Българинът плаща най-много лични средства за здраве в ЕС

В същото време сме най-недоволни от медицинските услуги
18 апр 2011 21:47,
66
Българинът плаща най-много лични средства за здраве в ЕС
Албания и Румъния преди нас по удовлетвореност от здравните услуги. Снимка: Булфото

Българският пациент плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите страни от ЕС.

Това сочат данни от проучване на Световната здравна организация през 2009 г., съобщи доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според изследването българите плащат половината от цената на здравните услуги, а останалата част се поема от държавата.

Българинът плаща близо 50 на сто от медицинската услуга, още докато я получава, докато европейският пациент плаща 20-25 на сто, сочи проучването.

Общите разходи за здравеопазване като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП) са най-високи в Германия (12 на сто), а България е на последно място (8 на сто).

В случая говорим за относително тегло на разходите, независимо от богатството на дадена държава или на дадена здравна система, обясни Стойчо Кацаров.

„Това, че Германия и Франция дават повече пари за своята здравна система, не е въпрос и на обсъждане. Нормално е едно богато общество да дава повече като обща сума. Но тогава, когато относителното тегло на разходите е по-високо в Германия, отколкото в България, и във Франция, и в Холандия, и в Австрия, и в Унгария, това вече говори за политики“, категоричен е той.

България е и на последно място по удовлетвореност на гражданите от медицинските услуги. В класацията ни изпреварват държави като Албания, Румъния и Хърватия.

Най-доволни от здравеопазването в държавата си са холандците. След тях се нареждат гражданите на Дания и Ирландия.

Все още няма официални данни от СЗО на тази статистика за 2010 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: БългарияздравеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
1
 
! Отговори
soft преди 13 години
Хубаво е, че се говори за храни-ментета, но никой не казва за лекарства- ментета и с изтекал срок такива. Търговията с лекарства е бизнес, с огромни печалби, равкяваши се на милиони лева и никой не знае, откъде и как се внасят, правят унас и тестват лекарства, всичко е оставено е ръцете на шепа търговци.Печалбата за този бизнес е от ментета, надути цени на западни лекарства в пъти, и огромни реклами.Всичко това се отразява на здравето на хората, но постфактум!. Ментета тук са много опасни!
60
2
 
1
 
! Отговори
оптимист преди 13 години
Предлагам болниците да станат частни и да спрат да ''рантутят''главни лекари и администрация-здравна каса,РЦЗ,ХЕИ,Акредитационни комисии,ISO,Пожарна и много други лапачи.
59
2
 
3
 
! Отговори
gerbaaaazGIZ преди 13 години
PA I TROYNATA KOALICIA KRADESE NO S LIJI4KA A TIQ NAPRAVO S KAMIONI
58
3
 
3
 
! Отговори
ATINA преди 13 години
ALOOOO BALGARITE... VE4E STE KAT NQKOE AFRIKANSKO PLEME BE. KAKVA VI RABOTATA V EC :)))
57
2
 
4
 
! Отговори
DOKTOR преди 13 години
POZNAVAM MN KOLEGI KOITO VE4E RABOTQT V TURCIQ ZA MN MN PO VISOKI ZAPLATI OT EVROPEYSKA BALGARIQ. OSVEN TOVA V TR DAJE I V 4ASTNITE BOLNICI HORATA MOGAT DA SE LEKUVAT ZA SAVSEM MALKA SUMA AKO SA S OSIGUROVKA. A V BG UJ SE PRAVQT REFORMI..... GLUPOSTI
56
2
 
4
 
! Отговори
med sestra преди 13 години
ma ni6to ne davayte na doktorite i sestrite za6toto takiva ne ostanaha i tezi koito sa v momenta tuk e vapros na vreme na napusnat stranata a pokolenieto koeto izliza ot universitetite na tqh 6te ima plashtate za da ne vi machat poveche za6toto izlizat bez nikakvi znaniq 6te im s emolite d avi prispqt vmesto d avi lekuvat
55
3
 
8
 
! Отговори
s-h преди 13 години
Ние плащаме не само най големи здравни осигуровки ами пенсионните,в повечето Европейски страни трябва да имаш 4000 осигурени дни/приблизително 12.8г./а ние трябва да им кихаме по 40г.,като плащаме на разни депутати,ченгета,военни,безкрайна администрация и ако доживееш до пенсия ти хвърлят 150--200лв да се чудиш да умираш ли да вегетираш ли?
54
2
 
