Не става с оставки, трябват усилия на всички институции!

Диана Ковачева не иска евродокладът да се чете манипулативно
24 юли 2012 21:12,
167
Не става с оставки, трябват усилия на всички институции!
Диана Ковачева и Цветан Цветанов си бъбрят по време на дебатите за вота на недоверие. Снимка: БТА

Пътят не минава през оставката на кабинета и предсрочни избори, а през общите усилия на всички институции за набелязване и предприемане на мерки по препоръките на Европейската комисия. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Диана Ковачева при дебата по вота на недоверие към правителството, който беше поискан от опозицията заради "провал на политиката в областта на правосъдието и вътрешните работи".

Тя възрази срещу опита за „манипулативен прочит“ на евродоклада от 18 юли. Българското общество има право на обективен прочит на политическата и на техническата му част, подчерта Ковачева.

Тя увери депутатите, че още през следващия месец ще бъде предложен график за изпълнение на препоръчаните действия. Според правосъдния министър обаче по-важният дебат, който трябва да се състои, е за очакванията на обществото към приоритетите в работата на новия Висш съдебен съвет.

По думите й хората трябва да чуят визията на кандидатите по важни въпроси - за последователно въвеждане на дисциплинарната практика с цел по-добра ефикасност и отчетност на съдебната система, прилагане на критерии при атестиране и назначаване на магистратите, изработване на методика за оценка на натовареността на  магистратите.

По думите на Ковачева в доклада от 18 юли т.г. България е получила балансирана и обективна оценка за развитие на правосъдната й система през последните пет години.

Ковачева изтъкна, че критики към ефективността на съдебната власт могат да бъдат открити във всички доклади досега и акцентира върху свършеното през трите години от управлението на ГЕРБ за реформирането на сектора. Сред активите, оценени положително и от Брюксел, са промените в закона за съдебната власт.

Още по темата
За първи път от 20 години Министерството на  правосъдието и правителството се ангажират да решат сериозния проблем с обезщетяване на гражданите заради бавното правосъдие, изтъкна Диана Ковачева.

Като резултат от действията на ГЕРБ Европейската комисия според министъра е променила тона в докладите си за 2010 и 2011 година. Диана Ковачева смята, че похвалите за политическа воля в критични моменти Брюксел адресира именно към кабинета "Борисов".

Констатацията, че сме на път да постигнем целите на механизма, обяснява защо на България е дадено време до края на 2013 г. - да се разгърнат реформите и да се приложи законодателството, коментира министърът. По думите на Ковачева, ако изборът на нов ВСС, на главен прокурор стане прозрачно, в условия на обществен дебат, ще се дадат основания да се приеме, че реформите са необратими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом нищо не е сторено през последните 3 г. значи тези са същите некъдърници , като предишните ! Какво ще ми чете доклада от тогава ? То всичко е ясно !
112
0
 
3
 
! Отговори
БЕБО преди 11 години
ГОЛЕМИ СМЕШНИЦИ СА ГЕРБ. НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЯХ. ДОКАТО СА НА ВЛАСТ САМО СКЪПОТИЯ И МИЗЕРИЯ.
111
3
 
9
 
! Отговори
пуф преди 11 години
тия са супер нагли- изтриха си ръцете с предишните. НЕ СТАВА С ОПРАВДАНИЯ- ЕВРОПА ИСКА ДЕЙСТВИЯ, НИЕ- СЪЩО. ПОДАЙТЕ СИ ОСТАВКАТА С ДОСТОЙНСТВО, ЗА ДА НЕ ПРАВИМ ПАМЕТНИК НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ С ИЗТОЧНО ИЗЛОЖЕНИЕ, КАКТО ПРЕДЛОЖИ СЛАГАЧА ЯНЕ ЯНЕВ -ПАМЕТНИК НА НОВИЯ БАЙ *** ! ЦВ.ЦВ ИСКА ДА СЕ ОБЕДИНИМ, ЗАЩО- ЗАЩОТО ТОВА Е ПРИЗНАНИЕ, ЧЕ Е НЕСПОСОБЕН- ЩОМ СИ НЕСПОСОБЕН- ВЪН, ТИ, ШЕФА ТИ, КОЙТО ДАЖЕ НЕ УВАЖИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, КОЕТО Е НЕГОВ ШЕФ, И ЦЯЛАТА НАГЛА ПАСМИНА- ОСТАВКА, ОСТАВКА ЕИ ПАК ОСТАВКА !
110
2
 
8
 
! Отговори
павлов преди 11 години
омръзна ми от техните-на ГЕРБ прикайзки- чакайте сега да ви прочета част от доклада през 2006, а вие тройната коалиция- това е смешно 3 години и нещо от мандата да се оправдавеш с предишните. Докладът е за вас, всички факти вътре са за вас, властта е във вас- защо нищо, от лошия доклад от 2006 наа тройната коалиция не променихте- нали щяхте да бъдете различни ? Нищо ново- оправдавате се с предишните , както предишните с предишните ? Никакъв ном морал, нищо ново като действие НИЩО !
109
2
 
