ДПС и БСП харчили най-много за вота

Двете партии хвърлили над 3 милиона лева за кампаниите си
22 юли 2009 16:22, Красимир Ангелов
63
ДПС и БСП харчили най-много за вота
Снимка: Булфото

Сметната палата публикува отчетите на политическите партии, коалиции и инициативни комитети за предизборната кампания за избиране на членове на Европейския парламент, съобщиха от палатата.

От публикуваните отчети става ясно, че най-много пари за своята кампания са похарчили от ДПС – общо 1 932 717 лв.

От тях 533 118 лв. са били собствените средства, а 1 399 599 лв. – държавна субсидия.

От БСП са изразходвали за своята кампания общо 1 511 698 лв.

Държавната субсидия за социалистите е била в размер на 1 392 142 лв.

Още 66 264 лв. са събрани от собствени средства, а 57 974 лв. са от дарения.

За разлика от горните две партии, от ГЕРБ са минали доста по-тънко.

Кметската партия е изразходвала точно толкова средства, колкото е и събрала – 442 109,38 лв. По-голямата част от тях са от дарения и банкови кредити, отчитат от ГЕРБ.

От останалите партии най-много пари са похарчили от “Лидер” – 1 118 087 лв.

От Синята коалиция са се разделили с 1 056 161, 72 лв

От тях 623 295 лв. са от предоставени дарения, а останалите са държавна субсидия.

Публикуваните отчети показват още, че РЗС е похарчила 894 500 лв., а Атака –  310 260 лв.

Единствено партия “Българска социалдемокрация” не е представила в Сметната палата отчет за набраните и изразходвани в кампанията средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
биолог преди 15 години
В окуляра на микроскопа се вижда мн .ясно един як манафски ***. Радостта и на двете изчадия е непонятна.. Има нещо извратено в тия двамата!
61
0
 
0
 
! Отговори
cwetence преди 15 години
Глупости на търкалета са тези цифри. Кампанията на БСП/Нова Зора, дори само ако се вземе рекламното ТВ време, струва много повече от 1,5 млн. лв. Който е наясно с тарифите за реклама в най-големите медии, ще ме разбере. Кого се опитват да лъжат, ми е интересно. А и РЗС, отде толкова спонсори на нова партия, и това ми е интересно.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Не може да бъде!Това са най-обичаните от българския народ партии!...
59
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 15 години
"ДПС и БСП харчили най-много за вота" - колко странно?! :D:D:D
58
0
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 15 години
естественно че ще харчат най-много
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
днес.бг е турски саит
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
полага им се.но в случая целта не оправда средствата.бурканчето с милиона са си го разпределили за джоб пара на изпроводняк.сега като почне разследването ще им измъкнат и гевреците от корема.залойиха вссичко и загубиха.айде да ние честито.добре че се оттървахме от тях
55
0
 
0
 
! Отговори
BF преди 15 години
СерГеизацията и Доганизацията са харчили като за последно и дано да им е за последно!Другият път да не влязат в парламента!Долна,продажна,крадлива,лицемерна ***,водена от тези двамцата, да им е.б.а мамцата!
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Nyama BSP i DPS tova e edna i sashta partiya - BKP
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
перушина чок патица иок
52
0
 
0
 
! Отговори
Андрей преди 15 години
Нищо ново......
51
0
 
0
 
! Отговори
ham hum преди 15 години
Парламентът обеща ревизия на тройната коалиция декларация за приоритетите си 41-ото Народно събрание обеща конституционни и законови реформи, възстановяване на достъпа до еврофондовете и ревизия на управлението на тройната коалиция. Приемането на документа в сряда беше съпроводено с процедурни спорове, а целта за ревизиране на предишното управление стана причина БСП да откаже да участва в гласуването, а ДПС да не го подкрепи.Двете партии подчертаха опозиционния си профил, като гласуваха и срещу забраната сътрудници на бившата Държавна сигурност да нямат право да са в ръководството на парламента и на комисиите. Само Стефан Данаилов и Петър умбашев от БСП подкрепиха лустрационния текст в правилника на Народното събрание, предложен от "Синята коалиция". От ГЕРБ гласуваха "за", въпреки че в комисията заедно с БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха идеята.След приемането на забраната в кулоарите тръгна ът "а какво става сега с Божидар Димитров?". Той беше сочен за председател на комисията по културата, но беше вече обявен като сътрудник на бившите служби. Димитров коментира, че не се чувства дискриминиран, искал да бъде "тих и скромен" депутат.В сряда беше ограничено т.нар. политическо номадство. В правилника беше записано, че народните представители, изключени или напуснали парламентарната си група, остават независими и не могат да се присъединяват към друга. Предложения в тази посока имаха десният съюз и "Атака". Преди гласуването Искра Фидосова - председател на комисията за правилника, каза, че ГЕРБ ще подкрепи разпоредбата. В понеделник комисията отхвърли този текст, като тогава от ГЕРБ обясниха, че по принцип са "за" идеята, но тя противоречала на конституцията. Така комисията реши в правилника да се запише, че независими депутати нямат право да създават нови групи, но могат да се присъединяват към съществуващи. Това беше разтълкувано като намерение на ГЕРБ да привлече към своите 116 представители политици от други формации и да получи мнозинство.Депутатите решиха комисията за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност" да се формира на паритетен принцип - по един представител от всяка група и да се председателства на ротационен принцип от депутат извън ГЕРБ.Текстът мина с гласовете на ГЕРБ, подкрепиха го и депутати от "Атака", БСП и ДПС. "Синята коалиция" се обяви против ротационното председателство, което според Йордан Бакалов би било "мимикрия на контрол", а от РЗС гласуваха "въздържал се".
50
0
 
