За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският

За 39% няма достатъчна причина да се учи чужд език
21 май 2024 21:45, Елка Василева
219
За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският
Снимка: Евробарометър

За 57 на сто от българите познанията по английски език са с най-голяма полза за личното им развитие, за 10 на сто такава важност дава руският език, за 14 на сто - немският, а за пет процента - френският. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

За сравнение в ЕС ползата от английския се отчита от 77 на сто от участвалите в допитването, 14 на сто посочват немския, три процента - руския и 13 на сто - френския език.

За своите деца участниците посочват отново на първо място избора на английски език (81 на сто у нас и 85 процента в останалата част на ЕС), а руският е със 7 на сто у нас и два процента в другите държави от ЕС.

Най-често гражданите на ЕС заявяват, че познанията по чужд език им служат за работа в друга страна (51 на сто), за намиране на по-добра работа (42-43 на сто), за да разбират хора от други култури (41 на сто у нас и 45 на сто в ЕС). Разлики се наблюдават в количеството на отговорите, че това е необходимо при пътуване за почивка в чужбина (42 на сто в ЕС и 31 на сто у нас), при работни пътувания (40 на сто в ЕС и 31 на сто у нас), за учене в чужбина (30 на сто у нас и 37 на сто в ЕС).

Всеки трети българин и почти половината (47 на сто) от останалите в ЕС уточняват, че могат да водят разговор на английски. Общо 14 на сто у нас и три процента от останалите в ЕС могат да разговарят на руски, пет процента - на немски (10 на сто в ЕС), три процента - на френски (11 на сто в ЕС).

Най-често европейците използват чужд език онлайн и за гледане на филми, като всеки втори в ЕС (всеки трети у нас) говори на чужд език, когато отива на почивка в чужбина. Почти двойна е разликата в броя на българите, които ползват чужд език за четене на книги и новини (15 на сто спрямо 28 на сто в ЕС) и за учене (7 на сто срещу 12 процента в ЕС).

Мнозинството (71 на сто у нас и 60 на сто в ЕС) заявяват, че не използват машинен превод. За 39 на сто от българите няма достатъчна причина да се учи чужд език, а 28 на сто казват, че нямат време за това. Всеки пети у нас заявява, че ученето на език е твърде скъпо.

Европейците признават стойността на изучаването на езици, заявява по този повод еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, цитирана в съобщение на ЕК. По нейните думи ученето на езици е важно за взаимното разбирателство. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от Общество
БДЖ започва поетапно въвеждане на системи за видеонаблюдение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
1
 
! Отговори
ЛЮБОПИТЕН преди 1 седмица
А КОЛКО ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЗАЯВЯВАТ ЧЕ ГОВОРЯТ ИЛИ ЧЕТАТ НА БЪЛГАРСКИ,КАТО ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ???...И ЧЕТА И ПОЛЗВАМ АНГЛИЙСКИ С GOOGLE ПРЕВОДАЧ (ПО-БЪРЗ Е ПРЕВОДА,НО ТРЯБВА ДА СЕ ВНИМАВА,ЗАЩОТО В НЯКОИ СЛУЧАИ Е БЕЗСМИСЛЕН) ПО ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ - ВСИЧКО В КОМПЮТРИТЕ Е НА АНГЛИЙСКИ И НАУЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ Е ПО-ДОСТЪПНА(ЗА РАЗЛИКА ОТ ТАЗИ НА БГ),НАЛИ НАЙ-УМНИ НА СВЕТА!!!...
192
0
 
1
 
! Отговори
До 195 преди 1 седмица
Абсолютно си прав. Когато бях в Кралството ....просто ме разби островитянската им култура. Да намериш класика книга/филм който не е от английско говорящ автор е....меко казано трудно. Това класики за деца- Пипи , Карлсон, Пинокио, братя Грим ......нямат представа кои са. Добре че Дисни им екранизира някои класики.... Ужас
191
1
 
4
 
! Отговори
Дааа преди 1 седмица
В интерес на истината , няма език който да знаеш и да не ти е полезен. Иначе изпадат в ситуацията на дивак /островитиянин / англичанин ....и общуваш само с хора/ литература които са на твоя език
190
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пичове, живея в Канада тук е ясно че се говори английски и френски и с малко повече усилие и време се учи език, независимо от възрастта. Само рускоговорящите незнам защо си мислят че някой трябва да им разбира езика.Болшинството от тях работят в само в рускоговорящи фирми защото с години не си правят труда да научат нещо по различно от руски. Чувал съм че в Америка е същото. Странни са чибурашките
189
0
 
2
 
! Отговори
Hulk Hogan преди 1 седмица
Ай донт спийк Булгариш тавариш!!!
188
0
 
7
 
! Отговори
До 194Питър преди 1 седмица
Руски използвам постоянно за ремонт електроника , интересни неща от света в яндекс браузар, дзен.
187
2
 
3
 
! Отговори
До 198 преди 1 седмица
Пробвай с английски и френски в Германия да общуваш с изброените от тебе националности.
186
0
 
8
 
! Отговори
Виц преди 1 седмица
Знойно лято. Центъра на София. Чуждестранен турист спри при две ченгета и се пробва да ги заговори: спийк инглиш? Франсе? Зи дойч? Италиано? Ъ-ъ?! Ченгетата вдигат рамене. Хваща той пътя, а едното ченге вика на другото: Колега, трябва да почваме да ги учим езиците, че не можем да се оправим. Ко?! Да уча?! Тоз като знаеше толкова много езици да не би да успя да се оправи?!
185
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"На руски има доста техническа литература. За друго не виждам за какво би послужил" За да говориш с бели европейци например. Ако искаш да общуваш с африканци, френски, или някой от другите западноевропейски езици.
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Езиков слугинаж - 57 на 10 процента хахахаха.
183
1
 
2
 
! Отговори
32335445 преди 1 седмица
На руски има доста техническа литература. За друго не виждам за какво би послужил. С навлизането на ИИ преводите ще станат бързи и автоматични и ще се изгуби и този смисъл. Все пак е по-добре да се говори някакъв втори/трети език отколкото да не се говори. Иначе ако искате да се оправите навсякъде по света - английски :) и китайци, и индийци, и европейци и руснаци, всички малко или много го говорят.
182
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз съм с английски и френски и се оправям навсякъде.
181
3
 
2
 
! Отговори
Питър преди 1 седмица
До Ядрен вампир ZГоворя 4 чужди езика - английски, японски, руски и немски... Баш руския не ми е послужил абсолютно никъде...
180
10
 
3
 
! Отговори
до 191 преди 1 седмица
Умните учат индийски. Русия и Китай са със затихващи функции.
179
1
 
5
 
! Отговори
Сенеката преди 1 седмица
Е щом българският не им е полезен......
178
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Английският е задължителен. Сега, ако сте умни, учете като втори език руски или китайски, две масивни възходящи нации. Ако сте глупави, озповръщайте още веднъж червата си във форума.
177
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руски скоро няма да се говори никъде, мъртъв език, на мъртъва нация.
176
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ядрен вампир Z Точно германците почти всички говорят много добър до ОТЛИЧЕН английски. И не те. Французите генерално не говорят почти никакви езици, но по-младите генерации свободно говорят или английски или испански или и двата.
175
5
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 седмица
А англичаните и руснаците,защо не учат български????
174
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не разбирам що за родител трябва да си за да ориентираш детето си да учи безсмислен руски и го осакатиш, като му изсмучеш сили и време в най-ценните му години за образование.