8,2 пъти купуваме 20 жизненоважни продукта с МРЗ

В Румъния пазаруват двойно повече
23 апр 2024 13:22, Инна Ангелова
14
8,2 пъти купуваме 20 жизненоважни продукта с МРЗ
Снимка: Daniel Albany от Pixabay

Най-малко 2616 лева са необходими на едно тричленно семейство месечно, за да може да покрива нуждите си от първа необходимост спокойно. Данните са представени от директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова. Тя коментира, е разходите са се повишили сс 4,3%.

Иванова обясни, че в момента около 1 млн. души не могат да достигнат заплата за издръжка, а миналата година са били 1,7 млн. души.

Експертът допълни, че с минималта работна заплата се покрива малката потребителска кошница. В нея има продукти от първа необходимост - ориз, картофи, сирене, кашкавал и други. За 20 жизненоважни стоки са необходими 113 лв или 58 евро.

„В Испания тези 20 стоки с една минимална работна заплата могат да бъдат купени 26 пъти, в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти“, допълни Иванова пред Нова ТВ. Тя каза, че според директивата за адекватна МРЗ, която трябва да се транспонира до 15 ноември в страната, МРЗ трябва да бъде равна за заплатата за издръжка, която е 1454 лв. на едно лице. „Тогава няма да говорим за работещи бедни“, каза експертът.

Иванова обясни, че през 2023 г. цените на хранителните стоки са нараснали с 21%. В момента има задържане на цените, допълни тя. „Когато говорим, че малката потребителска кошница е нараснала с 4% това е на фона на вече повишени цени и затова не може да се усети, че инфлацията е преодоляна“, допълни експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Страната
Връзвали ръцете и краката на 104-годишна във видинската болница?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой гласува например за Рашков милионер е човекът от заплатите си
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ШАРЛАТАНИТЕ ЛЪЖЕХА КАК СА УВЕЛИЧИЛИ ДОХОДИТЕ НА СЕБЕ СИ ДА С МНОГО ПАРИ НО МИН ЗАПЛАТА БЕШЕ700 ЛВ ГОДИНИ А СЕГА СТАНА 933 ЛВ БЕШЕ ЗАДЪРЖАНА МИН ЗАПЛАТА ОТ ГОДИНИ ИНФЛАЦИЯ 30% Е ДОХОДИ НИКАКВИ
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вчера казах ли ви, че ви смятат за втора ръка хора. Казах ви. Ето сега и една статистика да ви каже същото, разгеле го прозрете най-накрая.
9
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 седмица
Румънския турист спаси последните Сезони по морето. А преди време нашите го пренебрегваха. Даже виц имаше за глада в Румъния. Днес байГаньо чака румънския летовник и го моли да наеме таксито му - румънска "Дачия".
8
0
 
11
 
! Отговори
Историк преди 1 седмица
Румъния отдавна ни остави да им дишаме праха! В България краденето е основен поминък - най-крадливи са онези 240 , в Парламента. Но пък няма статистика колко милионера на ден се пръкват от столичната мъзня. Докато търпим наглостта да ни управляват едни същи комунистически родове, така ще изоставаме все повече ! Жалък народ сме ! Затова и сме стояли толкова дълго под рбство - и турско , и руско, днес - американско, утре - някой друг....така до безкрай !
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не излизат сметките за покупателната способност на БГ МРЗ, ама никак. Нето МРЗ е 724 лева...
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Румъния направиха съдебна реформа. Имаше осъдени политици. Ние никога няма да направим такова нещо! Защото сме най-умни и красиви в Европа. Представяте ли си Пеевски и Боко в затвора, а в съседната килия Асен и Киро?
5
1
 
9
 
! Отговори
Напишете цялата преди 1 седмица
Истина, а не извадка в Испания на Минимална заплата купуваш 26пъти, над 3 пъти от Гетото на Европа, Франция 27 пъти, отново над 3 пъти от Циганcka България, Румъния 16 пъти!!!!
4
12
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
При румънците мизерията е същата!При нас 6,5 милиона население, а *** в румъния са 25 милиона!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А беше време и то неотдавна,когато румънците ни дишаха праха,за жалост нашите крадливи политици ни докараха дотам да завиждаме и на тях!
2
7
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
При "управлението"на ОПГ пп-дб-дпс хората обедняха значително!!!
1
1
 
23
 
! Отговори
Зевс преди 1 седмица
А преди години се жалвахме, че румънците ни дърпали назад. За това време те вкараха доста бивши управляващи по затворите и резултата е видим!