Всеки трети медик е над 55 години, медсестрите намаляват

Липсата им означава пробив в системата
25 юни 2024 19:15, Анисия Иванова
56
Всеки трети медик е над 55 години, медсестрите намаляват
Снимка: БГНЕС

Медицинският персонал у нас е чест обект на анализи и обсъждания, защото неговият брой, регионално разпределение, но също и обучение, подготовка, професионално развитие и етично поведение е в основата на онова, което всички наричаме „качествено здравеопазване“. Липсата на лекари или медицински специалисти по здравни грижи означава пробив в системата, който много трудно може да се преодолее.

Какво показват данните на НСИ? Лекарите в България застаряват. Най-голям е техният брой и дял във възрастовата група 55 – 64 години – 9755, или 32,6%.

На второ място е групата на най-възрастните лекари (на 65 и повече години) – 6545, или 21,9%. Това означава, че над половината от практикуващите лекари са на възраст над 55 години. Този проблем е по-изразен при лекарите в извънболничната помощ – там над две трети от практикуващите лекари са над 55 години.

Медицинските сестри продължават да намаляват за десета поредна година, въпреки че при останалите медицински специалисти по здравни грижи не се регистрира такова намаление. Очевидно при тази категория са налице системни и нерешени проблеми.

Данните поставят много въпроси по отношение на това как изобщо функционира българското здравеопазване. Едно обяснение може да се намери в постепенното увеличение на медицинските специалисти в категория „други“ – те нарастват с 13% за десетгодишния период. Тук се включват болногледачите, които често са наемани от лечебните заведения, за да извършват част от работата на медицинските сестри. Това много често са студенти по медицина, които работят по време на следването си, както и хора, желаещи да помагат на лечебните заведения, пише "Труд".

Решаването на системните проблеми със застаряването на лекарите и с много ниския брой  на медицинските сестри ще бъде ключово за българското здравеопазване през следващите години, още повече в контекста на отворения европейски пазар на труда, на който България се конкурира с останалите европейски (а и други) държави за привличане и задържане на медицински специалисти. То минава през:

Скъсяване на обучението на медицинските сестри, което ще даде възможност за по-бързо излизане на пазара на труда на подготвени специалисти.

Подобряване на условията на работа на медицинските специалисти по здравни грижи – най-вече по отношение на заплащането и условията на труд;

Подобряване на условията на специализация на лекарите, така че младите лекари да имат стимул и да са улеснени да придобиват специалност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от Общество
Три жертви на тежка катастрофа край София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 1 ден
Работя от 1989-та. Вярно е,че няма млади лекари. Повече млади има в големите градове-София,Пловдив, Варна. В провинцията е трагедия.Почти всички са пред пенсия или отдавна са пенсионери. Има много над 80 годишни и работят доколкото могат. Но вече никой не иска да става лекар!Ето това е проблемът.Ако не направят професията атрактивна,ще трябва да внасят от чужбина.Но не знам откъде би могло да внесат.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Поредното грешно заглавие. Положението е много по-лошо, ако са верни числата в новината. Над половината медици са на възраст от 55 години нагоре - според новината са 54,5%. Всеки трети медик е в предпенсионна възраст между 55 и 64 години, а още 21,9% са от 65 години нагоре.
48
3
 
2
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 дни
Популацията на Задунайская губерния не може да вдене, че всичко в държавата е както са си го направили. Няма здравни работници, но пък Мухобойко и цяла купчина индивиди от популацията крещят: като не им харесва тук има Терминал 2! Да се мащат! И ето. Махат се, а вие измирате, но не вдявате. Това ви чака. Погребалните се радват и ви поздравяват с песента "!акаме ви".
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Съвсем в реда на нещата - учат до 18 в гимназия, кандидатстват медицина 4-5 години, приемат ги на 24-25 години, после следват шест години до 30-31 години, после стаж 2 години, после специализация и са вече на 45-50. После един инфаркт/инсулт на 50-55 и край на статистиката.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Най добре да полицаите работата до 55 г.и се пенсионират и имат право да работят до 60 г.като получават пенсия и заплата ))но май при военните не е така!!
45
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
То за тва се бият лекари ,много са нагли ,и тия които започват работа ,старите лекари ги учат на тая наглост ,за това ядат бой
44
3
 
11
 
! Отговори
мед сестра преди 2 дни
Всичко в тая държава от 1990г е сбъркано и подложено на унищожаване! Щом краварките и кооператорките станаха моделки ,тв говорителки певачки и разни там грозотии подмятащи се и отриващи се покрай т н ''политици'' какво да говорим !?!Няма да търсите лекарите и сестрите,учителите,защото *** и пульо драпа нагоре да се докопа до големите пари,въртящи се във властта за огромната администрация!
43
0
 
