Русия се шегува с България за АЕЦ „Белене“, рече Костов

Борисов се страхувал от референдум и от предстоящите избори
28 сеп 2012 10:15,
315
Русия се шегува с България за АЕЦ „Белене“, рече Костов
Богомил Манчев не може да доведе американски инвеститори, смята Костов. Снимка: БТА

Русия стои зад интригата с проекта АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Иван Костов пред bTV.

Според него американският инвеститор може да се окаже непознат на самите американците.

Позовавайки се на източници на партията, извършила собствена проверка, Костов изброи конгресмени и сенатори, които определили намеренията на консорциума като „шега”. По думите на Командира зад тази игра стои Русия.

Според Костов ефектът от тази „интрига” ще е скриването на документите за злоупотребите в АЕЦ „Белене” и пропъждане на евентуалните инвеститори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Най-разумно според него е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор.

„Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско”, каза Костов.

Още по темата
Някой си играе с България по мегапроект, добави той. "Силата, която го прави е същата, която иска да изгради "Белене", разбира се, че това са руските производители на реактора, руското правителство. Богомил Манчев не може да води сериозни американски инвеститори, това е невъзможно, това е шегата“, отсече лидерът на ДСБ.

Той призова хората да прочетат характеристика за милионера в Уикилийкс.

„Руснаците искат отново да строят „Белене” и Бойко Борисов им поставя условия и иска нещо да се спазари с тях. Въпросът е защо го прави“, попита Костов.

Според него премиерът най-вероятно се страхува от референдум, който сигурно ще бъде загубен от БСП.

„Страх го е, че тази могъща сила – източният ни съсед, ще се окаже срещу него на изборите“, каза Костов.

По думите му сега изглеждало, че с тази инициатива Русия наплясква България. Костов използва думите на вицепремиера Симеон Дянков по повод иска на Москва от 1 млрд. евро  за обезщетения заради замразяването на проекта.

"Русия е твърде сериозен партньор в международните отношения, твърде сериозна сила, там няма прости и повърхностни неща, има дълбоки интереси, те се разработват от много хора и в технически и в стратегически план. Този тон беше недопустим, така не се говори на такава голяма сила", каза Костов.

ДСБ няма да подкрепят решение, с което да се отмени решението на правителството и на Народното събрание за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене”. Евентуално приемане на подписката, която управляващите събират в парламента, според него ще предизвика необратими за тях последици.

Според Костов страната ни ще бъде вкарана в разговор с крайно съмнителни субекти, което ще жертва авторитета й и ще я направи непредвидим партньор. Второ, посочи лидерът на ДСБ, България ще бъде страна, която преразглежда ключови стратегически решения през по-малко от шест месеца.

И трето – страната ни се вкарва в интрига от народните представители, без да има представа дали този инвеститор е в състояние да изгради и да продава ток от АЕЦ „Белене”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
2
 
! Отговори
zaza преди 11 години
Один миллиард евро именно такую сумму теперь намерена требовать российская сторона от болгарских партнеров, которые в одностороннем порядке остановили строительство атомной электростанции "Белене". "Росатом" выиграл тендер на возведение АЭС в 2005 году, но в марте 2012 года правительство Болгарии объявило о прекращении проекта из-за финансовых трудностей.Между тем российские специалисты уже успели полностью подготовить площадку для сооружения двух энергоблоков, провели земляные работы, создали необходимую инженерную инфраструктуру. Уже доделан корпус реактора, как раз на подходе второй. Также на нескольких наших предприятиях размещены заказы на оборудование так называемого "длительного цикла", его изготавливают не один год.Более того, компания "Атомстройэкспорт", входящая в госкорпорацию "Росатом", согласилась на рассрочку образовавшейся задолженности и предлагала различные варианты выхода из ситуации, в том числе привлечение зарубежных инвесторов и предоставление займа. Но все сроки вышли, а болгарская сторона по-прежнему отказывается возмещать затраты и убытки."Если болгарская сторона будет предлагать нам возобновить стройку, мы готовы рассмотреть, но при этом нам каким-то образом нужно рассчитаться с нашими партнерами и возместить весь тот ущерб и затраты, которые мы понесли. До сих пор эти кредитные деньги на нас висят, нам нужно их вернуть соответствующим кредитующим организациям, платить проценты. Это большой комплекс работ, это не просто так, и поэтому это составляет очень большую сумму", - пояснил вице-президента компании "Атомстройэкспорт" Геннадий Тепкян.Исковое заявление "Росатома" находится на рассмотрении Международного арбитражного суда при торговой палате в Париже.
276
0
 
