ДПС и "Атака" - коалицията е невъзможна

Местан: Аз няма да участвам в такъв процес
Обновена: 14 май 2013 15:32 | 14 май 2013 15:31,
222
ДПС и "Атака" - коалицията е невъзможна
Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

Коалиция между ДПС и Атака не може да има под никаква форма. Това заяви пред БНР лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Между ДПС и "Атака" стоят не само политически причини, стоят ценностни различия. Редица идеи на "Атака" изваждат тази партия от общото ценностно поле на партиите от демократичния спектър, така че категорично искам да сложа точка на тези спекулации“, отсече той.

Според резултатите от изборите до момента показват, че нито една партия – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“,  не може да направи самостоятелно правителство. Политическите сили поставиха в изолация ГЕРБ, като декларираха, че няма да подкрепят неин кабинет. Според неокончателните още резултати на ЦИК пък е ясно, че БСП и ДПС не могат да постигнат абсолютно мнозинство в парламента. Затова подкрепата на „Атака“ ще бъде от основно значение за формирането на правителство.

Още по темата
„Който говори подобни недомислия, означава, че не познава идейната основа на ДПС. Това ще бъде абсолютно опорочаване на политиката. Аз няма да участвам в такъв процес. Избирателите на ДПС участваха на тези избори с един много ясен вот за ДПС. Зад този вот стои душевност, принадлежност към едни ценности, с които никой не може да прави експерименти. Това е съвършено категорична позиция“, отсече Местан.

В същото време позицията по отношение на ГЕРБ е съвършено ясна и категорична и тя не подлежи на промяна, добави той.

„ГЕРБ с начина, по който управляваше страната, заслужи тоталната изолация, в която се намира в момента, и тази партия не е в състояние с лидери като Борисов и Цветанов да излезе от тази изолация. Българските граждани категорично свалиха ГЕРБ от власт – първо, с протести и второ, с вота си на 12-и май. ГЕРБ не е легитимен управленски субект“, смята лидерът на ДПС.

Според него проучвателният мандат на ГЕРБ ще бъде неуспешен. ДПС очаква от втората политическа сила БСП, която най-вероятно ще получи мандат за съставяне на правителство след ГЕРБ, да види проект за управлението на страната.

„Ако те предложат на ДПС класически тип коалиция, при която се договарят властови позиции – нас в тази игра ни няма. Ние очакваме да се предложи програма за изход от тежката социално-икономическа и вече и политическа криза, в която беше вкарана страната от управлението на ГЕРБ“, обяви Местан.

Според него тази програма по необходимост трябва да бъде национална и продукт на надпартийни усилия.

ДПС няма да влиза в политически разговор за подкрепа на предложената от БСП програма за управление на страната нито с ГЕРБ, нито с "Атака". Мисля, че това е съвършено ясна позиция, каза Лютви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До маймун дереСпоред мен няма как да стане същото, защото това вече сме го виждали и знаем как действа. Много хора, като гласуват, не мислят за всички последици от избора си, но поне помнят що-годе как са ставали нещата в предишните парламенти.По същата причина сега ни говорят глупости за програмно, а не коалиционно правителство - знаят, че хората помнят и ги е шубе да назовават нещата с истинските им имена.
122
1
 
3
 
! Отговори
Nwa преди 11 години
Кой те пита тебе,че ти отговаряш че не искаш коалиция с атака :)
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов си даде оставката и държавата се разпада...да живее анархията
120
2
 
7
 
! Отговори
зачитане преди 11 години
ЯСНО НЕ ЩЕМ БОЙКО ПОСТИГНАХМЕ ЦЕЛТА СИ КАЗВА СЕР-ГЕЙ,СЕГА ДРУЖНО ДА ОПРАВИМ МИЛАТА РОДИНА ПО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРИОМИ ДА УНИЩОЖИМ И ТОВА КОЕТО ИМАМЕ,ДОРИ И ПРЕЗИДЕНТА Е НЕУДОБЕН ЗА БСП,СЕГА Е НАСТЪПИЛО ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО,ВМЕСТО ДА ПЛЕСНАТ С РЪЦЕ,ДА ЗАГЪРБЯТ ВРАЖДЕБНОСТА ТЕ ОТНОВО ВСЯВАТ ОМРАЗА У ХОРАТА.
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Българин: няма как да попълни разликата така че, заедно с бсп сами д анправят коалиция! това е сериозна разлика! за избирането на един депутат са необходими теретично около 100.000 гласа. при 50% избирателна активност - 50.000! просто няма кака да стане да излязат напред! всичко е игра и алъшвериши с атака + тактики!
118
2
 
0
 
! Отговори
маймун дере преди 11 години
Сигурен ли си,или,така си бръмчиш?То и в предишния парламент Бойко не се "коалира" явно с Болен,обаче се коПулира неявно и всичко си тръгна по мед и масло,докато Бойко не се снабди с отцепници (на това се казва,промяна на вота,но овцете не го проумяват) и тогава официално,за пред електората те се разделиха по "принципни" въпроси.Какво пречи,да пробутат на овцете същия номер,е може би,не с Бойко но със СериГей и Луфтът на Място?
117
0
 
