Депутатите приемат промените в Закона за здравното осигуряване

На второ четене минават и промените в Закона за физическото възпитание
23 ное 2010 07:50,
27
Депутатите приемат промените в Закона за здравното осигуряване
Снимка: Булфото

Окончателните промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за Сметната палата ще приемат депутатите на днешното си извънредно заседание.

Целта на промяната на Закона за здравното осигуряване е да се гарантира невъзможността средствата, събрани от здравно-осигурителните вноски на българските граждани, заплащани от тях по трудов договор, както и от работодателите и самоосигуряващите се лица, да бъдат използвани извън системата на здравеопазването в Република България.

Миналата седмица депутатите приеха част от промените в Закона за Сметната палата. Срещу промените й се обявиха депутатите от левицата. Според тях е скандален е фактът, че Сметната палата се превръща в едноличен орган точно когато предстои одитът на първата година от управлението на ГЕРБ.

Предстои депутатите да разгледат на второ четене и промените в Закона за физическото възпитание и спорта.

Проектопрограмата на Народното събрание предвижда още на първо четене да бъде разгледан законопроектът за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, както и законопроекти за изменение и допълнение на Търговския закон и първо четене на законопроекта за възстановяване на надвнесен акциз за употребявани автомобили.

Предстои народните представители да ратифицират и Споразумението за заем между Република България и Банка Кредитанщалт фюр Видерауфбау - Франкфурт на Майн (KfW), проект „Техническа инфраструктура 2010-2013”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели, "Пари без реформа не се дават"..., защото дори и 50% от бюджета да се отделят за здраве, пак няма да ни лекуват като хора..., заради липсата на истински: - Личен граждански контрол...! За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е следната реформа:1. Лична, Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка.2. Допълнителното здравно осигуряване, чрез Лична здравна застраховка...!3. Вноските за здраве Трябва...!, да се правят в Строго съответствие с Конституцията! Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.Въпроса е - по колко да се внася, а правилния отговор е:1. След като Конституцията не уточнява, кой вносител по колко да внася, задължението на гражданина, работодателя и държавата е Равно и примерно 12% от л.доход, на всеки отделен гражданин.2. Размера на вноските на тримата съвносители зависи от дохода на гражданина - примерно 4% от личните му доходи от труд;3. За приходите от доходоносна собственост на гражданина, от дивиденти и дължимите по конституция от държавата обезщетения и социални помощи, вноските на Гражданина и Държавата, също да са по 4% от тези доходи;4. Чл.60 от Конституцията не предвижда таван на данъците и таксите на гражданите, следователно не може да има такъв за здравните вноски...5. Заради Конституционното зъдължение на Държавата към социално слабите, инвалидите и децата, вноската да е в размер на 4%, от помощите, пенсиите и детските при това, но по Конституция платена изцяло от... Държавата!6. При смърт, остатъка от вноската на гражданина в Личната му здравна сметка, да се наследява, а вноските на държавата и работодателя, да се изразходват като средства за здравна солидарностОт ГЕРБ да не се правят на "комунисти", а като Либерали да спазват Конституцията!
25
0
 
0
 
! Отговори
Йорго преди 13 години
Толкова много закони си имаме и в същото време толкова много БЕЗЗАКОНИЕ - не е ли така ----- А пък това *споразумение*, дето ще подписват май ще е поредното *недоразумение*, което ме плаши, честно казано
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"...невъзможността средствата, събрани от здравно-осигурителните вноски на българските граждани, заплащани от тях по трудов договор..." - редакторе, доколкото има такъв, "здравноосигурителни" НЕ СЕ пише полуслято, ама то и това го ПИШЕ, а четенето явно е трудно. В сайта читатели няма, само писатели...А иначе - пак по цитираната част - парите от ГРАЖДАНСКИ договори и платеното от БЕЗРАБОТНИТЕ, върху пенсиите, обезщетенията и т.н. - то ще може ли да се използва без проблеми за друго? Много умно.
23
0
 
0
 
! Отговори
бутни-дръпни преди 13 години
в което няма нищо лошо,ако това бяха законни доходи,бяха обложени с данък и те плащаха наем там където оперират...........а всъщност,какво става те оперират там където получават заплати,не плащат данък,наем,ток,вода и ползват обурудване и освен това скубят и здравната каса..де е Киро на кирия...като пак искам да кажа това не се отнася за всички,но аз познавам такива......
22
0
 
