Трудни времена: Всеки втори пенсионер недоволен от пенсията

Новите пенсионери са по-удовлетворени от сумите
25 апр 2024 20:38, Стела Стоянова
226
Трудни времена: Всеки втори пенсионер недоволен от пенсията
Снимка БГНЕС, архив

Всеки втори пенсионер не е доволен от пенсията, която получава, въпреки прокламирания ръст на пенсиите. Това показва проучване на обществените нагласи за актуализиране на съществуващата пенсионна система, направено от Националния център за парламентарни изследвания. Удовлетвореността на пенсионерите не се влияе от вида на получаваната пенсия.

Както пенсиите за осигурителен стаж и възраст, така и тези за инвалидност и прочие, са еднакво неудовлетворителни за пенсионерите. Най-недоволни от сумите са жените, пенсионерите, които живеят в столицата и в селата, представителите на етническите малцинства, както и пенсионираните със средно и по-ниско образование.

Анализът на данните показва пряка връзка между периода, в който хората са се пенсионирани, и удовлетвореността от получаваната от тях пенсия. Сред пенсионираните през последните 5 години, неудовлетвореност от пенсията си са декларирали 42%, а сред пенсионираните преди повече от 11 години – 60%, пише Pariteni.bg. Всеки десети пенсионер е напълно доволен от размера на получаваната пенсия. Това по-често са хора, пенсионирани през последните години.

Отчита се и пряка връзка и между удовлетвореността от размера на пенсията и склонността на пенсионираните лица да работят след пенсиониране. Доволните от получаваните пенсии по-рядко от останалите продължават трудовата си дейност и след придобиване право на пенсия.

Удовлетвореността от размера на пенсиите зависи от съотношението между осигурителните доходи и размера на получаваната пенсия. Този показател се измерва от "коефициентът на заместване на дохода“ – съотношението на средната пенсия на пенсионер към средния осигурителен доход, посочват експертите.

От данните на НОИ е видно, че от 2019 г. тенденцията при коефициентите на заместване на дохода е към повишение, през 2022 г. нетният коефициент на заместване на дохода (изчислен чрез съотношението на средномесечния размер на пенсията на пенсионер и средния нетен осигурителен доход (без задължителните удръжки върху заплатите) възлиза на 67% (66,9%). В доклада се посочва обстоятелството, че пенсиите са необлагаеми и би следвало да се съотнасят също към нетен трудов доход.

По данни на НОИ за 2023 г. средният месечен брой на пенсионерите е с 5352 лица по-малко в сравнение с 2022 г. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за 2023 г. е 784,48 лв., което е с 16,3% повече спрямо 2022 г. Средната пенсия на един пенсионер за осигурителен стаж и възраст за 2023 г. е 861,23 лв., което е със 17,8% повече 34 в сравнение от 2022 г.

За март 2024 г. броят на пенсионерите е 2 040 181, а средният месечен размер на пенсията на един пенсионер възлиза на 826,85 лв. В сравнение със същия месец на 2023 г. той е по-висок с 88,10 лв. (11,9%). Средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на един пенсионер за март 2024 г. е 910,49 лв. или с 12,3% (99,47 лв.) по-висок спрямо март 2023 г..

От 1 юли 2024 г. влиза в сила и 11% увеличение на пенсиите по "швейцарското правило“. От тази дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 580,57 лв., а максималната остава без промяна – 3400 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: НОИпенсиипенсионери
Още от Общество
Около 68 кг храна разхищава българинът за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те работиха и даже дял им дадоха от прегпривтията в които работиха. Измамата с боновите книжки и масовата приватизация.
124
4
 
3
 
! Отговори
Христо преди 3 седмици
Да са работили докато са били млади.Вече мандалото хлопна.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо не важеше през 90 те и сега не важи. Тогава даже нямаше такова понятие мутра. Не се прави илюзиии че след като не съм те напердашил не мога да го направя.
122
2
 
