В болница “Лозенец” спасиха жена с дупка в хранопровода

Храната е попаднала в дихателните пътища, развила е аспирационна пневмония
17 май 2024 14:45, Инна Ангелова
3
В болница “Лозенец” спасиха жена с дупка в хранопровода
Снимка: УМБАЛ "Лозенец"

Сложна интервенция е извършен днес с болница “Лозенец”. Гастроентеологът д-р Борис Крумов, заедно с екип от други специалисти на болницата  - пулмолози, гастроентеролози, специалисти по образна диагностика, гръдни хирурзи и анестезеолози, са спасили жена с отвор в хранопровода.
 
Пациентката постъпва в болницата с диагноза рак на хранопровода. Карциномът е предизвикал отвор в хранопровода, а храната е започнала да попада в дихателните ѝ пътища, пише bTV.  Това е довело до развитието на аспирационна пневмония при пациентката, поясняват от лечебното заведение.

По време на сложната интервенция на жената е имплантиран метален саморазширяващ се хранопроводен стент, който е покрил отвора между хранопровода и трахеята.

Ракът на хранопровода е рядка, но изключително опасна форма на карцином. Туморът тръгва от епителната тъкан на хранопровода – слоя от клетки, които покриват неговия канал. Според вида на епителните клетки, от които произхожда, ракът на хранопровода се дели на плоскоклетъчни карциноми и аденокарциноми. Плоскоклетъчните карциноми засягат предимно горната част на хранопровода, а аденокарциномите – долната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Лозенецоперациярак
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И кво? От кога професионалните умения на докторите трябва да се превръща в световна новина?
2
1
 
5
 
! Отговори
Дупката преди 2 седмици
в хранопровода на пациентката със сигурност е по-малка от дупката в мозъка на миссирката, надраскала тази новина.
1
7
 
3
 
! Отговори
Това, че са си преди 2 седмици
Изпълнили задължението, означава ли да въде новина? А колко са уморили, тия анти доктори? И колко пари взимат в гаража на болницата? Мафията е несломина!