Министър Тотю срещу задържането на минималната работна заплата

Така се вдига делът на сивия сектор, отсече той
24 авг 2009 14:00,
82
Министър Тотю срещу задържането на минималната работна заплата
Снимка: БГНЕС

 

"Считаме за неоснователно задържането на минималната работна заплата след 2010 г. ", обяви социалният министър Тотю Младенов.

Той се мотивира, че в условия на криза работодателите са принудени да преминат към заплащане на минимална работна заплата с цел запазване на работните места.

Това според Младенов ще даде възможност и на недобросъвестните работодатели да осигуряват работниците си на минимална работна заплата и до увеличаване дела на сивия сектор.

"По този начин няма да има и увеличаване на минималните осигурителни прагове, а оттам съответно и на приходите към Националния осигурителен институт", каза още министърът.

"Ако минималната работна заплата се запази на ниво от 240 лв. догодина, след като си платят данъците, хората, които я получават, ще живеят под прага на бедност", коментира още той.

По изчисления на социалното министерство прагът на бедност догодина ще бъде 216 лева, а след плащане на данъците на тези хора ще им остават 190 лева.

Социалното министерство категорично не подкрепя предложението на финансовото ведомство – за замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст и замразяване на социалната пенсия на нивото от тази година, както и премахването на действащия механизъм за индексация на пенсиите.

Категорично се отхвърля и предложението да се намалят с по 10 лева минималните и максималните размери на обезщетенията за безработица.

Тотю Младенов обясни, че Министерството на финансите не е ползвало разчети на социалното ведомство и на НОИ, когато е правило 3-годишната средносрочна бюджетна прогноза.

 

 

 

 

 

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
ani преди 14 години
"Министър Тотю..." Г-да журналисти, малко уважение към институциите.Аз също не им уважавам политиката, но съм съгласна с поговорката "Какъвто народа такива са и управляващите"
82
0
 
1
 
! Отговори
YOYO преди 14 години
KAKVA PODIGRAFKA S NARODA BRAVO NA VAS PEDOFILI GEYZERI DEPOTATSKI PALNETE SI DJOBOVETE ZA LO6I VREMENA PAK NARODA I DARJAVATA DA VARVYAT NA MAYNATASI NALI SI OSIGURYAVATE JIVOTA ZA 4 GODINGI
81
0
 
1
 
! Отговори
ботю преди 15 години
Много поздрави на Тотю
80
0
 
1
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
За уважението. Проявата на неуважение към другите издава липсата на уважение към себе си, преди всичко и към медията в която работите.Преди време някой ви излъга и ви нарече "Четвъртата власт".И вие се взехте на сериозно.На много журналисти е дадена възможност да пишат. Твърде безотговорно. На луд не се дава картечница.И защо материалът не е подписан?Срам ли ви е или е просто поредния анонимен донос. Толкова по въпроса. Другари.... т.н. журналисти.Министър Тотю....
79
0
 
1
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Не си съвсем пансионер. А, може и да си. В някои служби ги пенсионираха рано. Да се отдадат на заслужена почивка след неуморно слухтене, кой не е съгласен д БКП. Не плачи, висока пенсия имаш.
78
0
 
1
 
! Отговори
Деян преди 15 години
Ама ти наистина се хващаш за думите. ОК! Жизненият минимум е част от жизнения стандарт. Той е най-доната точка. Ако се изчисли всички продукти и разходи (наем, ток, вода) от първа необходимост ще се получи каква сума е необходима на месец на човек да живее добре с минимални усилия (т. е. за по мързеливите). Сега в България излиза, че 80% (приблизително) са мързеливи, защото работят на МРЗ (не по тяхна воля). Има и такива, които изкарват много, това е т.н. Луксозен стандарт. Това е, според мен.
77
0
 
1
 
! Отговори
Льолю преди 15 години
Министерството на финансите се управлява от "привнесен гений". Той ще *** майката на България!
76
0
 
