Яшни китайци вдигали много цените

Разсъжденията на Симеон Дянков на правителственото заседание
11 мар 2011 23:21,
433
Яшни китайци вдигали много цените
Симеон Дянков. Снимка: БТА

„В целия свят се качват цените на храните, защото средната класа в света за последните десет години е нараснала десет пъти. Много китайци, много индийци, много бразилци благодарение на добрите политики там са по-богати и искат повече да ядат“. Това казва вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на правителственото заседание в сряда.

От Министерски съвет разпространиха за медиите стенограмата от заседанието, на което се обсъждане създаването на работна експертна група за наблюдение на цените на пазара на храните. Вицепремиерът съветва министрите да обясняват, че това не е тема за България, това е световна тенденция, тя ще продължи. 

"От тази гледна точка да се направи допълнителен анализ, който го има вече по света и в Европейската комисия, за да се подчертава, че това не е тема за България, това е световна тенденция, тя ще продължи", изтъква Дянков пред министрите. 

„Това също не е инфлация. Инфлация е, когато средните цени за всички неща се качват. А тук става въпрос за повече търсене на храна, повече средно богати хора има по света, така че ние трябва да търсим по-дългосрочни решения как България отговоря на това. Но това не е въпрос като цяло на манипулация на нашия пазар“, посочва финансовият министър. 

Още по темата

„Въпросът е ние с тази агенция да направим всичко възможно, манипулативно или спекулативно ако някой тръгне в посока – дали са горива, дали са храни, тогава вече ви позволявам, и това може би е единственото нещо, репресия на държавата върху тези, които си го позволят“, заявява премиерът Бойко Борисов. „Службите подадат ли го, данъчните или сигналите на хората, трябва да бъде направено по най-добрия начин, с цялата силата на държавата“, допълва Борисов.

„От седмици, ако не и от месеци упреци и от ляво, и от дясно, че виждате ли, правителството не реагира, и когато се опитваме да създадем това нещо, което ще даде яснота по цялата верига, станахме вчера свидетели на поредната политическа демагогия от страна на СДС и БСП, и то странно в един и същи ден“, възмущава се и земеделският министър Мирослав Найденов.

„Изобщо не е странно“, отсича обаче Борисов. „Нима техните икономисти не четат колко е цената на петрола? Нима не знаят, че когато мине 118-120 долара за барел, това автоматично повлича борсите, повлича горивата в цял свят? Това означава, че те нямат абсолютно никакви експерти в тези партии, щом са си позволили да го кажат, Дянков, тези партии нямат експерти. Щом нямат експерти, няма какво да ни дават акъл“, категоричен е Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
0
 
4
 
! Отговори
Найден Геров преди 13 години
днес бг, неграмотници!!! "Ящни" се пише със "Щ". "Щ" е буквата след "Ш" в българската азбука. Затривате българщината с неграмотността си. Заради такива като вас ли умряха Левски, Ботев....???
406
1
 
4
 
! Отговори
en преди 13 години
I TAKAV E MINISTAR NA FINANSITE? I TAKAVA TIKVA NIE MINISTAR PREDSEDATEL? GORKONI NA VSI4KI KOITO SME OSTANALI, PO EDNA ILI DRUGA PRI4INA V MUTRESTANIQ. BRAVO NA HORATA, KOITO OTDAVNA IZBQGAHA V BELITE DARJAVI. OT TAM 4ETAT KAKVI GI DRANKAT NA6ITE MOZACI, I SE RADVAT 4E NE SA OETANALI V MUTRESTANIQ DA JIVEQT V MIZERIQ I BESPARI4IE.
405
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков-ходи се лекувай бате...или по-добре се пробвай да живееш с 240лв
404
0
 
4
 
! Отговори
чинка преди 13 години
И.........батиии коментара.И.......бати малоумникка.И този е министър???????
403
0
 
3
 
! Отговори
харко преди 13 години
Е не си мисли 4е вси4ки сме изпростяли и неразбираме 4е сте некомпетентни да управлявате ,кой ви залагва 4е сте умни само немога да разбера,щото един умен 4овек няма да издържи толкоз дълго да го плуят без да се оттегли от власта сам,това направи само Добрев и сдаде на Ванката костов
402
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на министър Дянков,че посочи истинските виновници за ценовия геноцид в България, а имено средната класа в Китай,Индия и Бразилия!Да не си помисли някой,че правителството страда от управленска импотентност-НЯМА ТАКОВА НЕЩО! Долу международното положение!
401
0
 
6
 
! Отговори
Шизофреник преди 13 години
Ние,шизофрениците от НПО" Шизофреници за ГЕРБеризация"сме съгласни с министър Дянков,че Това също не е инфлация. Инфлация е, когато средните цени за всички неща се качват. А тук става въпрос за повече търсене на храна..."Така е-хляб,олио,захар,месо,плодове,зеленчуци поскъпват,но инфлация НЯМА и не може да има,когато управлява Великия вожд и Слънце на нацията Генерал Доктор Инженер Борисов!......и понеже няма инфлация,никой да не очаква увеличение на пенсии и заплати,хахахахахахахахахахаха
400
0
 
