450 лева минимална заплата. Но не сега, а 2017-а

Орешарски: Има шанс за "Белене"
Обновена: 30 май 2013 14:00 | 30 май 2013 09:02,
331
450 лева минимална заплата. Но не сега, а 2017-а
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски обясни, че правителството му има амбицията минималната работна заплата да се повиши до 450 лева, но не сега, а до края на мандата.

"Не може още от утре да се повишат заплатите, не мисля, че и хората го очакват. И аз няма да имам нищо против да ми се увеличи заплатата, но това ще се случва поетапно, ако има такава възможност. Имаме идея в края на мандата минималната работна заплата да стане 450 лева. И след няколко мандата няма да стигнем Германия, Великобритания", категоричен бе той.

По думите му кабинетът има амбицията да намали и пенсионната възраст. Според него обаче засега ще се ограничат с това тя да не се покача повече.

"За пенсиите - ще се опитаме да възстановим така нареченото "швейцарско правило" - автоматично индексиране на пенсиите", каза още той пред БНТ.

По думите му обществото ни сега се намира в състояние на дезинтегритет и една от първите задачи, които той си поставя, е да работи за по-голяма сплотеност в обществото и за стопиране на нарастващата конфронтация.

"Хората от улицата не могат да се възприемат нито като опозиция, нито като съратници, те са най-активната част от нашето общество, с която трябва да се води диалог", посочи той.

Пламен Орешарски посочи, че е имал едва три дни, за да състави кабинета си.

Още по темата
29 май 2013 15:20
101

"И макар да заявявах, че имам общи намерения, трябваше през тези три дни да говоря с много хора, с някои от които имах неуспешни разговори. Гледал съм професионалните качества на всеки един. Политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят който и да е в правителството. Грешките се носят винаги персонално", посочи премиерът.

Орешарски за сетен път отрече кабинетът да е обвързан с олигархични кръгове.

"За всеки човек с по-дълга биография може да се твърди, че е имал връзка с една или друга фирма. За мен е важно, че тези хора в момента не са зависими от други компании", коментира той.

Премиерът обяви още, че има шанс да бъде рестартиран проектът АЕЦ "Белене".

"Гледам на АЕЦ „Белене” като на икономика, а не като на политика. Ако той има необходимата ефективност, е редно да се мисли за реализация, ако няма - не си струва. Изборът ни не е напълно свободен, има арбитражен иск, не мога да преценя какви са шансовете на страната ни. Искът е за 2,5 млрд. лева.

Като видя дали по-старите анализи са актуални и към днешна дата, като видя как са се променили анализите за ползване на електроенергия, като видя иска, ще мога да внеса обосновано решение в парламента. Ако решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
7
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Орех кой ще ви чака до 2017.Ако не направите близките месеци нещо зимата ви измитаме.
233
0
 
10
 
! Отговори
Таковата преди 10 години
И не минимална, а максимална!
232
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
колко удобно само... ще крадат сега 3-4 години, а ние да им чакаме резултатите от "усилената" работа накрая ама на куково лято! Долу всички партии!
231
0
 
23
 
! Отговори
77 преди 10 години
Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път.
230
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, народа е беден а тези за власт се натискат.
229
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е*ти заплатата и този е скрънза като Дянков, къде все такива ви намират?
228
0
 
21
 
! Отговори
аз преди 10 години
Както винаги достойния живот си остава мираж.. Що не кажат другарите, които се окичиха с власт как точно възнамеряват да увеличат доходите? Отново нищо конкретно.. То хубаво 450 лв. минимална заплата след 4 години ама тока ще го вдигнете още наесен.. и колко още до 2017? И само това да беше..Какво ще са 450 лв след 4 години? Всичката тая *** в парламента трябва да ги оставят 3 месеца през зимата с по 450 лв заплата да ги видим..
227
0
 
10
 
! Отговори
Хайде преди 10 години
Който има да заминава, да заминава. След някой и друг месец ще се разграби и последното, което е останало и самолетите няма да кацат в БГ. Не може да се очаква от правителство, в което половината министри имат досиета нещо друго. Те са заложници на някои кръгове и не можаха да откажат - иначе наново щеше да започне работа по преписките.
226
0
 
