Павлова спира строежа на "Хемус", ако археолозите искат още пари

Експертите поискаха още 100 000 за проучванията си по магистралата
16 фев 2012 20:02, Красимир Ангелов
122
Павлова спира строежа на "Хемус", ако археолозите искат още пари
Снимка: БТА

Ако сумата за проучване на археологическите обекти по магистрала "Хемус" е прекалено голяма и трябват цялостни разкопки на терена, а не само проучване, ще се наложи да се спре работата по изграждане на магистралата.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при посещението си в Шумен.

Строителният министър съобщи, че шуменските археолози са поискали още близо 100 000 лева допълнително пари за проучване на терена.

Първоначалната сума, която е поискана, е 350 000 лв., но след това драстично е нараснала на 423 000 лв.

Павлова подчерта, че това са много пари за проучване на такъв малък терен и посочи, че километрите, през които ще се изражда автомагистрала "Хемус", не са много.

"Очакваме представители на археолозите на среща в Агенция "Пътна инфраструктура", на която да обсъдим исканите от тях средства, за да бъде сключен договор и да започне работа по трасето", заяви министър Павлова.

По думите й в противен случай трябва временно да бъдат спрени строителните работи, за да не се попречи на работата на археолозите.

Dnes.bg припомня, че в средата на януари шуменските археолози и премиерът Бойко Борисов постигнаха съгласие за археологическите проучвания по трасето на автомагистрала "Хемус".

Още по темата

Според договорката разкопките трябваше да приключат до месец, а в замяна на бързата работа на експертите им бяха обещани допълнителни средства.

"Ще ви дадем колкото пари са ви нужни за проучванията, само работете по-бързо, за да можем да пуснем магистралата в срок", помоли им се преди месец премиерът.

По план датата на приключване на строителството е 30-ти септември 2012-та. То е финансирано с 38 млн. лв от републиканския бюджет.

При посещението си в Шумен Лиляна Павлова обяви още, че има много общини, които са свършили парите за зимно почистване.

Тя обясни, че проблемът се знае и се води разговор с Министерството на финансите за отпускане на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.