10
 
! Отговори
The Sinfen преди 13 години
Сбирка на неанонимните *** ! Боко Камилата сметнал, че тока ще поскъпне 18 пъти, ако я няма АЕЦ Белене ! Да беше прогнозирал по-скромно със скромното си мозъче-около 3,14 примерно, а не съизмеримо със своето ЕГО ! Ами на другия *** - китайците му изяли ориза . Преди много години, по времето на Мао едни мислители като тези нашите, решили че врабчетата изяждали ориза. И тръгнали китайците по оризищата с кречетала и тъпани да плашат птичинцата. Щото те можели да летят максимум 10-15 минути и и
399
0
 
16
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Дянков...тихо, тихо, тихо. Че ме заболя главата. Нима сериозно смяташ, че ударното покачване на цените през последните месеци в България е резултат от световна тенденция? Не знам с какво си се друсал, но в UK едно яйце струва едно пени. ЕДНО ПЕНИ. Направо ми идва да вляза в кабинета ти в понеделник сутрин и без да ти давам обяснения да ти набия един тупаник. И да си тръгна. Ей така. Просто защото си ***.
398
0
 
13
 
! Отговори
До министър Дянков преди 13 години
Икономисте!Възможно ли е да не знаеш,че когато има дефицит на някоя стока(в случая на храна - по твоите думи),това е ситуацията,в която предприемчивите забогатяват?1.Има ли в света огромни площи необработена земя? Има!2.Има ли безработни? Има.3.Тогава предприемчивите веднага ще се ориентират към производство на храни!Който ти е дал диплома,акъл няма!Или,може би,не ти липсват знания на икономист,но нас мислиш за прости?Или пък си знаеш,че няма да ни излъжеш,но си нагъл?!И пак си небръснат!
397
0
 
10
 
! Отговори
!!!!! преди 13 години
И стоките дето се консумират само в България ли ги вдига средната класа? Сигурно китайците се избиват за сланина и други остатъци от прасета.Като петрола се върна на 100 долара за барел и ще пада защо цените не падат?Колко спекуланти са изтеглили парите от банките и са ги завъртяли в спекула с хранителни продукти. Що не пуснахте ДАНС да провери тов а ги карате с флашки да се занимават или щото могат само да ***/изират и да се ровят в *** на пионки като Янев?
396
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Тука Дянков е прав,че заради 2 милиарда индийци и китайци които ще консумират все повече храна,горива и всякакви суровини ще страда ЦЕЛИЯ СВЯТ.Но за храните България може да се изхранва сама.Незабавно да се забрани износа на зърнени култури и въобще на земеделски продукти преди да се задоволи вътрешното търсене.Ако то е задоволено вече да може да има износ.Иначе ще страдаме много повече от сега просто китайците и индийците забогатяват и 2.5 милиарда гърла как се изхранват.
395
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жална и майка на България щом тия *** парчета са и министри!
394
0
 
8
 
! Отговори
брад пит преди 13 години
МАЛИЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ ТОА МНОГО *** ХИЛКА БЕ ,ЯЗЪК ЧЕ СИ МИСЛИ ДЕТ СИ МЯЗАМЕ ДВАМАТА .малийййййййййййййййй как живеете там с такива
393
0
 
18
 
! Отговори
недоволен преди 13 години
Този "кадърен" министър като го слушам имам чуството че живея в лудница. Защо не каже този претендент за шоуто "Комиците", колко работни места са създали смешниците от ГЕРБ от началото на мандата си и с какво са подобрили живота на българите, та се загрижил за изранването на Китай и Индия, ***. Как можах да забравя бутането на барбекюто на Доган, сега гладните *** и българчета могат да си легнат гладни, нали и Доган ще гладува. Занимават ни с глупости вече две години, как ги търпим?
392
0
 
9
 
! Отговори
koku преди 13 години
ey dyankof pocvay dasi pribiras bagaja orospuya mars
391
3
 
24
 
! Отговори
гришо преди 13 години
тоя дянков наистина е тъпо парче. едно малко комплексирано човече с ниско самочувствие в америка става министър в БГ и цирка е гарантиран.
390
0
 
14
 
! Отговори
китаец преди 13 години
госин деянков ,заповядайте с всички които управляват българия от 20 години в китай и съседна индия и ще решите световния проблем с глада,предварително благодаря за обедняването,унижаването и лицемерието ви с което ще дарите китайския народ
389
0
 
9
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Индия и Китай не са България, там населението нараства, но също така с много бързи темпове се развива и производството на храни.
388
1
 
27
 
! Отговори
гладен преди 13 години
Предлагам, братя българи, да спрем да ядем! Така ще постигнем много полезни неща: някои от нас ще умрат по-бързо, което ще намали броя на гърлата, второ, храната ще поевтинее, щото няма кой да я яде, трето, няма да подяждаме горките индийци, китайци и бразилци, които искат да ядат повече от нас и от хамериканците, четвърто, ще помогнем на човечеството да оцеле, разбира се, за наша си сметка! Тогава дянков ще го изпратят в китай и за нула време ще разреши световните проблеми на глада!