Дебати за системата за защита на националната сигурност

Законопроектът мина на първо четене със 104 гласа "за"
Обновена: 24 яну 2013 22:23 | 24 яну 2013 22:16,
21
Дебати за системата за защита на националната сигурност
Депутатите приеха законопроекта. Снимка: архив Булфото

Парламентът прие на първо четене законопроект за управление на системата за защита на националната сигурност, внесен от Министерския съвет.

За проекта гласуваха 104 депутати, 10 бяха против, а 14 се въздържаха. За законопроекта своя глас дадоха депутатите от ГЕРБ, част от независимите и един от Синята коалиция. Коалиция за България беше против, ДПС се въздържаха, а депутати от Синята коалиция гласуваха против и въздържали се.

Венцислав Лаков от “Атака“ заяви, че в съвета по сигурността към премиера президентът няма да има право на глас, с което безсмислено се орязват правомощията на върховен главнокомандващ.

Като слабост Лаков посочи липсата на представителство в съвета и на Народното събрание. Би трябвало да има задължително парламентарно представителство, защото парламентът е върховният орган в държавата, смята той. Лаков добави, че при изготвянето на законопроекта не са взети предвид забележките от обществените дискусии.

Ангел Найденов от БСП пък обяви, че не са изчистени дефинициите в законопроекта като национална сигурност, криза, риск, заплаха, посегателство, ситуационен център. Очакванията за рамков закон за националната сигурност не се потвърдиха.

Този законопроект е частично закон за защита на системата за национална сигурност и то само за управлението на тази система, обясни Найденов. Той добави, че не е добре дефиниран парламентарният контрол, а гражданският е само пожелателен.

Христо Бисеров от ДПС посочи, че целият пакет от разглеждани днес законопроекти за службите страда от слабости, като този закон е най-слабият. Мечтата на службите от 23 години е да няма контрол от едно място, посочи Бисеров по повод предвидения парламентарен контрол и добави, че контролът винаги е бил на много места. Той призова контролът да се обедини на едно място. Законопроектът заслужава да бъде отхвърлен, каза Бисеров.

Красимир Ципов от ГЕРБ определи днешния ден като финал на една дълга работа по изготвянето на целия пакет от законопроекти. Не може в 21 век да съществуват специални служби, чиято дейност да не е законово регламентирана, каза Ципов.

Той посочи, че законите имат както силни страни, така и слабости и предложи да се сформира работна група от всички парламентарно представени политически сили, в която да участват и представители на неправителствения сектор, за да го подобрят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
9
 
! Отговори
рачо преди 11 години
Националната сигурност бе ликвидирана с "демократичните промени". Бяха посочени имената на наши разузнавачи в пресата, които не бяха се завърнали от мисии по света. Някои от тях така и не се върнаха. Бяха нарезани на скраб цели танкови бригади и тактическите ни ракети. Гърмяха складове с амуниции, а военните заводи бяха почти унищожени.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"За проекта гласуваха 104 депутати, 10 бяха против, а 14 се въздържаха. "Сега, да посмятаме. 104+10+14 = 128 човека. Значи от работа липсват 112 депутата. И на никой не му прави впечатление.
13
0
 
2
 
! Отговори
ZARSTVO BALGARIA преди 11 години
Идеята на Европа е, България да бъде икономически слаба страна от Третия свят (без нефт, газ, АЕЦ, собствено производство) с евтина работна ръка, евтин алкохол, евтини жени и достъпен туризъм...TOVA se GARANTIRA ot NEZAKONNATA republika,S FALSHIVIA "referendum"1946 godina,KOGATO BOGATOTO ZARSTVO BALGARIA e NASSILSSTVENO ZAMENENO ot ZZALKA i MIZZERNA republika na ZZLOTO...
12
0
 
8
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Тия *** знаят ли въобще какво е национална сигурност???Това са:АРМИЯ,ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТ,ЕНЕРГЕТИКА,СЪОБЩЕНИЯ,ТРАНСПОРТ,ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ.......А те п...те всичко що се касае нац. сигурността го ликвидираха и подариха на западни бандити,а сега плямпат за някаква охрана,ТОВА ЛИ Е НАЦ.СИГУРНОСТ!?АКО ТЕ НАЦЕЛЯТ И МИЛИОН ОХРАНИТЕЛИ НЕ ТЕ СПАСЯВАТ!!!БОЖЕЕЕ ТАКАВА ТЪПОТИЯ И БАНДИТИЗЪМ НИКЪДЕ ГИ НЯМА!НЕ ИСКАШ ДОГАНОВО,НЕ БЪДИ НАГЪЛ БАНДИТ!!!ПО ДЕЛАТА ЩЕ ТЕ ПОЗНАЯТ - СВЕТОТО ПИСАНИЕ...АМИН
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Силни служби/институции/не са онези,които зависят от един човек и които се отчитат само пред него.Силни са независимите служби,институции,които се отчитат пред гражданите и пред законите,а не пред някой вожд.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 3, на баща ми (лека му пръст) никога нямаше и да му хрумне да рита човек, той така и не остаря..
9
1
 
5
 
! Отговори
.. преди 11 години
Буря в чаша вода ...турско-милиционерски циркове.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Октай Енимехмедов, който опря пистолет в главата на Ахмед Доган, вдъхнови певеца Станчо Банджо. Колоритният изпълнител, който от години живее в Дъблин, е написал ода за младежа. Колкото повече стават простотиите в България, толкова по-българско ми става. И подозирам как пак ще оцелеем чисто напук, споделя певецът. Народната песен за Октай Пехливан вече се радва на голяма популярност във Фейсбук и е коментирана от десетки потребители на социалната мрежа. Ето и текстът на песента: Народна песен за дели Октай Пехливан Бургазлъ коджа бабаит, Октай пехливан баш чешит: Гит
7
0
 
7
 
! Отговори
копи-пейст контрол преди 11 години
До 3:Айде стига с тоя копи-пейст от форум на форум. Дай нещо по-оригинално.Повтаряш се много. Ще ти отрежем комисионната, да знаеш.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Октай ти ни даде кураж от теб вземахме смелоста с пищови да се разкарваме и обири ще си направим да живее безобразието ...............
5
3
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
То достатъчно умена ако бе щеше да пресметнеш последствията от гръмването на Доган и щеше да мълчиш.Какви руски агенти???
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да има списък за гербаджии и да им се забрани всякаква държавна работа и участие в каквато и да е власт !
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срещнеш ли старец целуни му ръката -може да ти е баща Срещнеш ли момче погали го -може да ти е син Срещнеш ли ГЕРБАДЖИЯ взимай камък и се цели точно -готви се да те такова
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало 3 част на междузвездни ли гледам Императора Боико и Лорд Дарт Цецо.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Национална сигурност какво значи ? Запазване живота и здравето на властимащите ли ?Поне досега така излиза.