Кинезитерапевт: Сколиозата започва след 10-годишна възраст

Това е, когато имаме несъразмерен растеж на прешлените
24 юни 2024 15:09, Анисия Иванова
1

При поне 50 деца годишно се налага оперативно лечение на сколиоза, а поне при няколкостотин се установява сериозно гръбначно изкривяване всяка година.

"Най-сериозният проблем при сколиозата е различните мнения, различната информация, която тече и затова месец юни е посочен като месец за загриженост на сколиозата. Идеята тук е да обърнем наистина внимание на сколиозата и правилната информацията за нея. Нашият фокус е да намалим броя на децата, които се подлагат на операция. Тук идва объркването, че сколиозата се бърка с лошата стойка. За сколиоза говорим, когато имаме несъразмерен растеж на прешлените", заяви кинезитерапевтът Борислав Чонгов в "България сутрин".

По негови думи много трябва да бъдем внимателни между 10 и 14-годишна възраст.

"Има един тест, който е най-показателен - тестът на Адамс. Трябва да наведем детето напред със събрани ръце и да погледнем гърба. Ако видим асиметрия - отляво или отдясно ако е по-повдигнато гръбчето, това означава, че има лека ротация и е започнала сколиоза. Най-често сколиозата започва след 10-годишна възраст, защото децата до тази възраст са ни пред очите. След това те започват сами да се обслужват. Децата със сколиоза имат изкривяване, но са здрави деца", коментира кинезитерапевтът пред Bulgaria ON AIR.

Според него упражненията не могат да се изпълняват в домашна обстановка и онлайн.

"Някъде до 2005 г. се правеше така наречената "изправителна гимнастика". От 2006 г. се образува едно световно дружество, което да изгражда по-добри упражнения. Има 7 системи в света, в България сме се запознали с 4. Вървим на добро ниво. Най-известният метод е методът на Шрод. Изгражда се специфична програма в зависимост от изкривяването, защото то може да бъде единично, може да бъдат две кривини. Наистина трябва за всяко дете програмата да се направи индивидуално", коментира гостът.

Много е важно за децата да обръщаме внимание и на стойката, категоричен е Чонгов.

"Лошите стойки и при децата, и при възрастните са около 50-60%. При възрастни се получава сколиоза по-рядко, но са които са свързани с остаряването, с остеопороза. Стойката трябва да се работи. След 16-годишна възраст лечението не е толкова интензивно, там сме изпуснали нещата. Всяка година профилактичният лекар трябва да гледа и ако могат всеки месец родителите да наведат детето си и да видят за тези разлики", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: децасколиозаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Промени при изписването на лекарства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
two and the half преди 3 дни
След 16 годишна възраст, започват да вдигат гири по фитнесите и да слагат големи кубици силикон, това също е проблем.