ГЕРБ тайно приватизира болничната помощ, скочи левицата

Искат държавата да отпусне 2 млн. лева за възстановяване на болницата в Девин
Обновена: 25 окт 2012 18:04 | 25 окт 2012 18:03,
44
ГЕРБ тайно приватизира болничната помощ, скочи левицата
Снимка: БСП

„Откакто ГЕРБ са на власт, целенасочено се провежда тайна приватизация на болничната дейност”, каза червеният депутат Димчо Михалевски при представянето на открито писмо до премиера Бойко Борисов по повод фалита на общинската болница в Девин.

Михалевски обясни, че в страната ни са разкрити над 20 нови, големи частни болници, които изземат все повече от ограничения ресурс на Здравната каса, определен за болнична помощ. „При общ размер на финансиране на всички лечебни заведения от 1 милиард и 200 млн. лева годишно новите частни болници са ангажирали ресурс от над 200 милиона лева. При тази ситуация се срива финансирането на почти всички общински и държавни болници”, категоричен е Димчо Михалевски.

Депутатът от левицата изтъкна, че фалитът на болницата в Девин има пряка връзка с ангажиментите на правителството към общинското здравеопазване. „Още повече, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на Община Девин на последните местни избори носи пряка отговорност за състоянието на болницата”, припомни Димчо Михалевски.

Той разкри, че освен лошото управление на здравното заведение, има още две причини за състоянието на малките общински и държавни болници: високите нива на компетентност по клиничните пътеки, които рязко са ограничили броя на клиничните пътеки в малките болници, и отрязаната от правителството на ГЕРБ субсидия за болниците в отдалечените, планински райони на страната. „Факт е, че не само общинската болница в Девин има финансови проблеми. Такива проблеми имат всички малки общински и държавни болници в цялата страна”, категоричен е  Михалевски.

Според него за спасяването на болницата в Девин е необходимо спешно осигуряване на финансов ресурс в размер от около 2 милиона лева, но за спасяването на общинското и държавно здравеопазване е необходима промяна на методиката за определяне на нивата на компетентност на болниците и възстановяването на практиката за предоставяне на целева годишна субсидия за всички отдалечени болници и болниците в планинските райони.

Още по темата
„Не за първи път сме свидетели на изключително неадекватни действия на управляващите в областта на здравеопазването. Пример за това е нелепата смърт на 36-годишен мъж, починал от ужилване от пчела в Оряхово”, каза червеният депутат Георги Божинов.

Припомняме, че след закриването на болницата в Оряхово там работи само филиал на Спешна медицинска помощ-Враца. Оказа се, че в екипа, който се е опитал да спаси мъжа, не е имало лекар, а двама фелдшери, санитарка и дежурния шофьор.

Божинов припомни, че вече нееднократно е подавал сигнали за общинската болница в Оряхово, която е изпаднала в тежка финансова и кадрова криза. „Нуждите и надеждите на хората за добре работещо лечебно заведение и добре организирана бърза и неотложна помощ са огромни. Общинското ръководство полага похвални усилия, но без ясна стратегия и без конкретна здравна политика и помощ от правителството резултатите няма да бъдат задоволителни”, заяви Георги Божинов.

Депутатът бе категоричен, че въпреки че болниците са търговски дружества, които могат да фалират и да им бъдат назначавани ликвидатори, това не означава, трябва да има и ден пауза, в която да не е гарантирана неотложната и спешна помощ на хората.

„В болницата в Оряхово вече се режат радиаторите. Сигурно добрите намерения на ГЕРБ и там ще се реализират, но днес вече умират хора и ние не можем да чакаме слънчевите перспективи на управляващите”, каза още Георги Божинов.

Регионалният министър Лиляна Павлова пък по-късно съобщи, че болницата в Девин е отказала да получи средства по схемата „Подкрепа за реконструкция - обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013 г.  По думите й болницата е отказала да получи 1 милион лева за оборудване и ремонт. „Общината също можеше да кандидатства, но тя не пожела да се реформира, не пожела да получи европейско безвъзмездно финансиране, да участва в този проект", каза министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Защо изобщо болниците станаха търговски дружества - те да не търгуват със здравето ни ?!Пледирам за възстановяване на всички болници и преминаването им към държавата. И як контрол на средствата от държавните чиновници. И наказание за хората пряко отговорни за безразборното харчене на пари за здравеопазване и докарване на болниците до този вид.Все пак в конституцията има текст, че достъпа до здравеопазването е дело на държавата. Какви са тогава тези търговски дружества. ЗАКРИЙТЕ ГИ.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До CrossFire от 26Кой фонд у нас поема трансплантация?И каква част от нея?И ако поема,колко трябва да ти е месечната здравна вноска в него?Ако ми говориш за чужди здравни фондове и то в чужбина-да,но тук у нас...поне засега не става.
39
1
 
3
 
! Отговори
CrossFire преди 11 години
до 26Зависи от фонда и договора, който двете страни са подписали. Факт е обаче, че шансовете за качествено лечение са много по-добри от колкот да чакаш НЗОК - от умрял писмо
38
1
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Има време все ще се намери един ден някой да ги пита къде са изхарчените пари на здравната каса и резерва.И още един мандат да имат те ще обрулят държавата така,че и техните привърженици ще се откажат от тях.
37
1
 
