Пазарът на зеленчуци у нас - кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни

Проблемът с напояването в България е голям, алармира зеленчукопроизводител
3 май 2024 12:22, Елка Василева
162

Преди Великден всички пазаруваме зеленчуци, с които да направим салата за трапезата, но все по-често пазарът ни е залят от вносни продукти.

"В момента имаме българска продукция на пазара, има голяма конкуренция от един нерегламентиран внос, който в България залива всички наши пазари, но все пак българският потребител знае кое е качествено. Напоследък много се внасят краставици, домати, зеленчуци от Турция, Албания и Македония. Пазарът ни е залят от македонско зеле. Аз отглеждам ранно зеле и краставици, които до месец ще излязат на пазара", каза зеленчукопроизводителят Иван Кабуров за "България сутрин".

По думите му вносът от Турция и Албания е с продукция, която е второ и трето качество.

"Българският пазар е кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни. Държавата трябва да си стъпи в ролята. БАБХ трябва да контролира този внос, продукцията, която се продава по борси и тържища, не гарантира качеството, което вие получавате. Моята краставица излиза от оранжерията на цена от 3,20 лв./кг, но аз върху нея плащам ДДС, което влиза в държавата и намалява цената с около 50 стотинки", допълни Кабуров за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че вносната краставица е около 2,20 лв./кг.

"Има един лев разлика, но всички знаят качеството на вносната продукция и избират първо българската, а след като тя се изчерпи, започват да купуват другата. Има сектори в държавата ни, които са бедни, те искат ниска цена и лошото е, че те са принудени да купуват тази евтина и некачествена продукция, която е третирана с препарати, които не са разрешени в ЕС. Ние спазваме зелени сделки и екологични ограничения, за които носим тежестта", подчерта зеленчукопроизводителят.

Иван Кабуров е категоричен, че производителите не се нуждаят от нищо друго, освен от правила, които да гарантират, че продукцията им ще бъде продадена и пазарът няма да бъде залят от внос.

"Много хора започват работа като агрономи, трактористи, затварят оранжериите си заради несигурността в България. Един от основните начини, с който може да се стабилизира българското зеленчукопроизводство, е премахване на ДДС на българските произведени зеленчуци, за да може 2 години да се изсветли секторът. Министерството на земеделието и МФ трябва да се хванат ръка за ръка и на българските производители, които получават европейска субсидия, продукцията им да бъде застрахована. Тогава земеделският производител няма да иска и компенсации от държавата", добави той.

Производителят алармира, че проблемът с напояването в България е голям.

"Вместо да се дава приоритет на зеленчукопроизводителите да поливат безплатно, парите, които отиват за подпомагане, отиват при няколко фермери, които отглеждат царевица на поле, което не е правилно. Нашият регион не е за отглеждане на фуражи, тук е регион, в който трябва да се отглеждат зеленчуци и плодове. А тук се стимулира поливането на царевица, знаем, че е правилно тя да се отглежда в Северна България", коментира още Кабуров.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от Общество
Заради бума на кърлежи: Пазете се от местата, обрасли в бръшлян
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 седмици
ЩЕТЕ --НЕ ЩЕТЕ ...ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАВНЯВАТЕ ПО ЕВРО-ЦЕНИТЕ НА ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ----ИНАЧЕ ЩЕ УМИРАТЕ И ФАЛИРАТЕ......НЕМА ЛАБАВО!!!
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Точно,с лидил продадат зелен лук на промоция ,60 ст.но е мухлясал ,иначе били спонсор за Великден ))
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До СМЕХ... - Можем, ама едни такива гнусотии, като тебе, гласуват за грешните хора, гледат на една страна, като видят проблемите и тровят малкото останали, котио сме честни, борбени, добри, смели, умни, превъходни, невероятни, прекрасни, красиви, отчетливи, разумни, образование, логични, пробивни, носещи духа на българщината, занимаващи се със спорт, благотворителност, спасяващи България ...
15
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много добро заглавие!! Браво!! Но когато народа е селски третокачествен какво очаквате да му пробутват?! Българите са *** на Европа а и на човечеството.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Турция не ползват субсидии,работната им ръка е заплатена колкото нашата,как така те успяват да произведат и да искат цена на зеленчуците си поне с лев по евтино от нашите,тарикат имаш ли някакви отговори на това?
13
3
 
23
 
! Отговори
Чичо преди 4 седмици
Айде нема нужда! Нека си има трето качество краставици по 2.20 лв, тоя да си яде първото качество за 4лв! Точно това е конкуренция. Иначе алчните БГ производители дай им да дерат кожуси за да да щастливи и да си прибират за да са щастливи. Не са всички, но е масово! Защото в БГ ако имаш бизнес трябва да си богат - алчност без граници и аналог.
12
7
 
8
 
! Отговори
Производител народа преди 4 седмици
Защо бе ? Какво не му харесвате на салама ми ? Слахам вътре и месо . Старичко , но месо . Шрота скъп . Сега сме на протеинови кожички и дупенца . Като мине през шредера върви го познай. Нали с купони пазарите ?
11
2
 
20
 
! Отговори
ДЖВАКАЙТЕ БАЛАСТРА.. преди 4 седмици
...ЩОТО НИКОЙ НЕМА ДА ВИ РАБОТИ ЗА "БЕЗ ПАРИ У ТКЗС-то".....ХА,ХА,ХАА....А , И НЕМА ВЕЧЕ ОТ КЪДЕ ДА КРАДЕТЕ , КАТО ПРИ СОЦА!....МЪКА Е НАЛИ....?????????????????
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма ли пачка бре отвори,искал нашият държавата ограничи вноса и да му гарантира продажбата на зеленчуците му чиито цени е надул до неимоверно,няма как да стане мойто момче!
9
5
 
12
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 седмици
АБЕ , "КОШЧЕ ЗА ***"....АМА И ТОВА НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОИЗВЕДЕТЕ ...ХА,ХА,ХААААА..ЗАТОВА ЩЕ ЯДЕТЕ ТОВА--КОЕТО ВИ ДАВАТ ОТ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ, ЗАЩОТО ТАМ НЕ Е ИМАЛО "КОМУНИЗЪМ--ЗА ДА ГИ ХРАНИ ЗА БЕЗ ПАРИ"---ТАМ , ХОРАТА РАБОТЯТ НАИСТИНА...!
8
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За четири години на власт променкаджиите не направиха нищо за българското зеленчукопроизводство, а напротив повишиха цените на тока, за да може да фалират всички родни производители, които имаха оранжерии!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Германската телевизия ZDF: България е кофата за *** на Европа
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Германската телевизия ZDF: България е кофата за *** на Европа
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Германската телевизия ZDF: България е кофата за *** на Европа
4
9
 
24
 
! Отговори
А добър ден преди 4 седмици
Това е от поне 20 години, ама има банани!
3
8
 
17
 
! Отговори
Костя преди 4 седмици
Руските олигарси и приятели на Путин-Милер,Авен,Абрамович,Фридман,Чорни ,Мордашов,Алекперов и Микелсон са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическият българин!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Докато не бъдат гръмнати няколо хиени, които задушават всичко, при това с легални мерки, нема се оправим ...
1
5
 
7
 
! Отговори
Вносител преди 4 седмици
Не навлизайте в територията на наши хора. Нишата е заета.