3
 
! Отговори
заза преди 11 години
така това е материал от ОРТ четете - Один миллиард евро именно такую сумму теперь намерена требовать российская сторона от болгарских партнеров, которые в одностороннем порядке остановили строительство атомной электростанции "Белене". "Росатом" выиграл тендер на возведение АЭС в 2005 году, но в марте 2012 года правительство Болгарии объявило о прекращении проекта из-за финансовых трудностей.Между тем российские специалисты уже успели полностью подготовить площадку для сооружения двух энергоблоков, провели земляные работы, создали необходимую инженерную инфраструктуру. Уже доделан корпус реактора, как раз на подходе второй. Также на нескольких наших предприятиях размещены заказы на оборудование так называемого "длительного цикла", его изготавливают не один год.Более того, компания "Атомстройэкспорт", входящая в госкорпорацию "Росатом", согласилась на рассрочку образовавшейся задолженности и предлагала различные варианты выхода из ситуации, в том числе привлечение зарубежных инвесторов и предоставление займа. Но все сроки вышли, а болгарская сторона по-прежнему отказывается возмещать затраты и убытки."Если болгарская сторона будет предлагать нам возобновить стройку, мы готовы рассмотреть, но при этом нам каким-то образом нужно рассчитаться с нашими партнерами и возместить весь тот ущерб и затраты, которые мы понесли. До сих пор эти кредитные деньги на нас висят, нам нужно их вернуть соответствующим кредитующим организациям, платить проценты. Это большой комплекс работ, это не просто так, и поэтому это составляет очень большую сумму", - пояснил вице-президента компании "Атомстройэкспорт" Геннадий Тепкян.Исковое заявление "Росатома" находится на рассмотрении Международного арбитражного суда при торговой палате в Париже.Смотрите оригинал материала на 1tv.ru/news/economic/215237
275
0
 
3
 
! Отговори
ч преди 11 години
Които си позволи да се заиграва с тези стратегически теми трябва да си свали имунитета преди да подписва договори и всички договори да са открити и достъпни. Съд за предателите до дупка и с максимални присъди.
274
1
 
5
 
! Отговори
съгласен преди 11 години
По-ясно не би могло да се каже ! Крайно време е да се вслушат в думите на този умен човек !
273
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз никога няма да дам гласа си за хора като Местан, Доган, Станишев ,Първанов,Пръмова - хора, които доказано работеха против българския народ и го ограбваха, защитаваха чужди интереси и крадяха като за последно. Това не означава обаче, че подкрепям и ГЕРБ, защото в последните 3 години не изпълниха обещанията си - жизнения стандарт пада, безработицата расте, заплатите - ниски.
272
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак е ПРАВ Костов.Кой увеличи заплати и пенсии с 300%спрямо предходното правителство!Единствен Иван Костов?! Единствено правителството на политика Костов на дело се бори с икономическите и криминални мафии създадени от комунистическата ДС.Продажните медии собственост на Делян Пеевци ,Доневци Пъпки промиваха мозъка на простите и резултатът е най-бедни в Европа!
271
6
 