0
 
! Отговори
бутни-дръпни преди 13 години
Напълно съм съгласен,че без пари не става..........Но има и морална страна на въпроса....Хипократовата клетва вече е добър спомен,а относно заплатите ще ти разкажа 1 интересен момент,когато в Токуда набираха персонал,са искали да наемат опитни хирурзи с име и са им предложили 7-10 000 лева заплати,но без право да оперират на други места.......и са получили само откази.....защо ли.Защото не е тайна,че голяма част от тези хора получават м/у 30-40 000 лв месечно.......
21
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 13 години
....е малко по-висока. Няма желаещи да учат медицина - приемат ги вече с тройки, а само преди 10 години с по-малко от отличен просто нямаха шанс да помиришат медицинско образование. Задаваш ли си въпроса защо е така, или като всички останали се плъзгаш по повърхността и чакаш някой "да те оправи"?
20
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 13 години
Мислиш ли, че ако оставиш лекарите и сестрите в "братска Австрия" с подаянията, които се дават тук като заплати на медицинския персонал, ще получиш същото? Аз мисля, че не. Ако няма конкуренция, няма подбор на кадри и нивото пада главоломно. В болниците вземат всеки дошъл да работи като сестра или лекар, защото няма хора. Ако искат да има конкуренция, трябва да направят мястото привлекателно. А то не е, защото сестринската заплата е по-малка от заплатата на продавачка в бакалията. Докторската...
19
0
 
1
 
! Отговори
бутни-дръпни преди 13 години
за здравеопазването трябват пари и сърце,ние нямаме и двете....помните ли случая,когато някаква организация,която трябва да отпуска пари за лечение зад граница,беше реализирала 'икономии' на 12 000 000 лева,за да има 13,14 и 115 заплата,а едно дете беше умряло......именно поради неотпускането на част от тези пари????И мина не мина година забравихме......за този случай,както забравяме всичко в чакане на поредния супермен,който ще ни оправи
18
0
 
1
 
! Отговори
бутни-дръпни преди 13 години
Лечението е съвкупност от пари,знания,умения и отношение на лекаря и персонала към болния човек...Аз имах неблагоразумието да катастрофирам и 2 и 1/2 години да дефилирам по разни болници и.......давах пари бях заобграден от хора,които май бяха лекари,щото имаха бели престилки,сърдити сестри и се чувствах много виновен,че съм се претрепъл...И след тези 2 години,14 операции и скъсен крак и безполезна ръка,отидох до братска Австрия и разбрах......ИСТИНАТА
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Здравноосигурителните вноски трябва да се използват само за здравноосигурителни плащания. Здравната каса трябва да е самостоятелна, публична, прозрачна организация, а не да е под шапката на МЗ. Добре е да има и частни здравноосигурителни каси, за да има реално предлагане-търсене на медицински услуги и пазарно регулиране на цените.
16
0
 
2
 
! Отговори
Елф преди 13 години
Точно така!Посредниците -вън!Проболшевишки креатури чрез които се краде!
15
1
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
Откак ги има посредниците, цените на медицинските услуги са нарастнали значително. Защото трябва освен докторите, да храним и тях. Свободен пазар и конкуренция му е майката за всичко, но как да го проумееш, като си тъпкан от болшевишки ботуш 50 години и управляван от комунисти още 20?!
14
0
 
5
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Тези явно не са в час .Приемат закон ,който те самите са нарушили и дефакто ,който те могат да нарушат. Т.е. законът ни пази от тях. Е, такова чудо няма !
13
0
 
2
 
! Отговори
Да Анонимчо преди 13 години
Недей да пишеш глупости-за хрема хилядарка.Да си чувал за свободен пазар където нещата се саморегулират в процес на търсене и предлагане?Само си чувал.Нормално-в България няма пазар на мед.дейности защото има само една каса.Липсата на пазар е и белег за липса на демокрация.Ние сме козметична демокрация като варосаните гробници от библията-отвън чисти и бели,а вътре пълни с нечистотии и влечуги.
12
0
 
6
 
! Отговори
Вера преди 13 години
Спирам да плащам-щом като отида при джипито то е глобено,в психоза е от простотии на касата и нищо не мога да получа срещу ПРИЛЕЖНО ВНЕСЕНИТЕ МИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ и Пак ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ.По-добре парите ни в нашите джобове отколкото както пишат долу,,У ПОСРЕДНИЦИТЕ!!!!"На доктора ще му плащам аз!Ние сме си и министерство и каса!
11
1
 
7
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Този текст просто узаконява последната идея на Дянков-да прехвърли около 400 000 лв. от НЗОК в МЗ.Това е края на здравното осигуряване.Както каза д-р Семерджиен НЗОК става принципал на МЗ. Тези които са внасяли здравни вноски са прецакани,тези ,които никога не са внасяли печелят.
10
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Каквито и закони да "коват" в НС, те ще бъдат неефективни докато не се създадат още няколко здравни каси на обществени начала. Законите на пазарната икономика отричат монопола, който пречи на конкуренцията, която е катализатор в развитието на даден бранш. Но ***, които създадоха НЗОК, и до ден днешен шетат из Парламента и имат наглостта да се тупат в гърдите, че разбират от пазарна икономика. Нещастници!
9
1
 
2
 
! Отговори
ще ти се върне №8... преди 13 години
...един гооооо..лем,ама с лихвите!
8
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Тогава Дянков да връща тия минимум 400 000 000 които открадна от резервът на Здравната каза преди няколко месеца !!!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с такива лекари посредниците са нужни, защото иначе за хрема ще плащаш хилядарка