0
 
! Отговори
ham hum преди 15 години
Проатурата ще сезира Конституционния съд (КС) за нарушения при гласуването в Турция на парламентарните избори. Главният проор Борис Велчев обяви в сряда, че ще препрати сигнала на Яне Янев и ВМРО за нередности при гласуването в 123-те секции там.Обясни, че проатурата може да провери само формално дали има основания данните да бъдат препратени и допълни, че подобен сигнал има и от "Синята коалиция".От партията на Янев РЗС искат да бъде отменен изборът на 7 депутати от ДПС, спечелили мандати от Турция - Лютви Местан, Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова, Тунджай Наимов, Бюрхан Абазов, Елин Андреев и Емил Иванов.След като получи жалбите, Конституционният съд трябва да се произнесе по допустимостта на делото. Ако реши, че отговаря на условията да бъде разгледано, ще го образува, но няма срок кога да стане това. След като събере становища от заинтересуваните институции и реши, че е изяснил всички факти, КС има срок от два месеца, за да излезе с решение. ДПС няма свой представител в съда, който в момента е доминиран от БСП.
49
0
 
0
 
! Отговори
ham hum преди 15 години
В понеделник Борисов разкри, че проорът Маргарита Попова ще е министър на правосъдието, и потвърди, че Николай Младенов ще поеме отбраната. Преди това съобщи, че Йорданка Фандъкова ще поеме образованието, Симеон Дянков - финансите, Цветан Цветанов - МВР, Вежди Рашидов - културата. Засега непотвърдени остават информациите от ГЕРБ, че евродепутатът Румяна Желева ще е външен министър, докато стане еврокомисар, както и че Росен Плевнелиев ще оглави министерството на регионалното развитие.Почти сигурно е, че бившият експерт в Министерството на околната среда и водите Нона Караджова ще е новият екоминистър. Бъдещ министър на здравеопазването най-вероятно ще е шефът на Българския лекарски съюз Божидар Нанев. Социалното ведомство пък щяло да отиде при кмета на Враца Тотю Младенов, бивш директор на Главна инспекция по труда.
48
0
 
0
 
! Отговори
ham hum преди 15 години
Борисов приема оттеглянето на Танева като земеделски министър, заменя я с Мирослав Найденов Министерството на икономиката и енергетиката няма да бъде разделяно и ще бъде поето от експерта от електроразпределителното дружество EVN-България Трайчо Трайков. Това научи "Дневник" от лидера на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов. Той заяви още, че приема оттеглянето на Десислава Танева като бъдещ земеделски министър. Тя ще бъде заменена на поста в изпълнителната власт от земеделският експерт на партията Мирослав Найденов, който трябваше да оглави парламентарната земеделска комисия. Танева по всяка вероятност ще остане начело на парламентарната структура, отговаряща за аграрния сектор.Нямам никакви съмнения, че Танева няма конфликт на интереси и няма проблеми да поеме поста в министерството, но не мога да си позволя правителството да започне с каквото и да било съмнение в него, заяви Борисов пред "Дневник". Затова той приемал мотивите на Танева, които тя посочи в писмо до него, разпространено на сайта на ГЕРБ."От обявяването на номинацията ми за министър започнаха спекулации относно досегашната ми работа и кариера като изпълнителен директор на акционерно дружество и потенциален конфликт на интереси в тази връзка", заявява Танева, която вчера Борисов обяви за бъдещ земеделски министър. "Гарантирам, че такъв конфликт на интереси няма и не може да има, подала съм си молба за освобождаване от управителните органи на всички търговски дружества. Въпреки това съм наясно, че атаките срещу ГЕРБ и министерството сигурно биха продължили по този ", допълва тя. Затова "изхождайки от виждането, че най-важно е общественото доверие, с което едно ново правителство ще стартира работа", Танева заявява желание кандидатурата й за министър да бъде оттеглена.Утре в 12 ч. Борисов ще върне изпълнен мандата за съставяне на правителство и ще обяви състава на кабинета. Очаква се новия Мионистерски съвет да ъбде избран и да се закълне на 27 юли.
47
0
 
0
 
! Отговори
Gaskoing преди 15 години
Парите мииииииииии!!! помощщщщщщ........ парите който уж ми взимат за Пенсия и за осигуровкииииииииии!!!!!!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
Ааааа на ДПС 100% ум е легнало по- скъпо. Автобусите да не вървят с вода, а и гласове да не се купуват с песен :)
45
0
 
0
 
! Отговори
меркатор преди 15 години
Ама какви цифри има да изплащаме, обичамти...
44
0
 
0
 
! Отговори
Д2 преди 15 години
Предоставените данни просто не са верни. Яне спираше корупцията по всяка улица от билбордовете. БСП започна кампанията с ТВ клипове преди времето което се засича. А Нова Зора които са в коалиция за Б-я, ако БСП са изхарчили 1.5 мил и към се прибавят още толкова и повече разходите на Нова Зора. Това е като счетоводството - натъкмяване на данни. Лидер също имаха много реклама и билбордове. СК в пъти по-малко и билбордове и рекламния им клип беше кратък и не се излъчваше толкова често колкото наЯне
43
0
 
0
 
! Отговори
MICROSCOPES RULE преди 15 години
Сигурен съм, че по изкривения начин, по който Доган наблюдава през микроскопа, не вижда нищо.