Ще успее ли ГЕРБ да остане единна партия в опозиция?

Политолог: Борисов се харесва като победител, но и в ролята на жертва
Обновена: 17 май 2013 12:03 | 17 май 2013 12:03,
62
Ще успее ли ГЕРБ да остане единна партия в опозиция?

Под въпрос е дали партия ГЕРБ ще остане хомогенна, когато е в опозиция, а не на власт, каза политологът Първан Симеонов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му от ГЕРБ са успели да се съхранят обединени по време на управлението си, но тъй като основното подозрение към тях е, че са властови проект, оставят съмнение за състоянието им в опозиция.

Ако ГЕРБ успее да се съхрани в опозиция, ще е много сладко положение, защото следващият управленски формат ще е черна работа, а ГЕРБ ще успее да гледа отстрани и да намира кусури“, смята Симеонов. Политологът е на мнение, че пред бившата управляваща партия стои друго предизвикателство, а именно ролята на прокуратурата. „Ако обвинението е безпощадно към ключови фигури на ГЕРБ (каквато заявка дава главният прокурор Сотир Цацаров), съдбата й няма да е особено радостна“, коментира той.

По повод скандала с бюлетините в деня преди изборите Симеонов каза, че партията може да успее да извлече дори позитиви. „Свикнали сме да виждаме Бойко Борисов в ролята на победител, който печели всички избори, но се харесва на мнозина и като жертва. Казва: "ние направихме всичко, но сме сами срещу всички" - жертва на обстоятелствата“, коментира политологът.

По думите му се е получил странен парадокс – партиите, които в най-голяма степен критикуваха организацията на изборите, не поискаха касиране, а тази, която беше най-обвинявана, го поиска. Първан Симеонов е категоричен, че контраатаката с подобни методи е запазена марка на ГЕРБ и на Борисов, включително и да получат последни думата, след като всички вече са се изказали (визирайки нежеланието на ГЕРБ да даде пресконференция в изборната нощ).

Поражда се един парадокс, и в ушите, и в главите на избирателите, как така първата политическа сила няма да успее да управлява - това е парадоксално“. Основният избирател на ГЕРБ е средният българин, както самият Борисов отбеляза, каза Симеонов, но допълни, че тази реплика е прозвучала цинично от устата на бившия министър-председател. "Звучеше като противопоставяне на една обществена група на друга, но и това не е изненада за политическия стил", коментира Симеонов.

В ефира на Bulgaria ON AIR политологът проф. Георги Карасимеонов смята също, че поисканото касиране на изборите от 12 май от ГЕРБ е парадоксално. Според него вероятно са очаквали пълно мнозинство, въпреки че социологическите прогнози не го предвиждаха. Дори да има нови избори, едва ли ще има съществена промяна в резултата, каза Карасимеонов.

Според него излиза, че по същество се иска едно продължаващо нестабилно състояние на страната. „Аз си мисля, че ГЕРБ са отговорна партия и би трябвало да са, с претенцията на първа, още повече че и президентът Росен Плевнелиев е на това мнение и оценката му е точна и правилна, добави Карасимеонов.

Той даде за пример Италия, която избегна повторни избори, тъй като те продължават нестабилната ситуация в държавата. Политологът припомни, че преговорите с ЕС до момента са спрени. „Очакваме нов бюджет и те искат да видят легитимно избрано правителство“, отсече той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
ххх преди 10 години
Опомнете се бе хора? За първи път през последните години има някакво действие...А ако имаше положена основа от преди ,щяхме да сме доста по напред.След 10 години управление на ГЕРБ в София и големите градове разликата е очевидна...Трябва да се върви напред последователно дори и с малки крачки и нито педя назад...А определена част от електората желаят да се телепортираме 24г. назад ? ТОВА Е НЕДОРАЗУМЕНИЕ, ЛИЧНО АЗ НЕ ГО РАЗБИРАМ ЦЯЛ СВЯТ ВЪРВИ НАПРЕД А НИЕ НОСТОЯННО ДА СЕ ВРЪЩАМЕ, ТАКА НЕ СТАВА.
53
0
 
0
 
! Отговори
BKP преди 10 години
Do @@@ ! Abe neznam koe traktoristche sa predlozili GERB, no sas sigurnost klasaciata za partia sazdadena samo ot selski glupaci ia darzi BKP ot 1944 do sega ! Vsichki umni i progresivni hora sa bili izbiti mezdu 1944 - 1956 godina ! Ako ne si chel istoria! Partizanite sa bili obiknoveni kradci i sa se borili protiv kapitalizma, a sega sa parvi kapitalisti ! A vie deto gi zashtitavate ste nai malkoto rodootstapnici i kazvate na chernoto bialo po 1000 pati na den v neta !
52
1
 
2
 
! Отговори
IQ146 преди 10 години
СИМЕОНОВ, кънчова подлого, хващаш ли се на бас, корумпе недно? Ти гледай по-бързо да се вредиш на бюджетната софра, да не те изпревари Борянка, Цървен Кольо и другата ***, която ще гепи бюджета и ще КРАДЕ ОТ ВСИЧКИ НАС! ЖАЛНА НИ МАЙКА, КРАДЦИТЕ ИДВАТ! И СА НАГЛИ ОЩЕ В НАЧАЛОТО, КАКВИ ЛИ ЩЕ СТАНАТ, КАТО СЕ НАПИЯТ С КРЪВТА НА НАРОДА! ЩЕ ПОЧНАТ ДА ИЗЛИЗАТ НА ЧЕЛОТО, ТИЯ КРАДЦИ, ВЪШКИ-КРЪВОПИЙЦИ!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ACAГатааерб работеха.Ако управляваха криз. ,ата с тировете щеше да се реши. Изборите минаха а скандалите продължават. Това на нищо не прилича.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИзбирателПо добре славяни и съседи отколкото мутри и мутреси, защото с първите може да намериш общ език ама при вторите важи "омертата'
49
2
 
