Кой кого бие в депутатските битки по региони

Борисов с победа в София и Пловдив, Цветанов с поражение в Търново
Обновена: 14 май 2013 14:27 | 14 май 2013 14:27, Красимир Ангелов
126
Кой кого бие в депутатските битки по региони
Снимка: БТА

Освен че трябва да дадат отговор на въпроса за бъдещето управление на страната, парламентарните избори предложиха и доста интересни сблъсъци между политиците по избирателни региони. Партийни лидери, бивши министри, хора на изкуството и спорта тръгнаха преди месец на старта на предизборната кампания да печелят любовта и доверието на народа. Ето кои обаче от тях успяха.

По традиция най-интересно беше в трите МИР-а в София, където се съсредоточиха повечето от партийните лидери. В "дербито" в 25 МИР листата на ГЕРБ, водена от бившия премиер Бойко Борисов, печели категорично 36.68% срещу 29.14% на "Коалиция за България", начело на които в избирателния район застана лидерът на БСП Сергей Станишев. Трети в битката на лидерите в 25 МИР остава Волен Сидеров, чиято партия "Атака" събира 7.63% от гласовете.

В 23 МИР в София отново победата е за ГЕРБ. Водачът на листата на доскорошната управляваща партия Ивайло Московски побеждава своя опонент Жельо Бойчев от БСП с 34.21 срещу 27.04%. Подалият оставка лидер на ДСБ Иван Костов, който е водач на листата на своята партия в избирателния район, пък остава трети с доста високите за вота на неговата партия 8.87%. След него пък се нарежда Меглена Кунева от „България на гражданите“, чиято листа събира 5.75% от вота в 23 МИР.

Интересното в същия избирателен район е и шестото място за листата на партия "Глас народен", водена лично от Светослав Витков, която събира 3,4% от вота.

В последния столичен 24 МИР листата на ГЕРБ, водена от бившия зам-финансов министър Владислав Горанов, събира 35.58% срещу 25.90 за БСП с водач Петър Курумбашев.

На фона на категоричната победа на ГЕРБ в столицата доста по-разнообразни и шарени са нещата в останалите областни градове. Четири от емблематичните имена на доскорошната управляваща партия - Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Искра Фидосова и Цецка Цачева, губят от БСП на изборите.

В 4 МИР във Велико Търново листата на ГЕРБ с водач Цветан Цветанов губи изборите категорично с 27.86% срещу 32.4% на листата на „Коалиция за България“, водена от далеч по-неизвестната Мариана Бояджиева, която е общински съветник в местния парламент.

В един от другите големи сблъсъци в страната лидерът на БСП Сергей Станишев победи в 27 МИР в Стара Загора срещу министъра с най-висок рейтинг от кабинета "Борисов" – Лиляна Павлова. Листата на „Коалиция за България“ получава подкрепата на 31.16% от гласувалите жители на областта срещу 29.86% за ГЕРБ. Малко изненадващо в областта като трета политическа сила се нареди ДПС, чиято листа с водач Делян Пеевски събра 8.15% от гласовете.

В Плевен забележителна победа постига листата на БСП с водач Стефан Данаилов, която събира 32.72% срещу 26.69% на втория ГЕРБ с водач председателя на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева. В Монтана пък най-силният човек на ГЕРБ в парламента – Искра Фидосова, губи с близо 5% от листата на левицата, водена от Младен Червеняков. За БСП в региона са гласували 32.05% от пусналите бюлетина, а за ГЕРБ – 27.36%.

На фона на тези загуби обаче ГЕРБ печели в Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

В морската столица загубилата в Стара Загора Лиляна Павлова взима реванш срещу БСП в лицето на посочения за бъдещ премиер Пламен Орешарски. Листата на ГЕРБ във Варна печели със смазващото 34.64% срещу 22.96%, сочат данните на ЦИК. Трета остава „Атака“ с 9.42%, чийто водач за морския град бе Волен Сидеров.

Със сериозна разлика бившият премиер Бойко Борисов побеждава актьора Стефан Данаилов в 16 МИР–Пловдив град. За листата на ГЕРБ, водена от Борисов, са гласували 38.34% от пловдивчани срещу 25.51 на "Коалиция за България".

С над 10% доскорошната управляваща партия печели и в 2 МИР в Бургас. Там листата с водач Ивелина Василева, която е бивш заместник-министър на околната среда и водите, взима 33.89% от гласовете на бургазлии срещу 23.20% за БСП с водач Димчо Михалевски.

В Русе ГЕРБ печели с 29,89% срещу 25,33% за БСП. Водачи на листите на двете партии са съответно Пламен Нунев и Янаки Стоилов.

След загубата във Велико Търново, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов взима реванш в Благоевград срещу листата на БСП, водена от Емил Костадинов.

В 29 МИР в Хасково листата на ГЕРБ с водач бившият икономически министър Делян Добрев печели с 28.98% срещу 28.28% на тази на БСП с водач Драгомир Стойнев. Тук трета остава листата на ДПС с водач лидера на партията Лютви Местан с 15,06%. Местан обаче печели категорично в Кърджали с 59.77% от вота на избирателите срещу 16,38% за ГЕРБ и 11,51% за "Коалиция за България".