0
 
! Отговори
90-те преди 3 седмици
Е да ама 90-те бяха преди 30 години и сега е малко по-различно, защото сме в ЕС.. И ако ти се опъват мутрите, звъниш на 112, пускаш няколко жалби и както е казал Кобрата, "продължаваме напред". Така че колкото и да плашиш гаргите, не виждам до къде ще я докараш.
121
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То през 90-те, важаха единствено мутрите, други немаше да им се опънат :)))
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е джжендър се цензурира макар че даже няма такава дума на български ...
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
125 120 за твое сведение тия дето раснаха покрай мутри им викаха лимонки. Те изпълняваха поръчки и си бяха наведени мищоци. Това което не знаеш е че има и хора които са се борили с това. Аз мишока няма да набия, ако не ти се пречка прекалено, но тоя който те е пуснал тук - да. Той е другият мишок, *** мишока :) и в двата случая си ***. И да през 90 имаше начин да не познаваш. Начина беше аз да застана на пътя и да не срещне другите. А симулантчета като теб сега се плашите от думата мутра
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз в 90-те съм бил на училище бaлък с отличен успех, ти ако си бил тарикат двойкаджия с приятели мутри, не мога да ти помогна. Смятам че вече го обясних ясно. Работа на такива като теб не предлагам, нямам такива приятели. Не ми правят добро впечатление хора като теб. Това е. Остави ме на мира вече. Държиш се като ***. Няма как да не ти отговарям.
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз не ти се подигравам ве мен, успокой се малко :))) През 90-те, немаше начин да не познаваш мутри :)))
116
2
 
2
 
! Отговори
Време е Промяната преди 3 седмици
КОКОРЧО вдигна пенсиите от бойковите 400 лева до сегашните 800. Явно Промяната работи.
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
кво искаш от мене бе мутро, фиксирай се там върху някой друг, не ми пили на главата. Кво ме интересува че си израстнал с мутри.. освен да ми стане жал за тебе, нищо не мога да ти помогна.
114
2
 
0
 
! Отговори
п-ра Магурата преди 3 седмици
Истината е, че в България има не по-малко древна история от Гърция. Просто тук не се е превърнало в бизнес, защото единственото време, в което сме били център на Света е било при Симеон Велики. През другото време сме били основа на центъра на света. Не забравяйте, че от тук минават 2 римски империи.
113
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 119 Аз не съм мутра ве мен, просто съм израснал с такива :))) Избърши си млякото от устата, че ставаш смешен :)))
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изчезни мутро, аз не ти налитам на бой, не ми налитай и ти, да не ти пусна жалба и да станеш на пинчер с мускули.
111
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
112 римски градове отдавна няма. Даже ватикана не е римски град. Предлагам да извикаш америка за българия да направи римска империя в българия. Все ще ти отпуснат грант като чуят че е за смяна на държавността с нова измисленна било то и антична и загуба на суверенитета.
110
1
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ преди 3 седмици
В България има какво да се види. И не. Не говоря за "Исторически Парк", а говоря за културно-историческото ни наследство - пещера Магурата, Перперикон, град Пловдив, римските селища и пътища, римските пещерни трезори, пълни със злато, град Стара Загора и това е само 0.0001% от всичко. В България има толкова много история, че в което и селище да идеш, шанса да има древна история е 80%. Даже както вика колегата долу, ако се гмурнеш под водата - пак ще намериш древни селища. Копаш магистрала - пак.
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докато не видиш наистина здрав бой, нема как да прецениш жендер, не си расал сред мутри, за да ми говориш така :)))
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русофилията в България расте, а с нея и мизерията. Нарича се причинно следствено действие.
107
0
 
2
 
! Отговори
Лозунг Алибаба преди 3 седмици
АХ, по цар борисово време какво беше! Богати софиянци карат чисто нови мерцедеси, точно като сега в бай кокорчево време.
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
109 от доста време обратните ядете бой от който ви подхване, без значение там вмро расате или някой друг. После циврите по медиите както в случая ти.