8
 
! Отговори
Обикновен Човек преди 10 години
Ако Болен направи коалиция с ДПС и има нови избори Атака няма да влезе в парламента.
48
5
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 10 години
Подкрепете петицията ЗА касиране на изборите ако не искате да ви управляват СССР и Анадолаpeticiq/12__2013Моля сложете линк на вашият Facebook, благодаря
47
11
 
9
 
! Отговори
Стоянов-Пазарджик преди 10 години
Ами сега като искахте БСП ето ви го.Стискайте гащите куче влачи диря няма.Спомнете си при Царя върна си човека имотите и бегай "дим да ме няма".
46
8
 
13
 
! Отговори
@@@ преди 10 години
В НАШЕ СЕЛО ПРИ КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ПРЕДЛОЖИХА ОТ ГЕРБ ЕДНО ЦЯЛ ЖИВОТ ТРАКТОРИСТЧЕ БАЩА МУ Е БИЛ ТРАКТОРИСТ ,НА ДВЕ МАГАРЕТА СЛАМАТА НЕ МОЖЕ ДА РАЗДЕЛИ!ЕЙ ТАКИВА СА ВСИЧКИ ГЕРБЕРЧЕТА СЪС ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ОЛИГАРСИТЕ!!!НЕОБРАЗОВАНИ ДА СЛУШКАТ Б.Б. И Ц.Ц.!!!!!!!!!!!!!!
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И не купувай долари,дишай спокойно за вдигане на валутния борд никой няма смелост. Ако не знаеш,че сме във валутен борд си истински гербер,а за да ти е по-спокойно прочети каква е ролята му
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ACAИ какво толкова работеха? Постоянно се оправдаваха с икономическа и ФИНАНСОВА криза . Ако имаха елементарен интелект те и избирателите щяха да са наясно ,че в БГ финансова криза не еимало от 1997г. А от друга страна икономическата криза в стабилна финансово държава се дължи именно на интелектуалната импотентност на "гербаджиите"
43
1
 
6
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До Анонимен 46 В неразвита държава няма как да има социализъм. Защото няма средства за това. СССР има природни богатства и издържа 70 години. Но в другите страни.... дедовия! В Китай - само името му е социалистическо. Зад лъскавите градове се крие много, много грозна картина....
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Маркс предрече че социализъм ще се появи във високо рязвитите страни и беше прав. Много от високо развитите страни в Европа са силни социални държави. Ленин го коригира че социализъм може да се появи и в слабо развита държава. Но този експеримент се провали в СССР. Изглежда обаче Ленин е жив в съзнанието на мнозинсвото българи които незнайно защо си мислят че най-бедната страна в Европа може да бъде силна социална държава. Това е чиста проба "На гол тумбак чифте пищови"
41
13
 
7
 
! Отговори
ACA преди 10 години
Аз не зная какво ще стане с ГЕРБ, но те работеха. И Европа виждаше това. Сега тези шушумиги които не са способни на нищо освен интриги ще има да приказват за тежкото наследство което са получили. Както на времето Жан беше почнал да пише една Бяла Книга след Беров, който нека си припомним беше на власт с подкрепата на БСП. И така аз започвам да събирам долари в бурканбанк в очакване на 10 Януари 2014.
40
4
 
7
 
! Отговори
455 преди 10 години
До TPE3BEHНе си трезвен ти!! Не си изтрезнял поне от три години!!И си пукал и пил на гърба на народа с благословията на бате ти Боко!! А сега те е страх че ще ти секне кранчето!!
39
2
 
5
 
! Отговори
455 преди 10 години
До TPE3BEHНе си трезвен ти!! Не си изтрезнял поне от три години!!И си пукал и пил на гърба на народа с благословията на бате ти Боко!! А сега те е страх че ще ти секне кранчето!!
38
7
 
13
 
! Отговори
nenazloto преди 10 години
Герб има още много време докато отиде на мястото на КостовПо-скоро проблемът сега е при АтакаДоста хора ще бъдат сериозно разочаровани , ако дори един член на Атака подкрепи коалицията ДПС-БСПВсе пак изборите са спечелени от Герб, пък то Доган-Местан ще разпределят еврофондовете за земеделияЩе идват тракторите, май
37
9
 
9
 
! Отговори
455 преди 10 години
До не възможно да е жерЕ не си прав!! Толкова мнаго прости хора в България няма!! Кавото можахте събрахте,купихте и подменихте на тези избори!! ГЕРБ си показа породата!! Само диктатура ви устройва! Вся власт Борисов!!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До П.Петров 31.Аз лично моя избор нямам намерение да ревизирам, но с много по-голяма убеденост бих гласувал отново за обединена, автентична дясна партия, основана на ясни принципи и адекватна програма.До каква степен може да повлияе разпадът в дясното върху избора, съдете сами по статията на Г-н Сугарев "Оперативното мероприятие Избори 2013", а нямам никакви съмнения за демократичните му убеждения, нито за интелигентността му. Когато става дума за геополитическа ориентация и зависимост,много хора са склонни да направят компромиси.
35
6
 
10
 
! Отговори
455 преди 10 години
До TPE3BEHАми защото на хората са им по пресни безобразията на ГЕРБ през последните 3,5 години!!Ако бяхте стока щяхте да останете на власт!! Ама не !Лакомо дупе се ос**ра!!