Точно 1 процент в полза на ГЕРБ е изборният резултат в Перник. Водач на листата на доскорошната управляваща партия е ексминистърът на икономиката Делян Добрев, който победи с 32,01% срещу 31,01% за БСП с водач на листата Ангел Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Софияизбори 2013
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
ново преди 11 години
ей народе по пътя на майтеи 2 да останат българи ДС ще ги раздели с три партиия да изберем някой по-красиви представители от нашия етнос за архивите и музея да ги препарират и поне на една отрицателна класация няма да сме 1 - изчезнали след майте
102
0
 
0
 
! Отговори
er преди 11 години
каквото и да си говорим политиката загуби Яне -го няма :(мъкаи сега какво сте гледам по телевизорчето, едно шоу по-малкода вземем някакси служебно янчо да го вкараме в НС такава скука ще настане
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера във Варна толкова ли *** народ живее, имах друго мнение за хората там. Сега за ток да им вземат тройно и да не ***.
100
0
 
8
 
! Отговори
моля отговорете преди 11 години
Нещо май не разбирам?Корифея на юридическата мисъл основоположника на монтанското право Искра Фидосова нали уж загубила,а пък пак щяла да бъде депутат?Освен в Монтана къде другаде се е кандидатирала?
99
4
 
8
 
! Отговори
експерт преди 11 години
Далаверата е следната:ГЕРБ дава указания в комисиите да се получат около 10 % невалидни бюлетини, после при преноса до ЦИК те се подменят с тези от Костинброд или от Долно Уино и се печели вота. Всяка партия си калкулира вота, но от невалидните никой не се интересува!
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Малко изненадващо в областта като трета политическа сила се нареди ДПС, чиято листа с водач Делян Пеевски събра 8.15%"... Питайте 20 000 *** в махалата "Лозенец" на Стара Загора, нали така се казваше?А за Бургас за каква победа на ГЕРБ говорим. На местните избори кметът от герб спечели на първи тур над 80% от гласовете, а БСП въобще ги нямаше. Сега герб 33, срещу 23 на герб. И на това ако се радват - почти три пъти спад в подкрепата.
97
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Илияна Йотова е от Костинброд. Тя и роднините й са организирали провокацията в печатницата. Стари комунистически трикове.
96
0
 
4
 
! Отговори
ot men преди 11 години
изборите свършиха похарчиха се огромни средства ,партии от всички букви на азбуката нека да се вземе всичко наи хубаво от партиите ,да се видят грешките и да не се повтарят и да се създаде работещо правителство за българите наи бедните от ЕС а не само да се плючат и говорят това ,онова а като се погледне всичкото си е пак същото мбългарина няма какво да яде а управляващите търсят необитаеми острови да не ги заснемат папараците за своите богаташки почивки ,яхти и самолети и замаиващи погледа
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До DDD 67Гладна кокошка просо сънува. Няма да ти се получи.Аз не съм от ГЕРБ и пак го знам.
94
2
 
11
 
! Отговори
лудо-младо преди 11 години
Кой кого би?Политиците вкупом биха народа си. Биха го и го прееб..а.
93
3
 
16
 
! Отговори
браво ,евала,машала преди 11 години
Честито на Монтана! Избраната Фидосова е образец на честност,скромност,почтеност,на кариерно издигане по заслуги /не са малко 100 кг.кашкавал/,на отхвърляне на непочтени практики за личностни облаги,на коректност в данъчните декларации,изобщо депутат ,милеещ за народ и избиратели с великодушно сърце и забележителна щедрост към малкото кученце,изхранвано с телешки шол и сьомга,подобно на остананалите жители от богатия и щедър към жителите си район,известен в цяла Европа с висок жизнен стандарт
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Монтана и Враца ги млатат яко
91
2
 
13
 
! Отговори
лили преди 11 години
Каква победа на ГЕРБ в Перник бе, вие луди ли сте, гербаджиите в Перник падат с 650 гласа!
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знаем кой бие,а и не ме интересува,знам че го отнасяме ние,народа,голяма безработица,ниско заплащане,липса на перспектива,висока битова престъпност,занемарено здравеопазване институциите са претъпкани от "калинки" и са глухи за проблемите ни,избори под въпрос,че са честно проведени и тежко ти ако не си от нашите.
89
10
 
7
 
! Отговори
мими преди 11 години
е кефиа се боико пак жи би.ураааааа
88
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой никога не е бил. Бит е пак народът. Само си чешем езиците за глупости. Двама се карат, трети печели - Турция, Русия, външни сили.А на народното събрание пише "Обединението прави силата". Всеки ден влизат там и не четата надписите над главите си.Станишев да подаде оставка заради антибългарската си разединяваща политика всеки път срещу избори.
87
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
където има най-много администрация - хитреца боко пак изхитря
86
2
 
27
 
! Отговори
an преди 11 години
Важното е да се състави едно експертно правителство, което да изведе Б-я от дъното, все едно мие от коя партия ще са. И да няма нови избори, защото ние плащаме, обикновените хора.
85
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой е купувал избори веднага става ясно като видим кой печели в кв столипиново,пловдив,там се гласува само срещу кеш,първа партия е бсп и втора дпс
84
16
 
11
 
! Отговори
ууу преди 11 години
Големият победител в тези общо-взето безсмислени избори отново е...купеният ромски вот. Активността на ромския електорат е 90 процента. Как, мислите, ГЕРБ си докара разликата от 3-4 процента с БСП? Ясно как - с *** махали, с кебапчетата, с примитивния подкуп, измерен в жълти стотинки.В Сливен активността била висока. И що така? Аз имам отговор и той не се вписва в графата "етническа толерантност". Всъщност ГЕРБ дръпна пред червените в часовете след 17 часа в изборния ден, когато започнаха да идват данните за вота на *** електорат. Това не е шега, потвърждават го социолозите /"Ска