7
 
! Отговори
алоооооо преди 11 години
За пръв път от години,Костов говори неща,близки до истината...а на *** като 304 ще кажа че НАРОДА В РУСИЯ не живее в мизерия,а НАРОДА в БГ живее в мизерия,колкото до икономиката,то се вижда кое как е,а Белгия НЯМА икономика,с изключение на вече залязлите оръжейни заводи...Продавали сме се на Русия-я изброете колко руски предприятия има и колко западни?А 295 говори вярно,ама гейберо-дрогеро-чалгарчетата нямат капацитет да разберат казаното-те си имат служебна дрога!
270
7
 
5
 
! Отговори
не син преди 11 години
Отивай в затвора,бе *** !
269
7
 
11
 
! Отговори
Да, да преди 11 години
Ако не се смятат приходите от полезни изкопаеми, икономиката на Русия е колкото тази на Белгия. Сами си правете сметка какви нещастници са руснаците. Погледнете мързеливите и миризливи араби какво направиха от пустините си само от петрол. Русия е най-богатата страна на всички видове ресурси в света, а народа и живее в мизерия. Няма как да разчиташ на страна, която сама себе си не може да оправи.
268
9
 
8
 
! Отговори
palechka преди 11 години
Костов защитава личните си интереси, а не националните. Тецовете изпразниха джобовете на българина. Затова трябва пазар на енергия от по-евтини източници - атомни централи. *** разпродаде за жълти стотинки България и сега ни учи, че се продаваме на Русия. Кой продаде на тях Нефтохима и закрити 4-те блока на Козлодуй? Сега не може да получава комисионни и стана опозиция.
267
8
 
13
 
! Отговори
до292 преди 11 години
за кво става въпрос , за тоя дет продаде българия за стотинки?*** смотани.
266
8
 
12
 
! Отговори
Затворников преди 11 години
иван костов трябваше до сега да бъде в затвора за ликвидирането на Българската икономика, и всички като него които крадоха,присвояваха труда на Народа.Но няма кой,затова Братя роби скоро няма да стане нашата свобода или както казват демокрация/европейско робство/.Който издържи,това е бъдещето ни.
265
6
 
11
 
! Отговори
За 298 преди 11 години
И ние помним - помним Виденовата година, ударните бригади на БКП - СИК, ВИС, рекетьорите на малкия бизнес. Помним и мистър 800 дни с финансовия титан Милен Велчев и успешните финансови операции, които той извърши на наш гръб. Помним и 3-главата зъмя, раните от чието управление още дълго ще лижем. Помним, приятелю, помним, а като гледам и вие не забравяте, че Костов лщто се би срещу руските интереси в БГ, които ни заробваха, а и пак не са се отказали от мераците си. Всичко помним.
264
6
 
8
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
Къде е анонимният костовист,да коментира 298?Очаквам с нетърпение задълбочен,злобен СеДеСралски коментар!
263
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, ха ... той Костов се шегува със всички Българи от бая време....Само му трябва едно обаждане от Американското посолство и вече е готов с нови шегички.Помним неговото управление, помним и неговия министър 10%, а също и аферата Сапио, с неговия подписВместо да се засрами и да не се натрапва повече, той ще ни дава уроци....По негово време ограбиха и съсипаха България и все с думите демокрация и просперитетСега да му се даде власт, ще оглозгат последните остатъци, които все още не са ограбен
262
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
295 болен мозък ходи се прегледай
261
4
 
3
 
! Отговори
xxx преди 11 години
CIGANINA MNOGO DOBRE POZNAVA RYSKIA NRAV, NALI E RYSKI VAZPIRANNIK.
260
5
 
9
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ ИМАЛО ИЗЛИШЪК ОТ ТОК (е, свършиха мръсната работа на ГЕРБ и те от благодарност ги разтуриха)- БОКО КАЖИ СИ!!! ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОКСАМО ОТ 23%...??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки (при себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!
259
0
 
2
 
! Отговори
До 293 преди 11 години
Що тряа знае повече за някви си *** ?!?!?!
258
14
 
26
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Г-н Иван Йорданов Костовотновосе оказаправ.Българи,слушайте го по-често този човек(никой не ви кара да го обичате!),за да не ревете после!