4
 
! Отговори
gtf преди 11 години
ама разбира се, че не става с оставки - нали наредените на партийна софра трябва да папкат, колкото и да са некадърни... това ми напомня едно друго време - преди 89-та...
108
2
 
1
 
! Отговори
Демагози преди 11 години
Не става с оставки, трябват усилия на всички институции!
107
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"НАГЛИТЕ" КАКТО ГИ КРЪЩАВА ЦЕЦО СА САМИТЕ ГЕРБ!!!!
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде се губи главоча вече втора седмица?ОСТАВКА НА ВСИЧКИ *** ОТ ГЕРБ!!!!!!
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
манипулативен прочит ДА ,НО ОТ ГЕРБЕРИТЕ
104
3
 
5
 
! Отговори
КИРИ СОФИСКИ преди 11 години
КОМУНИЗМА УЖ СИ ОТИДЕ ,АМА КОМУНИСТИТЕ , НЕ ! ЕИ ТИЯ СА ТИПИЧНИ КОМУНИСТИ, ТОЕСТ ОТРОЧЕТА КОМУНИСТИЧЕСКИ ,МАСКИРАНИ КАТО БОЙКОВИСТИ.ПОМНИТЕ ЛИ " КОЛКО ДЕНА ГО БИЛИ ,НИ ДУМА ,НИ ВОПЪЛ НИ СТОН..." И ТИЯ СА ТАКА ЕДНО СИ ЗНАЯТ ,ЕДНО СИ БАЯТ. ХУБАВО БИЛО /АМА САМО ЗА ТЯХ/ А ИНАЧЕ ВСИЧКИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ТРУДИМ / АМА БЕЗ ТЯХ/ НЕ Е НУЖНО *** ДА МИ ОБЯСНЯВАТ ,КОЛКО МИ БИЛО ХУБАВО! АЗ И САМ ВИЖДАМ- ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ КОЕТО СЕ МЪЧИ ДА НИ ОБЕРЕ И УМОРИ, ПРАВОСЪДИЕ , ПРОКУРАТУРА И ПРОЧИЕ . ЦЕНИ ,ЗАПЛАТИ И
103
2
 
19
 
! Отговори
dan преди 11 години
Във всяка държава при провал се подават оставки. Въпрос на манталитет.
102
4
 
30
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Когато не става с оставки, ще стане с шутове - догодина...
101
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мда, то не става и само с мерак, иска се и акъл
100
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Става ,става
99
2
 
3
 
! Отговори
ДО 123 преди 11 години
РУМЕН ПЕТКОВ И Е КАЗАЛ ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХДА ПРОЧЕТЕ ПО 100 ПЪТИ ВЕСТНИК =БЪЛГАРИЯ ДНЕС=...МОМЧЕТАТА СА ИЗПЪЛНИТЕЛНИ И ДЕЙСТВАТ НА МИГА...
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...ДИАНА,ПРОБВАИ ГО С ВИАГРА...
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОСВЕН АПОСТОЛА НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДАВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ --ЛЕВСКИ,КОЙТО Е КАЗАЛ:КОИТО НИ ОСВОБОДИ,ТОИ И ЩЕ НИ ЗАРОБИДРУГИЯ ЗАЩИТНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИЕ СТЕФАН СТАМБУЛОВ--СЪСЕЧЕН ОТ КРЕМЪЛНАСРЕД СОФИЯ...ОСТАНАЛОТО Е *** БЪЛВОЧ !!!...
96
19
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
до 120Съвършено си прав - 100 процента комунизъм е от 09.09/44 година до 2009 година... - и сега *** искат отново да върнат комунизма...Първото работещо, националноотговорно правителство след Стефан Стамболов... - предвиждам още един или два мандата - може и повече...
95
11
 
8
 
! Отговори
ДО 118 преди 11 години
КРЕМАЛИОН,100% КОМУНИЗЪМ Е ОТ 09.09./44 И НИЩО ДРУГО.СЕГА НИ УПРАВЛЯВАТ ИЗЧАДИЯТА НА БАНДИТОПАРТИЗАНИТЕ.РАЗЛИКАТА Е,ЧЕ В ПРЕДИ ЧЛЕНА (ПЪРВИ) НИ БЕШЕ ОТПРЕД,А СЕГА Е ОТЗАД.,ЗАЩОТО ТЕЗИ СА МОДЕРНИ ЛЕВИ...КАКВО МАЙКА СИ И БАЩА СИ ИЗКАШ !?...СЕГА ГУШИМ КОТИЛОТО НА ПРАВЕШКИЯ ТАРИКАТПОСЛЕ ПЪК ДРУГО И ТАКА ДО КРАЯ НА МОСКВА...
94
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БКП КЛОУНИ !!! ВЕЖТТЕ СЕ ВЕ, СМЕШНИЦИИИИИИИ!