ НЯМА > ВСИЧКИ СА КУПЕНИ ОТ ТУРЦИЯ
87
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И този излезе крадец.
86
1
 
8
 
! Отговори
само питам преди 1 седмица
Но на каква цена?!!!
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До НЯМА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ - ___ - На'л зна'ш лафа: "Който изпревари, той натовари"!