"ДСБ-БДФ" искат реформа на здравеопазването

НЗОК да се раздържави, искат тъмносините
7 май 2013 16:25,
13
"ДСБ-БДФ" искат реформа на здравеопазването
Снимка: архив Булфото

Българското здравеопазване е с най-ниско качество в ЕС. България е на предпоследното 33-то място според Индекса на европейския здравен потребител за 2012 г., заявява в своя позиция д-р Христо Христов, водач на листата на "ДСБ - БДФ" за Търговище.

Според него здраваната система в страната ни на практика на работи. По думите на кандидат-депутата секторът е изцяло под управлението на държавата, тъй като една единствена институция - НЗОК, събира здравноосигурителните вноски и се разпорежда с тях. Накратко, тя е държавен монопол.

Според Христов корупция и неравнопоставеност в България са очевидни проблеми на здравеопазването. Дори основните здравни услуги - като ваксинации на бебета, не се извършват както трябва, липсват или не достигат повечето видове съвременни лекарства, това са основните заключения, заключава кандидат-депутата.

Ние от Коалиция "ДСБ и БДФ" имаме воля да променим тази статистика, отсича Христов.

По негови думи това може да стане чрез възстановяване на справедливостта и солидарността чрез увеличаване на разходите за здравеопазване от 4.1 на 6 процента от БВП, без да се вдига здравноосигурителната вноска, а чрез повишаване на събираемостта и намаляване на броя на неосигурените.

Христов беше категоричен, че пациентите не трябва да бъдат принуждавани да плащат за здравни услуги при ползването им освен минималната потребителска такса, след като вече е платил авансово здравните си вноски.

Според кандидат-депутата на тъмносините НЗОК трябва да се раздържави и демонополизира и да се въведат конкурентни принципи между лечебните заведения за осигуряване на качество на медицинската помощ, ефективност на лечебния процес за пациентите и пазарно разпределение на ресурсите.

По думите на Христо Христов е необходимо да се въведе нулева ставка на ДДС за държавните, общинските и частните лечебни заведения, да се премахне корпоративното данъчно облагане върху държавните, общинските и частните лечебни заведения и други.

Програмата на ДСБ е най-пълната задълбочена, конкретна и реформаторска програма в здравеопазването, с която се предлага продължаване на започнатата през 1999 г. здравна реформа, допълва още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да знаете , че за Тунгуския метеорит е виновен Костов!Абе кой е тоя Костов?
7
3
 
5
 
! Отговори
ннв преди 11 години
Тази попара, която сърбаме в момента в здравеопазването Костов я е надробил. Това е неговата реформа.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже народа е *** и затова и ДСБ няма да дойде на власт!Костов е виновен за всичко и за лошото време и е собственик на всички хотели и фабрики!
5
0
 
3
 
! Отговори
nemam nervi преди 11 години
До 4 -- Сигурно е по-приятно да слушаш най-голямата чалга в политиката -Винету будиста,серГея и фюрера и мн други няма да ми стигне времето да ги изброявам на 12.05 с 27
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов преди години загуби катастрофално изборите!Не си ли научи урока?Писахме му слаб две на изборите преди години.Двойкаджии,мафиоти и комунисти вън от БГ! Заслужавате затвор наглеци такива!!!!!!!!!!!!!!!!!!Млади хора ,образовани и милеещи за Родината България трябват.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДСБ в момента са единствената партия, която има капацитета от експерти, знаещи как да се се справят със здравната реформа
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов освен да приватизира нещо и да го продаде за жълти стотинки и да гушне комисионните друго незнае !!!
1
12
 
9
 
! Отговори
JUH преди 11 години
Само Иван Костов!!.