Промени при изписването на лекарства

За лечение на едно заболяване - до 3 медикамента
24 юни 2024 13:45, Инна Ангелова
18
Промени при изписването на лекарства
Снимка: БГНЕС

На рецептурната бланка лекарите имат право да изписват лекарства, свързани с лечението на различни заболявания, а на един протокол – един медикамент в до три различни дози за едно заболяване. За лечение на едно заболяване пък да се допуска предписване на до три лекарствени продукта, съобщава Нова.

Според друга промяна при назначена терапия с лекарства, които се заплащат на 100%  и се предписват за текущия месец, лекарят ще издава една електронна рецепта. Изключение се допуска само при допълване на терапията с нови лекарствени продукти. Когато тази рецепта е частично изпълнена в аптеката, останалите лекарства може да се купят в същата или друга аптека, сключила договор с НЗОК.

Това обаче трябва да стане до два работни дни от първоначалната частична покупка на лекарствата, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на рецептата, пише още в промените. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Общество
Нощният влак София-Бургас закъсня с три часа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
Авторката преди 3 дни
Добро утро! Това го знаем от преди два дни! Да приветстваме мижитурите
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
проверявайте марките - част от лекарствата се произвеждат в аа фрика.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Еее, що ревете, късно е вече, така е с е-рецепта, е-лекуване, няма я вече хартията. Е Швейцария е само с хартия, но тука е Бг.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И за семестриалната такса, с която ни проглушиха ушите, че ще отпадне, излъгаха от Промяната. Така и за лекарствата за сърдечно болните излъгаха, че ще са безплатни.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Става все по хубаво, но така се прави, е и в чужбина може да се лекуват Бг.
13
0
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 дни
Не мирясаха с тези лекарства. Най много използваните лекарства за сърдечна недостатъчност са си платени.Излъгаха ни.
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В скандалната си книга "Проклятието на Адам", оксфордкият професор Браян Саийкс прави сензационен извод: след 125 хиляди години Y - хромозомата ще отмре и... мъжкият род ще изчезне от лицето на Земята! А кой се подава отзад и я опипва отпред? Пътувала е дама - отзад - в пиратски параход - отпред - тя била снежно бяла - отзад 0 и сочна като плод - отпред!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Само Кекс с Вeщици ще спаси мъжете от изчезване. Според преданията за появата на първия човек Адам, след като го направили от глина, Бог му сътворил жена - Лилит. Тя била прекрасна и във всичко била равна на мъжа. Само че го напуснала (сама или съблазнена от Змея - това не се знае) Тогава Бог сътворил за Адам нова жена - Евуня, за което използвал реброто му. А Лилит станала прародителка на вeщиците.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Превръщате медицината в бюрокрация и ограничавате медицинския персонал и пациентите, отнемате им и време, просто за да ги проследявате и ограничавате, а дишането ще минава ли през електронна(!) рецепта! И въобще, кой ги измисля тези правила и защо трябва да се съобразяваме с тях?
9
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Побъркахте лекарите с тез простоии по цял ден само пишат ли пишат да изпълняват простотийте на здравната каса и да геладат къде има тире и къде точка.Не им остана време да преглеждат пациентите с тия простотии.
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"От Циганинннн Кисело Мляко, от Умрял Писмо, от Милиционер Пот, от Поп Сълза, от Мохамед НеРазпънат на Кол, От Доктор Здраве и от КурваЗапис - Не Чакай!" Аз бих Добавил: И от Руснак Разум и Благодарност!
7
1
 
20
 
! Отговори
Ще ни трепят ! преди 3 дни
Оставаме без лекарства ! Моята аптека се казва Турция ! И ако това се забрани трябва да влизаме във аптеките извън работно време .
6
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За всяка болка има билка!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Само казавам, че когато малкият се разсополиви, обикновено му излисват 10-12 различни лекарства. Та сега ще трябва докторите да доимислят доста заболявания, напр. предна храма на лява ноздра, предна хрема на дясна ноздра, две задни хреми и стигат за 12 лекарства.
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Лекарства няма! Това е една Химическа Утопия в главите на Селянина!
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Абе защо изобщо да се продават лекарства на плебса? Нали тъй или инак трябва да се "редуцира" населението на кълбото. Да ни оставят да си мрем без лекарска намеса, че да освободим място на "богоизбраните" крадльовци.
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
пак простотии няма ли да сложите и ограничение до колко знака трябва да е изписан медикамента??? Да е мало умната ти държава... хората превзеха марс ние тука още с бележки се занимаваме щото някой трябва да краде държавни пари....
1
1
 
49
 
! Отговори
jhgkhjhljjk;k преди 3 дни
Майко мила, тези вече и лекарстава ни отказват!