7
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Личните лекари в РБ имат различни специалности,напр. вътр.болести,хирургия,детски болести и др.,но когато си джипи не можеш да работиш като специалист.Парадокс-личен лекар със специалност детски болести,трябва да изпрати дете при специалист по детски болести за консултация.Това ечаст от ограбването.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога ще премахнат ЕТ -джи- пи- тата? Те пък най- много смучат,само едни писачи и диспечери са, а са безброй. Да учат за кардиолози, анестезиолози, хирурзи, че нямало вече. Нали са голямата работа, не спряха да реват! Тях да национализират- да отиват в поликлиника с държавна заплата! Пари да вземат лекарите, които НАИСТИНА СПАСЯВАТ живот!!!
35
3
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 11 години
Kostov napravi doktorite schetovoditeli, kato razbii sistemata Semashko i vavede segashnata urodliva sistema.A gerberite, koito shtyaha da namalyavat broya na bolnicite pusnaha novi 20 chastnibolnici, koito shte iztochat znachitelen dyal ot byudjeta na kasata i utre, kato ne ostane edna darjavna bolnica shte se chudim koi shte ni lekuva. Chastnite bolnici za parite ot kasata daje nyama da si napravyat truda da ni pregledat.
34
13
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
И тук ли се изходиха червените ,та нали вие затрихте здравеопазването бе ,другари от ваше време докторите станаха счетоводители и бакали.....
33
5
 
15
 
! Отговори
Прогонват лекарите преди 11 години
Иван Костов направи болничните заведения търговски дружества и разби системата "Семашко", а сега Герб изобщо ликвидира здравеопазването (както всичко в държавата) и прогонва лекарите и сестрите от страната с мижавите заплати, недаване на пари за апаратура и др., нефинансиране на болниците. В евр. държави лекарите започват с 10 пъти по-големи заплати от България. Скоро не само болници, а и лекари няма да има, там където все още има болници.
32
4
 
6
 
! Отговори
Димчо,Дичоооо преди 11 години
Има вакантно място за теб във ВИП-брадар
31
1
 
8
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
На частните производители се дават много пари, даже станаха мулти милионери - жътвари, земеделци, месопреработватели и др. Това е написано за този по-надолу .............А и още - неможе трагедия да я превръщаш в политическа хомо-гей-олигофрения
30
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Защо трябва да се финансират Частните Болници от НЗОК,нали за това са Частни,който иска отива и си плаща,като няма клиенти Фалират,по тази логика трябва да се дават пари на Всички Частни производители,или там се лекува Елита и Мутрите,а Българския народ плаща,що за наглост
29
4
 
16
 
! Отговори
В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ.. преди 11 години
....Е ИСТИНАТА!!!!НЯМА "БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ"----ТОВА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!!СЪБИРАТ СЕ ПАРИ В ЗДРАВНАТА КАСА --ЗА ДА БЪДАТ ИЗТОЧВАНИ ОТ ПАРТИИТЕ...!САМО НАИВНИЦИТЕ НАЛИВАТ ПАРИ В ТАЯ ЯМА!ТЯ Е БЕЗДЪННА, БЕЗМИСЛЕНА И .....ПЪЛНО "МЕНТЕ"!ПЛАЩАМЕ НА КАСАТА .....ПЛАЩАМЕ СИ И РУШВЕТИТЕ....!!!КАКЪВ Е СМИСЪЛА НА ТОВА...??!!!
28
6
 
6
 
! Отговори
--- преди 11 години
Нови изтребители за отбраната ,50 млн долара са необходими за самолет втора употреба.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До !Между другото,какво стана с пребитият лекар от Гербааджийски Бос в Дулово? "Забравете този случай",нали?
26
3
 
20
 
! Отговори
! преди 11 години
Взех си направление от личния лекар в поликлиниката, той ме изпрати на проф. преглед в частен център, не при специалист в поликлиниката- добре. Като отидох там ми заявиха, че консумативите за изследванията свършвали и е трябвало да си ги платя!? Дадох 32 лв. за консумативите и 2.90 лв. потребителската такса. Едно не мога да разбера- за какво внасям тези осигуровки всеки месец, като ми се налага да се обърна към лекар веднъж на пет години и пак плащам?!Въпросът е реторичен, а системата е никаква!
25
1
 
10
 
! Отговори
магив преди 11 години
никои не ви е спрял и сега да плащате на частен фонд 100 лв на месец и готово
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До CrossFireАми няма лошо бе пич.Много хубаво си ги наредил нещата.Има само едно голямо "НО",и ще ти го кажа кое е.Не дай Боже,да ти се наложи някаква голяма и сложна операция(сърдечна,или трансплантация),която струва примерно от 50 000 нагоре.Тогава ЧАСТНИЯТ ти фонд си измива ръцете като Пилат Понтийски,или по-образно казано,се изнизва като "пръдня в ***".И оставащ да се надяваш на събрани ЕсЕмЕси.Схвана ли?
23
14
 
8
 
! Отговори
CrossFire преди 11 години
И какво точно е лошото? Аз с радост бих си плащал осигуровките в ЧАСТЕН здравно-осигурителен фонд, който след това да ми покрива сметката в ЧАСТНА болница, а на старини да си живея от пенсията изплащана от ЧАСТЕН пенсионен фонд. В противен случай човек рискова да го натресат в болница-дупка, с ужасно обслужване и един господ знае дали касата ще го покрие като знам какво е състоянието на НОИ и НЗОК. Кажете ми една услуга, която предлага държавата, която да няма по-качествен частен вариант.
22
8
 
11
 
! Отговори
джаба преди 11 години
Разбира се,че трябва да се приватизира болничната помощ.Да се плаща на лекари и сестри,които работят.Млади ,стари няма значение.Важното е да са можещи и знаещи.Не както сега-търговци и некъдърници.