Правителствените самолети отиват на прокурор

Кабинетът "Борисов" разваля сделката за двата ербъса
5 авг 2009 14:11,
83
Правителствените самолети отиват на прокурор
Снимка: БГНЕС

 

"Ще бъде развален договорът за закупуване на двата правителствени самолета Ербъс А319", съобщи министърът на транспорта Александър Цветков.

Анализ на договора е показал, че той е неизгоден за страната и има и нарушения в процедурата за обществена поръчка, затова сделката ще бъде изпратена в прокуратурата.

Според министъра машините, които кабинетът "Станишев" реши да купи, не отговарят на техническите характеристики и са прекалено скъпи за втора употреба.

"Транспортното министерство няма пари да плати следващата вноска по лизинга, която трябва да бъде внесена в петък и е в размер на 2,8 млн. лв.", каза Цветков.

Още по темата

По думите му е необходимо е да бъде направен правен анализ по отношение на възможните санкции и неустойки, които ще трябва да плати България.

Цената на всеки от самолетите е 44,2 млн. долара, като лизинговата схема е за 5 години и включва вноски по придобиване на самолетите и такси за обслужване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Марийка да не е Аклександър Цанков. Същата неграмотност или откровени лъжи.Самолетите са А319 и са изключително подходящи за правителствени машини. Това са най-новите теснофюзелажни самолети, с подходяща размерност за страна като Б-я, с 6000 км д-на на полетите, което дава възможност дори за презокеански полети. Що се отнася до цената от 44,2 млн. долара веднага ще свържа министъра с далекоизточна компания, която има планове да закупи 15 подобни самолета. Комис. ще е страхотна, ако повярват.
81
1
 
2
 
! Отговори
Бе преди 15 години
За да не им направи подарък за 80 милиона. Наивен е този който си мисли, че BHAir са дали парите за тези самолети от джоба си и те ги дават на лизинг.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Боко Тиквата да ни светне защо прави подарък за 14 млн. на BHAir
79
1
 
2
 
! Отговори
минувач преди 15 години
Я някой набързо да ме открехне - навсякъде по света ли има правителствени самолети и не е ли по-евтино да се взимат под наем за определениете случай. През останалото време, когато "правителството" не лети, те какво, в хангара ли седят и екипажите на раздумка?
78
1
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Airbus A319 - MSN 3139 Airline Bulgaria Gvmt Status : ActiveRegistration : LZ-AOAAirline Bulgaria Gvmt Country :
77
1
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Airbus A319 - MSN 3188 Airline Bulgaria Gvmt Status : ActiveRegistration : LZ-AOBAirline Bulgaria Gvmt Country :
76
1
 
2
 
! Отговори
Maриика преди 15 години
Много си зле, Пътнико свиден. Голем разбирач си! Сигурно си виждал самолет само в небето през живота си.
75
1
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Airbus 319 са. Посто лицето представящо се за Марийка се опитва да дезинформира.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Честна дума, досега мислех, че са 319-ки, които са относително нова модификация. 319 би бил много по-подходящ за правителствен самолет.
73
1
 
2
 
! Отговори
Бе преди 15 години
И това защо? Тука поне сега си говорим за самолети. Никой не казва дали марсианското правителство или царя на Тамбукту е виновен. Защо трябваше да оплюеш всичко живо?
72
1
 
2
 
! Отговори
Хуйович преди 15 години
Айде почна се със селските номера. Сега ще се търси фирма която да е приближена на ГЕРБ за да има далавера за свои хора. Евала Боко, евала Тикве само така не се сдържа да си покажеш селския манталитет на каратист-*** ! Нека да покажем, че България може.... да бъде страна на най-големите абсурди.
71
1
 
2
 
! Отговори
ОТ Марийка преди 15 години
ЗАКУПЕНИТЕ САМОЛЕТИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СТАНИШЕВ СА ЕЪРБЪС А 320-200. А НЕ А 319, КАКТО ПИШЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ОТ ОТНОШЕНИЕ НА СДЕЛКАТА. КОЕ НЕ СЕ РАЗБИРА? ТИ СИ ПО-НАЯСНО КОЛКО СТРУВА ЕДИН НОВ А 319. АЗ ИСКАМ ДА КАЖА, ЧЕ СЕ ГОВОРИ ЗА РАЗЛИЧЕН МОДЕЛ ЕЪРБЪС, КОЕТО И ДЕЗИНФОРМИРА ХОРАТА, ОТТАМ ХОРАТА МИСЛЯТ, ЧЕ ТОВА СА НОВИ САМОЛЕТИ. А ЗА ТИЯ ДВА САМОЛЕТА ЗНАМ, ЧЕ СА ЖУЛИЛИ ПО ЧАРТЪРИТЕ ГОДИНИ НАРЕД. И НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СА НА 4 000 ЛЕТАТЕЛНИ ЧАСА.
70
1
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Нещо не ти схващам логиката, ако има такава. Самолетите са А319. А министъра лъже за цената на нови такива.
69
1
 
2
 
! Отговори
До Пътник преди 15 години
Работата е там, че самолетите на Еърбъс А 320, а не А 319 !!! Чат ли си ?! това е грешка в модела, пътнико! Някой разбирач от пресцентъра на правилеството е направил грешката, предполагам ...
68
1
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Лъжеш. Самолетите са вече на 2 години. Мразя хора които лъжат. Airbus 319 se proizwevda ot 1996. 2009 - 1996 = 13т.е преди 20 години не се е произвеждал Airrbus 319
67
1
 
2
 
! Отговори
Марийка преди 15 години
Прави ми впечатление,че не се прави разлика между А319 и А320. Когато Станишев купи двете щайги от "Би Ейч", обявиха, че са А 320 - "Алфа" и "Браво". след това казаха, че били А 319 (?). Това е наистина много неизгодна сделка, при положение, че "Браво"-то е сниело години на ред в Нигерия на пек и влага, а "Алфа"-та винаги е имала проблеми от техническо естество. Едната от най-големите лъжи, които изрекоха е, че тези 20-годишни самолети са на 4 000 летателни часа. Голям смях!
66
1
 
2
 
! Отговори
Бе преди 15 години
Цитат: "Ние поискахме съответно от Airbus (Еърбъс) оферти за новите самолети. Цената, която фактически се предлага, е струва ми се, да не греша, с около 15 млн. долара повече за един самолет. Тези самолети са на една година и няколко месеца." ... Интервю с Мутафчиев.
65
1
 
2
 
! Отговори
Бе преди 15 години
Някъде четох, че всъщност двата правителствени Еърбъса са втора употреба?
64
1
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Айде да не закачаме темата за Балкан, България Еър и Хемус, щото свинщината е голяма.Въпроса е че новият министър лъже за цената на нов Airbus. Довечера по новините милиони българи ще го гледат и ще му повярват.
63
1
 
2
 
! Отговори
Бе преди 15 години
Идеята ми беше, че разработена фирма като България Еър е подарена на 1/4 от цената на един от тези Еърбъси. В конкретния случай няма значение колко струва един самолет. Съжалявам че така се "изчекна" разговора :)