2
 
! Отговори
.rotos преди 11 години
"Ние очакваме да се предложи програма за изход от тежката социално-икономическа и вече и политическа криза, в която беше вкарана страната от управлението на ГЕРБ, обяви Местан."Ами да, те предлагат "програма за изход от тежката социално-икономическа и вече и политическа криза": като първа точка от програмата е връщане на тютююнопушенето в заведенията!Да живее БКП, организатор и вдъхновител на всички наши победи. Ура, другари!
116
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 11 години
Имам чусвото ,че съм в кола без мотор и само се сменят тия дето я карат и ни искат пари за гориво и викат е са стигнахме.Нямаме производство кои и да доиде кво ше прави като мотора на държавата липсва
115
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не виждам въобще някакво правителство да може да се формира, а ако се формира, ще бъде изгонено. Половината от населението не е гласувало, а още 20% от гласувалите не са парламентарно представени. Това прави повече от половината население на страната.
114
0
 
22
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
С ДПС няма кой да се коалира. БСП заради ДПС изгубиха миналия си мандат. Заради краденето. Но хората са късопаметни и не помнят. Но сега ще си спомнят, защо гласуваха против БСП.Защото *** не са като Бат Бойко при всеки митинг угаждаше на хората. Дойдат ли *** ше смачкат всеки протест както направиха няколко пъти по време на управлението на Станишката. Помните ли? Я си припомнете?:-).
113
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на всички АТАКИСТИ ЩЕ ИМ НАПОМНЯ СЛЕД ОКОЛО МЕСЕЦ ВИСОКОПАРНИТЕ ИМ ИЗЯВЛЕНИЯ! ВРЕМЕТО ДАВА ОТОГОВР НА МНОГ ВЪПРОСИ! МОЯТ ЗАЛОГ: АТАКА - ОТЦЕПНИЦИ - КОАЛИЦИЯ БСП - ДПС-ОТЦЕПНИЦИ ОТ АТАКА НЕЗАВИСИМИ! БАНКОВИ СМЕТКИ БОЛЕН - БАНКОВИ СМЕТКИ ОТЦЕПНИЦИ! ПАК ЩЕ СИ ГОВОРИМ!
112
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Местан приказва така, защото знае, че ДПС-то ще има повече депутати. Протоколите от Османската *** империя още не са дошли. За това се мазни по медиите.
111
0
 
7
 
! Отговори
hehee преди 11 години
правителство няма да има.волен може да е малко шантав,но не е глупав,да си унищожи партията за един ден.има и един друг момент-помаците в турция да дадат преднина на дпс.дано да бъркам.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе не е нужно да си подават оставките - следващите може да не са толкова послушни! просто формално с отцепват в името на БГ! И си посочват банковите сметки за да им преведат парите.
109
6
 
8
 
! Отговори
outsider преди 11 години
С поведението си в предният мандат ГЕРБ направи невъзможно споразумение за каквото и да е правителство не само с БСП, но и с всички останали парламентарни партии. Бойко Борисов не е в състояние да се коалира с друг освен със себе си. Очаквам да представи някакво правителство и когато бъде отхвърлено (което е неизбежно) да приказва за интересите на България - а те за него са на последно място. Той си прави тънки сметки, да остави друг да му оправя бакиите, и да се върне като спасител след това.
108
10
 
3
 
! Отговори
ели преди 11 години
108, какви са тези *** изводи? Колко процента гласуваха за ГЕРБ, заедно с допълнителните им бюлетини и какъв процент представляват те? Стига с тия про руски глупости! Държавата се управляваше от криминални елементи, ти ще ми говориш за про руски интереси.Я, влез в час!
107
0
 
17
 
! Отговори
уууууууууууууууууууу преди 11 години
Това ще рече, че правителство на БСП и ДПС няма как да има! Ами добре! Радваме ме се!
106
2
 
9
 
! Отговори
тъпчо преди 11 години
Цирка ще е пълен когато дойде ред да си гласуват правителството. На мен току-що ми дойде една нова идея и мисля, че пак ще позная:))) Та: Гласуват няколко депутата от Атака ЗА правителството на червените и турците. Правителството става факт! Сидеров веднага ги кара да си подадат оставките като народни представители. Правят го. Идват следващите в листите. Всички са доволни. Турци и комунисти управляват /и крадат/ , Сидеров излиза /полу/чист, групата на Атака е цяла.:)))))) А на народа..мамата..
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако дпс сега изпусне вазможноста да подкрепи герб едва ли ще има друга да влезне в управлението на страната при едни нови избори разпределението ще е савсем друго да не мислят за бсп а за своите избиратели
104
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Болен има много трудна задача: да каже на избирателите си как се намират 1000 лв за минимална заплата - не 900, а точно 1000! и 500 лв. за пенсия! не знам - съчувствам му! защото съм убеден че се е надявал да не дава обяснения - да бъде 4-та партия в 5 партиен парламент! субсидйка, игра, на политика! игрички в леглото с новото гадже.