1
 
! Отговори
На дали преди 15 години
Е на това му се вика ,"Да избереш *** и да те управлява Пульо"Ами сами си ги избрахме!Сега им се" радвайте", и отпред ,и от зад!
75
0
 
1
 
! Отговори
Гери преди 15 години
1.Нищо не разбираш-виж добре минималните осигурителни прагове в каучуковата промишленост-пишеш глупости.2. Тоя министър е единствения на мястото си в това правителство.3.Няма различни минимални заплати една е 240 лв.4.Не пиши когато не си в час по темата.5.Помни т.4.
74
0
 
1
 
! Отговори
патриот преди 15 години
ББ си изпълнява заканите от Чикаго. Замразяването на заплатите и на пенсиите означава на български език, че ББ планира през следващите 4 години ние да си останем на последно място в Европа по жизнен стандарт. По тази причина ББ е вреден за България!
73
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 15 години
След като ББ замразява пенсиите, не ми остава нищо друго, освен да плюя против него. Кажете, ако някой плаща за плюенето, къде да се наредя на опашката? Защо да не си заработя нещо покрай пенсийката?
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Усещам как на министър Младенов няма да му изтраят нервите да опонира постоянно на финансовия "гении" и ще си подаде оставката.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
70 не му обеснявай повече, той не може да те разбере. Той обича да го лъжат че е по-изгодно за него така
70
0
 
1
 
! Отговори
до 68 преди 15 години
Явно много ви е лъгал шефа ви. Не ти избираш а минималния осигурителен праг задължава работодателя да внася осигуровките минимум на толкова лева. Или работодателя ти е пълен ***, или не е *** а ви лъже на поразия за да ви осигурява на възможно най ниската осигуровка. Работодателя ти те замаява и лъже и ти се чувстваш щастлив. Бъди щастлив щом ти харесва да те мамят
69
0
 
1
 
! Отговори
ганьо преди 15 години
БРАВО ТОТЬО
68
0
 
1
 
! Отговори
До 67 преди 15 години
И каква е далаверата да ми плащат осигуровки на 400 ,а заплатата да е минимална след като има минимален осигурителен праг. В случая виновен е единствено работника ,че се съгласява на това.Нали цялата далавера е да се плащат по-малки осигуровки.Всеки иска да получава голяма чиста сума, но като му кажеш ,че данъкка ще му е 150-200лв,сам се отказва да го осигуряваш на реален доход
67
0
 
1
 
! Отговори
ДО 64 преди 15 години
Извинявай но наистина си неграмотен, те се опитват да ти обеснят ти пак какво ме интересува минималната заплата. Сложно е за теб и пак няма да разбереш но все пак интересувате защото работодателя може да ти начислява осигуровки върху 400 лева но заплатата ти да е минималната и това е законно , т.е. от 240 лева ще ти приспадне твоята част от осегуровките които са изчислени върхо 400 лева.ЗАТОВА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е ВАЖНА
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
АБЕ И ВИЕ ЗАПОЧНАХТЕ С ГОЛЯМАТА ЛЪЖИЦА ТОВА ЩЕ ОПРАВИМ,ОНОВА ПЪК МАЙ И ВИЕ КАТО ДРУГИТЕ .НЕ Е МНОГО ЛЕСНО МАЙ.НЯМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ,НЯМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ Е КАКВО ЩЕ ИМА?МИЗЕРИЯ ГЛАД ОЩЕ4РИ ГОДИНИ
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
xaaxaxaxaxaxaxa да!
64
0
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 15 години
Ограмо ти ме но аз знам какво е едното и какво е другото.Минималната заплата е 240 лв но нашите работници не може да са под 329 и на това се осигуряват и на тая сума се плащат всички данъци и осигуровки.Мен какво ме интересува минималната заплата.Преди имаше необлагаем минимум сега е 10 процента данъка