16
 
! Отговори
некадърен лекар преди 13 години
Държавата никога не е отделяла 8% от БВП за здравеопазване.Здравеопазната система не е измислена от лекарите,а от политиците.
53
2
 
16
 
! Отговори
чичо Гошо преди 13 години
Крайно време е здравноосигурителната система да е само за здравноосигурените. Държавата да си ни върне 1,5 милиард лв. , който открадна от вноските ни за да крепи фиска, и да се погрижи за здравеопазването на деца и социално слаби. Вместо най-ниския за ЕС бюджет за здраве /3,7%/ да отделя поне 8%. Сега 1,5млн. работещи, с мизерните си вноски, осигуряваме останалите 6,5млн. Цяло чудо е, че още има здравеопазване.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плаща, ама е и здрав, нали? Всеки друг би гиберясал от всичките тези социални, здравни, образователни и прочие експерименти, на които ни подлагат. Здрави сме, мамка му! Сато вируси сме станали - можем да се храним от избори на избори. Дано тази година кИбаПчИтата бъдат от месо.
51
4
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
da plashtat ,kato sa prosti tapi i ogranicheni ot strana na intelekt da si berat gaileto da im doide akala v glavata .
50
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да плаща , да му дойде акъла , защо се храни толкова нездравословно ?Пушачите да плащат по висока здравна такса , тровят се и после ги лекуват с парите на всички ни
49
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-престъпната структура са лекарите-търгуват с човешкото страдание, а на всичкото отгоре 80% са некадърни ***.
48
2
 
10
 
! Отговори
ПРОСТО Е.... преди 13 години
АМИ НЕ ПЛАЩАЙТЕ ЗАСТАХОВКИ.....ТЕ НЕ ВИ ПОМАГАТ!ПРИ ЧАСТЕН ЛЕКАР --ПАК СЕ ПЛАЩА!ЗДРАВНАТА ЗАСТРАХОВКА Е ,ИЗЛИШЕН РАЗХОД.....ПАРИ ЗА ДАЛАВЕРИ НА ПОЛИТИЦИ!!
47
4
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
hem pla6ta poveche hem sa edni ot nai smotanite doktori vinagi stavat nqkvi greshki i zarad teq smotanqci nqkoi hora si otivat :( ama bulgariq se pak sry za ezika no prosto kompa mi se precaka i nqmam drugi ezici :)
46
2
 
23
 
! Отговори
Кало преди 13 години
Аз самият съм крайно недоволен, но да ви кажа че и двете цифри дето са дадени в статията показват дялове, а не абсолютна сума.Едно е 25% от 2000 евро и съвсем друго 50% от 600 лв.Парите са малко, но.. така или иначе не се харчат рационално.Здравната система е тотално объркана и крайно податлива на източване.Който я е мислил е имал предвид как да краде. Няма логика: едни доктори да взимат 600 лв (да не говорим за помощния медиц. персонал), а некви драскачи на направления над 10 000?!
45
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как ниски заплати бе.Личните докарват по 3-4 бона на месец. Все пак България е това ти колко искаш да взимат та да не са подкупни. То заплатата на премиера е 2000 лв. Колко да даваме на лекарите според тебе.
44
9
 
14
 
! Отговори
яро преди 13 години
добре като всички знаете че здравето е най-ценното нещо,тогава как искате да ви излиза без пари да сте здрави.всичко ценно струва скъпо...и не се заблуждавайте- на запад се плаща за здраве много повече от тук.тук има корупция сред лекарите защото заплатите които получават са много ниски и затова си искат пари под масата...на запад лекарите са с едни от най-високите заплати затова и няма такава корупция
43
2
 
10
 
! Отговори
хах преди 13 години
PART 2: Друг въпрос е, че ако си настинал може да чакаш една седмица за час, а през тва време да се самоизлекуваш. Ако идеш на доктор, който ти предпише силно лекарство обаче, то винаги е доста евтино (5 евро), ако си без рецепта е поне двойно. Лекарите им са богове - с по 3 човека помощен персонал и огромни офиси. НО ПАК КАЗВАМ - за това се плаща яко всеки месец.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Продължение 40:Храната за пациентите трябва да е безплатна и да се осигурява от държавни столове. Лекарства и апаратура от бюджета на държавата. Опа извинявайте, забравих че трябва да разглеждаме болниците като АД-та и че всички по-горе изброени институции не са държавни а подарени(приватизирани). И да ги приватизираме естествено. Някак си по-демократично е така и по-съвременно.Незнам и в другите ли държави е такъв абсурд или само нашата е някаква криворазбрана демокрация.