14
 
! Отговори
Руси преди 2 дни
Какво значение има ? Важно е че имаме плеймейтки и инфлуенсъри!
42
0
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 2 дни
Мъкааааааа
41
2
 
15
 
! Отговори
слушалка е ухото преди 2 дни
добре че са над 55 г. щото като знаем как новите лекари взимат дипломи ,,,,,,,,
40
8
 
7
 
! Отговори
Бай Ваньо преди 2 дни
Аз съм на 55 и чукам 35-годишна! Кво им е на 55-годишните?
39
2
 
6
 
! Отговори
... преди 2 дни
ми когато, само за да изхранваш семейството си се, оказа, че ти требет около 2100-2400лв. на месец! А когато получаваш 1400-1800лв, колкото получава една медицинска сестра във всяка провинциална болница, та до тогава нещата ще са такива каквито ги описва статуята! само се чудя, всички знаем защо е ниска раждаемоста, освен сред групи поселени, защо доктори медицински сестри учители и други НЕ искат да са в БГи т.н. и т.н. и после се чудим що така бре миме!? еми .....
38
0
 
26
 
! Отговори
Varg преди 3 дни
Елате да видите шофъорите на градския транспорт.Всичко е над 60 годишни.
37
2
 
2
 
! Отговори
Теди преди 3 дни
ТЮРКАЙ И ТЯ УЧИ ЗА МЕД СЕСТРА НЕ МОГЛА ДА НАМЕРИ РАБОТА И ЗАПОЧНАЛА В БУЛСАТКОМ ДРУГА РАБОТА И МНОГО СА ТАКА КЪДЕТО ТИ ИЗЛЕЗЕ КЪСМЕТА БОЛНИЦАТА НЕ Е НА ТЮРКЯЙ ЧЕ ДА СЕ САМОНАЗНАЧИ ТАМ
36
0
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 дни
Обаче, политици и журналисти с лопата да ги ринеш! Принципа на най-малкото съпротивление. Минимум усилия, максимум пари !
35
1
 
6
 
! Отговори
Теди преди 3 дни
ВСЯКА ПРОФЕСИЯ Е МНОГО ВАЖНА А КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПАРИ ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ И КОМЕНТАРИТЕ ТУК СА ОТ ЗНАЧЕНИЕ СЛОВОТО Е ОГРОМНА СИЛА
34
3
 
8
 
! Отговори
Теди преди 3 дни
АЗ КОГАТО СЛЕДВАХ ЗА МЕД СЕСТРА БЯХМЕ 45, ОБАЧЕ КАТО ЗАВЪРШИХМЕ НЯМА СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА НА МЕН МИ ПУСНАХА ЕДВА ЕДВА 1 МЕСЕЦ ВЪВ ВТОРА ХИРУРГИЯ И 2 МЕСЕЦА ВЪВ НЕОНАТОЛОГИЯ И АЗ ЗАПОЧНАХ КАТО БОЛНОГЛЕДАЧКА НЕ ТОЧНО КАТО МЕД СЕСТРА А ПОЧТИ ЗАЩОТО ИМА РАЗЛИКА ВСЕ ПАК ТО НЕ Е КОЙ ЗНАЕ КАКВО ВСЯКА ПРОФЕСИЯ КАТО ТЕ ОБУЧАТ И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПРАКТИКА ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ ВСИЧКО СЕ НАУЧАВА
33
1
 
18
 
! Отговори
Симо преди 3 дни
Аз се лекувам при инфлуенсъри дето имат две думи в речника адски и мега
32
4
 
16
 
! Отговори
дезинформация преди 3 дни
ето така през две седмици ви пускат абсолютно една и съща статия как лекарите застарявали и "нямало" доктори да лекуват обществото а ИСТИНАТА Е ЧЕ УМИШЛЕНО НЕ СЕ ДАВА РАЗВИТИЕ НА МЛАДИ ЛЕКАРИ В БГ!!!!!но не можете да се борите срещу пропагандата и дезинформацията!!!и друго линейките в софия пристигат при сигнал средно за 40-50 минути но по поръчковите медии ви облъчват как пристигали все на 7-мата минута!!!грижете се за себе си не се оставайте на лекари да ви "лекуват" в бг.само в краен случай
31
0
 
24
 
! Отговори
Обективен преди 3 дни
Във всички области работещите застаряват и така е от 1990 година. Има и по-тежки случаи от медиците. Това е проблем на държавата, но политиците си гледат само кражбите.