Проф. Хинков за демографската криза: България е част от Европа, а Европа застарява

Младите хора предпочитат да кариерата, пред това да правят деца
19 май 2024 11:45, Нели Христова
111
Проф. Хинков за демографската криза: България е част от Европа, а Европа застарява
Снимка: БГНЕС

Демографската криза не е само наше явление. България е част от Европа, а Европа застарява.

Младите хора не желаят да поемат тази отговорност, която изисква едно дете, предпочитат да правят кариера и да се радват на живота.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Христо Хинков, бивш министър на здравеопазването в правителството на акад. Николай Денков.

Проф. Хинков обясни, че причинете за една демографска криза са толкова комплексни, че надхвърлят рамките на една на една страна.

"България е част от Европа. Европа застарява. Демографската криза не е само наше явление", каза той и добави, че самото подобряване на икономическото състояние на населението води до известно намаляване на този стремителен темп надолу на демографската криза.

Ексминистърът на здравеопазването открои и някои много важни фактори, свързани с демографската криза в България – детската смъртност и емиграцията.

По думите му младите хора не желаят да поемат отговорността, която изисква едно дете. "Младите хора предпочитат да правят кариера и да се радват на живота, защото кариерата им дава пари, възможности за ходене по света, свобода. Едно дете е ангажимент", допълни той.

Проф. Хинков отбеляза, че през годините патриархалната рамка се е променила и повечето млади хора живеят отделно от родителите си. Според него една-единствена политика не би могла да реши демографската криза. "Културата на един народ определя и неговото демографско състояние", категоричен е той.

Бившият здравен министър припомни, че през 80-те години на ХХ век в Полша има бум на раждаемостта точно в най-голямата криза, когато по рафтовете на магазините няма абсолютно нищо.

"Тогава се появи такава смешка, че поляците няма какво да правят, освен да правят деца, тъй като всичко беше блокирано по времето на ген. Войчех Ярузелски", разказа той, давайки пример, че действително демографията е много комплексно явление и трудно може да бъде борена с една или две политически мерки.

Проф. Хинков подчерта, че като цяло икономическото състояние на хората трябва да се повишава, за да могат да усетят, че вече имат възможност да оставят нещо след себе си, освен своите постижения в професията.

Бившият министър на здравеопазването коментира и ситуацията с отпуска по майчинство.

"България е една от малкото страни, където отпуската по майчинство е много дълга – 3 години. Това в повечето западноевропейски страни въобще не е така", заяви той, като подчерта, че българското законодателство като цяло е подкрепящо и насърчаващо майчинството.

Проф. Хинков посочи, че всичко зависи от нагласата на младия човек за това какво ще остави след себе си, когато остарее – кой ще бъде около него, дали ще живее в самота, или ще живее сред деца и внуци.

Бившият здравен министър обърна внимание и колко са важни действията на една община по отношение на придвижването на детските колички по тротоарите.

"Ако се поправят всички тротоари в София, това ще бъде един малък стимул ти да имаш едно бебенце, което да можеш да го разхождаш, а не да се бориш със счупените плочки“, каза той и добави, че все още това не е така в София, както и в други градове в страната.

След COVID пандемията се забелязва едно голямо връщане на млади хора в селата, откриване и преоткриване на селския начин на живот при възможности да се работи в близкия град. „Това явление се наблюдава на много места и това говори, че има потенциал сред младите да раждат повече деца, защото все пак природата е по-силна от всичко и каквато и политика да има, и каквито и икономически условия да има, природата в крайна сметка си казва думата“, каза още проф. Хинков и заключи:

