От "Мама и Аз" питат Радев: С какво пречим на държавата?

Според лечебното заведение "държавният глава е започнал кампания"
7 май 2024 07:50, Нели Христова
113
От "Мама и Аз" питат Радев: С какво пречим на държавата?
Снимка: БГНЕС

Педиатърът д-р Велимир Симов и всички лекари и медицински специалисти в клиниката за майчино и детско здраве "Мама и Аз" в град Плевен разпространиха позиция до медиите, в което обвиниха президента Румен Радев в дълбоко вътрешно противоречие и попитаха с какво точно спряният проект "Мама и Аз" в София пречи на държавата.

"На 1 май президентът Румен Радев започна кампания срещу решение №318 на МС от 30 април, с което се разрешава нова модерна многопрофилна болница "Мама и Аз" в София, а на 6 май обясни пред всички медии " ...в България има място за частна инициатива в здравеопазването, но специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и тук държавата трябва да си стои на мястото и закъснява толкова много години да изгради една национална детска болница", пишат лекарите.

Те зададоха следните въпроси:

С какво точно проектът "Мама и Аз" в София пречи на държавата да си стои на мястото?

Очевидно не е с предвидените 40 педиатрични легла, от които инвеститорът беше готов да се откаже, а има нещо друго?

Има ли държавен протекционизъм в софийското здравеопазване и блокада на достъпа на пациентите до конкуренцията по качество, и къде работи и за каква заплата съпругът на вицепрезидента?

Считате ли, че ние, лекарите и в частност педиатрите, сме крепостни селяни и можем да бъдем феодализирани в нечие държавно или частно здравно имение?
Скандалът с частната детска болница "Мама и аз" на "Търговска лига" в София избухна на 30 април, когато служебното правителство одобри решение за създаването на здравното заведение. 24 часа по-късно служебният премиер Димитър Главчев отмени решението и обясни, че аргументите за това са в общественото напрежение и неодобрението от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ.

Служебното правителство е взело решението за изграждане на частна детска болница в София без никакъв дебат по време на заседанието си в сряда, 1 май, стана ясно от публикуваната стенограма. Проектът бе предложен за обсъждане като втора точка на заседанието и бе представен от служебната здравна министърка Галя Кондева.

"Поканихме вече премиера Главчев, а днес най-сърдечно, добронамерено и открито, в Деня на Храбростта и Великата Българска Армия, каним и Вас да ни посетите в Плевен - ние приемаме най-тежките случаи на болни деца от цяла България - за да се запознаете с възможното европейско ниво на здравеопазване в Родината - защото децата са най- ценното!", пише още в позицията на педиатрите от "Мама и аз" в Плевен.

Лекарите изтъкват, че работят в първото новопостроено детско здравно заведение от половин век, като за изминалите 11 месеца са постигнали високи резултати. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от Общество
Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който държи на държавната болница, да отиде да лежи 2 3 нощи в детското отделение на държавната болница в Стара Загора. Държавата винаги е лош стопанин, няма какво да се заблуждаваме.
68
0
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 3 седмици
Здравеопазване само с болници не може да се прави. В България, точно това се прави - много болници и почти никаква профилактика и превенция. С такава средновековна стратегия и всички лекари на Балканите да изсмучете, пак няма да ви стигнат.
67
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам кой какво дели, обаче Мама и аз получиха супер реклама.
66
1
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ са виновни! преди 3 седмици
Последните 15 години държавата тотално изоставя здравеопазването, за да фаворизира частните търговски интереси!
65
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Няма място за две детски болници в София!
64
1
 
12
 
! Отговори
Истината! преди 3 седмици
Една частна болница няма да работи в обществен интерес, в интереса на децата и подобряване на детското здравеопазване, а ще работи в частен интерес! И той е свързан с това, че разкритите структури обикновено се избират да са по-рентабилни, финансово изгодни клинични пътеки, както и да се приемат не толкова тежки случаи, при които лечебното заведение няма да губи финансови средства
63
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ясно, че частно е по добре. Да го махнем това нещо, на което му викат президент.
62
1
 
10
 
! Отговори
Решение на тъмно преди 3 седмици
В София има излишък на болнични легла, с изключение на педиатрични и легла и легла за продължително лечение. При това положение - защо има одобрение на подобен проект? Всичко беше в условията на едно информационно затъмнение!!!!!!!
61
0
 
7
 
! Отговори
Г557дт преди 3 седмици
Премиерът Главчев се оправдаваше, че нямал никакви притеснения дали разрешаването на строежа на новата частна болница било законно.Обаче излязоха факти, които говореха друго!
60
0
 
11
 
! Отговори
Скандално преди 3 седмици
Кабинетът на Главчев даде разрешение за строителство на нова частна болница с детско отделение в София!!! "Зелената светлина" бе дадена без никакво обсъждане!!! Веднага се появиха съмнения, че правителството на Главчев обслужва частни интереси, докато обещаното преди години строителство на държавна детска болница продължава да се бави!!!
59
0
 
8
 
! Отговори
Герен преди 3 седмици
ЗАЩО ПРОЕКТА Е ПРИЕТ ОБНАРОДВАН БЕЗ ДЕБАТ И ОБСЪЖДАНЕ???. ЗАЩОТО НА ГЛАВАНАКОФ МУ Е ЗАПОВЯДАНО ОТ ТУПАСА И ДРУГИ МУТРАГЕЙШЪНС НА МОМЕНТА БЪРЗО НЕМЕДЛЕНА ДА СЕ ВНЕСЕ И ОБНАРОДВА.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички частни болници, които никнат като гъби след дъжд, имат една цел - да опоскат и без това оскъдните обществени пари, акумулирани в НЗОК. Търговска лига са лидери в това крадене. Единствения вариянт за спасяване на безплатното здравеопазване е отрязване на частниците от вимето на касата. Тогава няма да се лъже с хоспитализациите (те ще спаднат наполовина) и ненужните операции.
57
1
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 3 седмици
Всяка дебела Глава, която слушка двата Шопара -(намагнитения Шиши и този, на когото предстои - Боко) се поставя в унизително положение.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аман от частни болници, дето на вратата ти взимат по 200лв.
55
0
 
9
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 3 седмици
А казусът с болницата "Сърце и мозък" с изплащането на неизвършени операции, фалшиви документи и незаконно присвояване на средства от НЗОК до къде стигна?
54
0
 
10
 
! Отговори
Наглост преди 3 седмици
Правилното наименование на болницата трябва да е "Мутрата, без мама и аз".
53
0
 
6
 
! Отговори
#Кой преди 3 седмици
Кой го накара Главчев да вземе това решение и срещу какво???! Срещу рушвет ли?! Хинков: "Има огромен натиск за създаване на частна детска болница". Но Хинков от ПП-ДБ не се поддаде.
52
0
 
9
 
! Отговори
По-точно преди 3 седмици
Ще преработят проекта, като в болницата няма да има педиатрично отделение, а името ще бъде променено. От "Мама и аз" ще стане "Мамата си трака".
51
0
 
6
 
! Отговори
Срам и позор! преди 3 седмици
Европейската комисия започва производство за установяване на нарушение (infringement procedure), като издава мотивирано становище поради неспазване на законодателството в областта на обществените поръчки в България (INFR(2018)2268). Причината е отказът на България да задължи частните болници да възлагат обществени поръчки, дори когато те са частично финансирани с публични средства.Това е заслуга на ГЕРБ и ДПС! Затова частните болнци представят фактури за десет тъти по-скъпи лекарства и източват касата. После всички доплащаме!!!
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тия изверги трябва да им бъдат отнети лекарските права