Лидерът на СДС също подава оставка

Кабаиванов прогнозира нови избори наесен
Обновена: 13 май 2013 14:54 | 13 май 2013 14:47,
87
Лидерът на СДС също подава оставка
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Снимка: БТА

Д-р Емил Кабаиванов подава оставка като председател на СДС, съобщи той пред „Фокус“. Кабаиванов ще я депозира утре на заседание на Националния изпълнителен съвет на партията.

„Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите. Следващата седмица ще имаме Национален съвет, на който ще вземем решения, свързани с бъдещето на СДС“, коментира той.

На изборите СДС остана далеч под бариерата от 4% за влизане в парламента, като спечели подкрепата само на 1,4% от гласоподавателите.

Според Кабаиванов са възможни няколко варианта за бъдещето на СДС. Единият е самостоятелно развитие на партията. Другият вариант е да се водят разговори с други десни и центристки формации, за да се създаде нов десен политически субект. Третата възможност е да се разшири коалицията, с която СДС се яви на тези избори. 

Кой път ще избере СДС, щяло да стане ясно след заседанието на Националния съвет.

Още по темата
13 май 2013 11:47
585
На въпрос ще приеме ли, ако на Националния съвет отново бъде предложен за председател, Кабаиванов отговори: Тук не става въпрос за мен вече, по-важна е съдбата на СДС. Защото ако в неделя ние получихме едва 70 хил. гласа, реално симпатизантите на СДС са няколко пъти повече. Но те предпочетоха да гласуват за ГЕРБ, защото от ГЕРБ им внушаваха 2-3 месеца, че СДС няма да спечели и няма смисъл да гласуват за нас.

Кабаиванов заяви, че няма няма основание да не признае резултатите от проведените избори. Той обаче прогнозира, нестабилно управление и нови избори наесен.

„Четирите партии са като орел, рак и щука. Това се получи, защото беше нарушен един от основните принципи в демокрацията, а той е – не да гласуваш за по-силния, а за този, за когото си убеден поради идейни причини или когото харесваш заради програмата му. Ако беше спазен този принцип на демокрацията, в парламента щеше да има 7 или 8 политически формации и би било възможно да се формира едно дясно-центристко управление”, каза още Емил Кабаиванов.

Той определи като правилно, че  ръководството на ДСБ и лидерът на партията Иван Костов са подали оставки.

„Ако искаме да правим нова обединена десница, това минава през оставките не само на председателите и ръководствата на СДС и ДСБ, но и на другите формации, които ще поканим да разговаряме, за да може наистина да се направи нещо ново, а не някой да се надява, че ще „прибере” членовете или електората на другия”, каза още Кабаиванов. 

По-рано днес заради лош изборен резултат лидерът на ДСБ Иван Костов и цялото ръководство на партията подадоха оставки.

Изборът на ново ръководство ще стане на националното събрание на партията, което ще се състои на 23 юни, посочи Костов. Той бе категоричен, че няма да се кандидатира за лидер на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Какво беше СДС?
66
0
 
2
 
! Отговори
Архитекта преди 11 години
От 2 години чакам да се сетите ...знам,че ще бъде трудно лидери да преглътнат манията си за величие но то е спасението на България.Нито едно ляво правителство в трудни времена каквито са днешните не успява да се справи с кризата.Иска ми се едно обединение на всички дясно мислещи хора и политици наред с.....Надежда,Костов,Емил Кабаиванов,Любен Дилов и още много десни лидери.Заедно с нови и млади хора с дясно мислене може да накараме държавата да тръгне напред,но със стори комунисти нищо не става.
65
0
 
2
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Всички мишоци обратно в дупките !!!!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За първи път чувам за този екземпляр
63
0
 
3
 
! Отговори
Orda преди 11 години
Тази загаси лампата.
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като продаде СДС на ГЕРБ никой не ти е виновен - сърбайте си попарата сега
61
1
 
2
 
! Отговори
десен преди 11 години
Достойна постъпка. Време е СДС да стане обединител на всички десни партии. Костов вече го няма да забие ножа в гърба, пък и да се завърти околвръст - вече добре му знаете зъбите.Обединение на десните сили ще върне нормалната десница в парламента. Не вярвам на ГЕРБ, които казват, че са десни. Но за да бъде убита червената ламя - трябва да се съберат братята.
60
3
 
2
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Единственото хубаво в тези избори е, че сините талибани вече са аут - надявам се да е завинаги!
59
0
 
5
 
! Отговори
.rotos преди 11 години
До амаЩе остане в историята, като човекът, отстранил Костов от СДС! Иначе и аз не го харесвам...
58
0
 
3
 
! Отговори
.rotos преди 11 години
До ЛуциферЕдинственият добър резултат от тия избори е оставката на гаргамел (ако не се отметне до юни, или докато "не отстъпи" на молбите на зомбитата да не си я подава, което е по-вероятно. Такива случаи вече е имало).
57
2
 
9
 
! Отговори
Луцифер преди 11 години
КОСТОВ НИКОГА НЕ Е БИЛ ПО-НУЖЕН ОТ СЕГАШНАТА СИТУАЦИЯ, В КОЯТО ДЪРЖАВАТА Е В АБСОЛЮТЕН КОЛАПС!Простия, късопаметен народ не можа да оцени истинският политик, професионалист и много скоро ще "гризне дървото". Жалкото е, че и малцинството от интелигентни, мислещи хора гласували за ДСБ ще страдат заедно с "чалга" тълпата. Очевидно България скоро ще бъде географско понятие населено с възрастни пенсионери и ***...А че този нерезоподбен индивид си е подал оставката!? Ама кой беше този?
56
3
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Най- хубавото в цялата работа е, че освен извън парламента, *** остават и без държавана субсидия, защото са се явили на изборите в коалиция и не са минали 4%.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейско е да си подават оставките!Без обяснения много- много!
54
2
 
5
 
! Отговори
ама преди 11 години
кво ше подава оставка, да не мисли, че хората знаят кой е? Той си остана някакъв такъв...какъв беше...абе като духната саксия от балкон
53
4
 
5
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Хората забравиха кой им върна земите и имотите заграбени от комунистите.
52
2
 
8
 
! Отговори
не син преди 11 години
Седесари,благодарете на Костов за сегашното си положение !
51
0
 
4
 
! Отговори
lena müller преди 11 години
kakvo o4akvate ot nas, kato vie ni6to ne pravite, osven 4e bjagate ot otgovornost i predavate va6ite izbirateli ? Ne se li 4uvstvate neudobno?
50
2
 
8
 
! Отговори
чукче преди 11 години
Кабасега си като използвана тоалетна хартия Ставаш единствено за *** в боклужииското кошче
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гн Кабайванов не слушай кунева тя те подвежда не си подавай оставка тя никога няма дасе оттегли товаса доганови комонистически маймундюлуци.В политиката е така костов направи цялата магаретия той разцепи сдс за следващите избори всички ще дойдат при вас.Вие сте кадърен човек несе подавай на ДС подвежданията им.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
казвах ли ви преди време за последния валс на СДС.а сега елате да го изтанцуваме.