"Ако човек е разумен, ако мисли правилно младият човек, ще види, че именно раждането на едно, две, три деца е голямо благо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Образование
"Сега ще ти кажа как е правилно, после - как да го напишеш на изпита"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Едно семейство за да има деца се нуждае от жилище. Жилищата са скъпи. Наем,ипотека да се плаща или разходи за деца?
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
не само че няма ора ами и повечето са психично болни вече
85
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Сега в цялото си право изпитвам безмерен гняв който е чудовищен и най-лошото е, че не мога да направя нищо. Като невинен човек не мога да направя нищо нищо и нищо и едно голямо нищо плюс огромен страх от всичко и всички и за детето си как ще оцелеем и в какъв свят ще я остави защото определено това не е моят свят нито този който искам да детето си. Това е бяс гняв шок и всичко е в безмерни количества..... Да оставя детето си в един ад ли?????
84
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Детето ми е чудо защото не мога да имам лесно нито имам пари за модерни процедури. Затова не мога да помисля, че мога да живея без нея или да съм избрала да живея без нея въпреки всичко. Достигнах до извода, че най-добре е било години преди това имах операция на щитовидна жлеза да бях умря да не изпитвам това което ми причиняват всички умишлено. Най-хубаво е когато се избират политици да казват само истината и само истината за това което смятат да ни причинят да знаем какво да правим.
83
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Най-много ме е яд, че съм учила за нищо. Всеки *** без диплома и престъпник и всеки терорист и политик и собственик на фирма с бог знае каква диплома са царе и господари, чорбаджии по престъпност не по умствен капацитет и физически такъв. Бих направила хиляда копия и заедно с оригинала да ги запаля публично. Ако знаех, че ще дойдат такива времена джихадистко терористично мигрантски се замислих дали щях да родя.
82
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Да се внесе в Хага контра за геноцид на европейското население и огромен скандал за тормоз и натиск за напускане на работа на българи и германци. Да се информира каза. Все чисти като света вода не напита, а биха цялата световна мафия по кражби няма кой да ги стигне и разпиляха всички европейски пари по която чужда държава съществува знайни и не знайни. Останахме на огромни милярди минус плюс много дългове всички държави. От къде възвръщаемост. От тоалетните ли?????
81
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Подхванете фон дьо Лейн лошо кажете, че ще ги съдите заедно с Мицотакис за геноцид на ЕС. Кажете, че тоя ДАНС го има и има лидери в България не жалки подметки. Кажете, че имате информация, че се тормозят европейските граждани на всички нива.
80
1
 
6
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Аз изкарвам 8000лв на месец и съм сериозен , мога да издържам 2 семейства, но някак в държава без бъдеще не си заслужава да се прави семейство. Отделно това българките вече загубиха морал и достойнство, така че ако ще правя семейство няма да е с българка. Българите да си ходят с батки и гъзapи и да си пълнят джуките.
79
0
 
8
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Колкото да се бием в гърдите че сме някакви традиционалисти и християни, то България ще стане същата като при западните държави. Т.е. местното население ще намалее сериозно , защото дълги години беше промотиран един неглежиращ материален начин на живот без семейство и деца, а на мястото на изчезналите ще дойдат емигранти. България вероятно ще се напълни с виетнамци, сирийци, афганистанци, бангладешци и разни такива от третия свят. Българите ще са максимум 30-40% от населението.Това е положението
78
2
 
4
 
! Отговори
Джони Уокър преди 1 седмица
До Анонимен Financial Times: Повече от 47 000 фирми в Обединеното кралство са близо до фалит ... ТРОТИНЕТКЕ, анонимна. Да не би скоро да са те върнали от Обединеното Кралство щото не си могъл да си намериш работа поради некадърност и сега англичаните да са ти криви та пускаш под всяка статия "шокиращи" факти? Ето ти ОЩЕ. Във Великобритания има регистрирани НАД 5 МИЛИОНА КОМПАНИИ/ФИРМИ. А за една година се създават НАД 500 ХИЛЯДИ НОВИ /данни за 2023г. / Успокои ли се? Фъ.Таймс да го дууууат.
77
2
 
7
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 1 седмица
Професора Нафталинков и той застарява ... ама му четем мозъчните напъни по медиите....
76
6
 
6
 
! Отговори
... преди 1 седмица
демографската криза в БГ е ясна! тя се получава защото дори тия дето остават тука искат децата им да са на запад! Това е така от 1989г насам! и това е нормално да е така! Тука нищо не е наред! Преди 1989г не ни пускаха да идем от село в най-близкия град и когато това стана възможно и хората разбраха, че са били лъгани и мамени почнаха да се изселват! При това на запад! И това продължава и сега! ще намалее този процес, но ще е твърде късно! та така!
75
0
 
14
 
! Отговори
Ала бала преди 1 седмица
Хинков, проблема не е толкова в застаряването, колкото в оглупяването.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си първи в света по изчезване, въобще не е същото като в Европа. ПЪРВИ означава, че нещо не е както трябва.
73
8
 
8
 
! Отговори
данчо преди 1 седмица
До момента само полковник Марков показва визия за България.Истината е във Величие.Това е.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всъщност на Европа най-вече за това и бяхме нужни, за да вземе населението ни.
71
1
 
6
 
! Отговори
запознат преди 1 седмица
Деца и внуци 2 пъти в годината за по един уикенд - това е реалността и то при положение че са станали шопи наскоро.
70
1
 
10
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 седмица
Няма страшно ще се докарат хора от Пакистан,Бангладеш Непал
69
0
 
27
 
! Отговори
БЪЛГАРИТЕ ПЛАЩАТ преди 1 седмица
ДАНЪЦИТЕ, А РОМКИТЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИТЕ, ЗА ДА СЕ ПЛОДЯТ КАТО ЗАЙЦИ
68
3
 
25
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Демографският проблем не може да бъде решен с еврджендърски средства. А истински работещите мерки биват обявявани за недемократични и неевропейски.