10
 
! Отговори
ТПК Успех преди 10 години
И този тръгнал с трици български маймуни да лови , ами успех , ако не тази петилетка то следващата или по ....
225
0
 
12
 
! Отговори
Мариянка Станева преди 10 години
Тате ще ми купи колело... Ама друг път... ;)
224
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и аз един простичък въпрос да задам!Г-н ОлиГарски, как смятате да накарате частника, който в повечето случаи е ангажиран с колата, почивката, любовницата..и на последно място със заплатата на работника си, да увеличи заплащането.Или отново нещата са само в бюджетните заплати?Но..не забравяйте, тези които излизаха на протести...работят за частници!Или през 2017 90% от българския народ ще работи за ...минималната БЮДЖЕТНА заплата?Мислите ли, че това е нормално?
223
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До 256:Купи си очила пич. от 7 милиона 2.5 са извън граница. Освен Полша коя друга страна има 38% емигранти?
222
0
 
8
 
! Отговори
Оти ме лъже ... преди 10 години
450 лева или около 230 еуро , то по-добре да стои гастербайтера на социални помощи, баси , като се лъжем да се лъжем , тя на амбициозната рускиня пари не и требват не не и пак не , а валута не не не и пак не , тя е комуниска пари не и трябват , бори капитализма с версаче и мерцедес , deja vu.
221
3
 
2
 
! Отговори
Do 252 преди 10 години
Можели да питам един *** въпрос тая година пада забраната за работа в Европа.Кво ше прави правителстово да задържи хората!!!tq zabranata pada za UK,Germanq,Avstriq,Holandiq,Belgioq, v ostanalite durjavi ot EU ,ve4e se raboti svobodno otdavna, nevijdam Bulgariq da se e iznesla
220
1
 
8
 
! Отговори
??? преди 10 години
А дали ще има кой да я получава до тогава?
219
0
 
20
 
! Отговори
Избирател 1 преди 10 години
Извадки от между редовете за наивниците, които гласуваха за БСП, ДПС и Атака:1. ...има амбицията...2. ...ако има такава възможност...3. ...Имаме идея...4. ...има шанс да бъде...Задача:Открийте останалите думи в изреченията и ще си отговорите на въпроса:Бях ли употребен на посредните избори ?Ако отговора ви е ДА - Моля ви, не гласувайте повече - явно капацитета ви е малко за да проумеете някой неща.Ако отговора ви е НЕ - Вие сте мазохист, а любимия ви журналист е Бареков (и никой друг).
218
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 10 години
Можели да питам един *** въпрос тая година пада забраната за работа в Европа.Кво ше прави правителстово да задържи хората!!!
217
1
 
22
 
! Отговори
някой от народа преди 10 години
"Имало шанс за Белене" - НИКОГА - ТИ ПЛАЗМОДИЙ ТАКЪВ НЕ РАЗБРА ЛИ, ЧЕ НАРОДА НЯМА ДА ПЛАЩА С ГОДИНИ ДОГОВОРКИТЕ ТИ С РУСНАЦИТЕ. ТИ СИ ПЪЛНИШ ДЖОБА А НИЕ ПРОСТОЛЮДИЕТО ГОДИНИ ДА ПЛАЩАМЕ МИЛИАРДИ ЗА ГЬОЛА КОЙТО НАПРАВИХТЕ. НЕНАСИТНИ ЛАПАЧИ. НЯМА БЕЛЕНЕ - НЯМАААААААА. РАЗБЕРИ ГО ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ .
216
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Хаха, тоя е ненормален :). По цял свят пенсионната граница разте за да се справят в % пенсионери към работещи. Само в БГ (понеже сме толкова на пред) ще я сваляме. Тоя кабинет започна с идиотизмите от ден 1ви.
215
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да кажат кога ще намалят цената на ел енергията,а не ще се опитаме да я задържим за момента.АЕЦ Белене-зависи колко ще ги натиснат олигарсите,много милиони са вложили.