На прага на летния сезон - отново лиспва работна ръка

Вносът на кадри основно е от Индия, Бали, Киргизстан, Узбекистан
23 апр 2024 14:08, Инна Ангелова
47

Около 50 хиляди души персонал не достигат за предстоящия туистически сезон. Към момента наетите чужденци са около пет хиляди, до началото на лятото се очакват още толкова. Експерти твърдят, че браншът търси персонал от 5 години. Те нападнаха държавата, че не ги приоритизира.

Емил Коларов, председателят на Сдружението на заведенията в България, коментира в студиото на “България сутрин”, че не може сектор, който дава голям процент от БВП, да е на заден план. На прага на новия летен сезон туристическият бранш поиска решаване на проблема с работните визи за работници от трети държави. Вносът на кадри е от Индия, Бали, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан.

Основният недостиг е на готвачи, помощник-готвачи, бармани, рецепционисти. "Заплатите им не са по-ниски от тези за българите. Но на нас чужденците ни излизат по-скъпо - на тях трябва да им осигуриш спане, храна, да им извадиш визи, те идват квалифицирани, но езиковата бариера е доста голяма. В над 90% от случите не говорят и английски", посочи Коларов.

Хотелиерът Стоил Далевски посочи пред Bulgaria ON AIR, че е изпратено писмо до председателя на НС, до всички политически партии с искане за облекчаване на процедурите по издаване на визи за работници от трети страни.
"Около седмици има това НС, надяваме се тези промени да влязат. В момента се дава краткосрочна виза за 3 месеца - тя е най-големият проблем", посочи Далевски.

Друга пречка пред бизнеса са заплатите, които се изплащат на чужденците, тъй като банките не откриват сметки на временно пребиваващи от трети страни. "Ние имаме едни и същи проблеми преди летния туристически сезон, за Слънчев бряг трябват 200 000 човека, за да може адекватно да функционира", подчерта хотелиерът.

Проблем с назначаването на персонал от трети страни има и във Външно министерство - няма кадри, които да обработват визите. "В Киргизстан нямаме нито един човек, който да издава визи, няма посолство, в Узбекистан има един човек, всички визи минават през него, пращат се във външно министерство, което да одобри. За голям период от време консулствата спряха да издават визи за трети страни, не бяха поръчали принтери за печатане на шенгенски визи - влизаме в Шенген, по друг начин се печатат", даде пример Емил Коларов.

Очакванията са много малко хотели да отворят за 1 май и Великден, след това ще затворят до началото на летния туристически сезон, който продължава около 50 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
240лв на човек на ден прибирате !!! ,а за работна ръка нямате пари -гадни ,алчни мръшояди Бе ! Защо гърците могат да плащат Достойни заплати на персонала си ? ,а вие търсите някой да ви работи за без пари
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЛИСПВА ?????????????? НОВА ДУМА В РЕЧНИКА , ЗАМЕСТИЛА ОСТАРЯЛАТА -ЛИПСВА :)
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС е около 500 милиона население. Без нужда от паспорти,визи, щом искате квалифицирани кадри. Или плащате достатъчно и предлагате човешки условия на труд, или си работете със семействата.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако подгоните сивата дребна икономика, ще оставите безработни и без препитание доста хора, всичко трябва да има някакви определени граници!
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До морски, Това не е вярно, има достатъчно хотели с добра храна и обслужване по морето ни. Проблема по морето е шума на доста места и презастрояването! Не може човек да се наспи от среднощни аларми, на много места в комплексите, а уж трябва да почива.
12
0
 
33
 
! Отговори
IQ преди 3 седмици
Егати гнусните !! Колко ви е ДДС-то? Още ли е 9%? Колко ви е средната заплата ? Още ли около минималната ?Колко данъци платихте на държавата? На какво отгоре да ви приоритизират?Половината ви коптори са за бутане !
11
3
 
14
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 седмици
Киргистан,Узбекистан,Туркенстан,***.....и пак е по добре,щом няма да ми се мотат в крката роми.
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Работника можел и да не работи срещу заплащане, ако имал бакшиш, хахаааа! Ами и ти приемай туристи без заплащане и готово. Какъв начин на мислене и логика?! И след това се чудете, защо имате недостиг на хора.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фалирайте мутрохотелиери. Истинските хотелиери които си пазят персонала и инвестират в него нямат проблеми. Печалбарите дето крият данъци и осигуровки и съкращават персонала след 4 месеца сезон са тези, които реват. Вие сте гнило в икономиката и колкото по-скоро факирате толкова по-добре.
8
4
 
21
 
! Отговори
бг смешки преди 3 седмици
отдавна всичко читаво се изнесе от БГ- кочинката !
7
2
 
25
 
! Отговори
бе на кой му пука преди 3 седмици
за тъпите мутри по морето
6
0
 
21
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
да дам акъл в Сомалия опитах те ли
5
1
 
18
 
! Отговори
морски преди 3 седмици
Тези поДСтавените лица по брега са ми ясни. Перат успешно много пари. Туристите затова са най-бедните, щото им предлагат много изгодни оферти. Щом се залага само на количеството - качеството пада веднага. Далаверимпекс е цялата работа. Затова ще има и социалтуристи, а платежоспособният турист беше изгонен отдавна.
4
0
 
42
 
! Отговори
Хах преди 3 седмици
През 5 минути статия как липсвали готвачи, сервитьор, шивачки и общи работници. Не разбра *** бизнесмена, че нема кой да му работи по 12 часа на ден 6 дни седмично за 1200 лв, че да може да пълни гаража с мерцове и аудита 2024 година. И маймуни от Африка ще ви се изплюят на условията.
3
0
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Тези хотелиери и ресторантьори са доста неграмотни.България е в ЕС и не може да облекчи процедурата по издаване на визи за работници от трети страни.Вместо да се занимават с визи и процедури,да подобрят условията и заплащането и ще си намерят персонал от ЕС.
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мутрите обичат да им работят за без пари да, се чувстват господари а хората ***
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добро отношение + сериозно заплащане = намиране на работна ръка