ВМРО на протести заради турския в училище

Войводите не искат задължително изучаване на майчин език
112
ВМРО на протести заради турския в училище
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на протест. Снимка: Булфото

ВМРО подготвя протестни действия, ако продължат спекулациите, че изучаването на майчин език в училищата става задължително. Поводът за предупреждението е разпространената информация, че в учебната програма от 1 до 8 клас тихомълком се е промъкнал задължително избираем турски език, съобщиха от пресцентъра на партията.

Служебният министър на образованието проф. Николай Милошев отрече да има нещо общо с промяната и я обясни с виждания в новото правителство. Заради това ВМРО призовава новия министър на образованието проф. Анелия Клисарова да обясни има ли грешка или наистина учебните програми са променени.

Ако не е налице грешка, очевидно става ясно, че БСП не са си взели поука от проваления мандат на тройната коалиция. След него социалистическата партия загуби, именно защото допусна ДПС да феодализира по свой маниер определени сектори в управлението на страната. Ако случаят се повтаря, ВМРО ще бъде сред противниците на това управление, предупреждават от партията.

Според ВМРО проблемът сред хората от малцинствата не е непознаването на майчиния им език, а това, че не владеят официалния език в страната - българския. Факт е, че много хора живеят в България, но изобщо не говорят, не пишат и не разбират български език. А само с грамотен български и след това с изучаване на други чужди езици, тези хора имат реален шанс за пълноценна реализация на пазара на труда в собствената си страна.

Новата политическа ситуация в страната извади на преден план опасенията, че ДПС ще се възползва да наложи отдавнашната си идея за задължително изучаване на турски език в смесените райони, смятат войводите.

От ВМРО припомнят, че преди месец излезе информация, че са отпечатани и разпространени учебници на турски език.

Пособията са били готови още миналата година, но в мандата на служебното правителство е било одобрено издаването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо трябва да се учи турски в българските училища?Като им се учи турски да си вървят в Турция!Ние да им приличаме на турски *** като тях?!Онази която е написала "500 години сме ви е**ли и пак ще ви е**м!". Ние пък сме ви е**ли по време на войните!Ние се съобразяваме с Турция,а те с нас-НЕ!България е един провал!
99
3
 
2
 
! Отговори
*.* преди 10 години
*** 2 след Янето сакън да не остане назад. Нали никой не го еб..ва за пукнат грош, аре излез си направи рекламата. Но първо *** си смени турското име ***, Каракачан -Чернобягащ...всякакви гащници по улиците, а овцете пляскат. Ууууууууууууу
98
2
 
2
 
! Отговори
*.* преди 10 години
До ANONIMENМного просто, ***, лафа ти е изтъркан и ***. В Германия са 3-4% от общия брой население, а в България повече от 10%. Схващаш ли или мозъчето ти липсва за да загрее някои прости статистики. и да ревете и да не ревете, ще се изучава майчин език, а простите, които нямат работа и си пъхат носовете в чуждите животи, да го духат.
97
3
 
3
 
! Отговори
* преди 10 години
До няма значениеВах, бе 96-ти! Как е възможно учител против знанието???Изучаването на турски език мога да ви кажа е много полезно , тъй като това е падежен аглунативен език . А нашият е времеви език и след измислените 26 глаголни времена в англ. език нашите истински времена са най-много.т.е. човек владеещ двата типа изразяване на речта е много по развит умствено...но карай да върви сегашните учители пишат бележки не за ум, а за хатъра на родителите , че току-виж родителите набили учителят
96
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 10 години
Щом една част от обществото не се чувства българи, не говорят български, наричат българите ***, тогава ние българите с право (а не защото не сме толерантни) следва да лишим всички тези от социални помощи, лечение и други неща, които те потребляват от нашите данъци. Щом някой ме нарича *** и не говори офиц. език, тогава аз с чиста съвест мога да го лиша от всичко, което той потреблява като български гражданин. :)
95
0
 
11
 
! Отговори
krismin преди 10 години
Няма държава в света, която да няма проблеми с исляма. И благодарение на лудия Сидеров ние си имаме ислямско правителство. Скоро и шириата може да ни наложат. Му*хльо скапан. Той ги пусна в управлението, а сега се чуди как да ни обясни какъв патриот е. Върна ни 150 години назад
94
3
 
15
 
! Отговори
няма значение преди 10 години
Подкрепям усилията и действията на ВМРО като български учител и бих се включила в протеста!
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в програмата за първи клас като задължително избираеми са турски, иврит или арменски, а във втори е включен и ромски. Та имам 3 въпроса:1. И моето ли дете задължително трябва да избере един от тези езици?2. Защо ромите не учат ромски в първи клас?3. Как се изучава ромски, като няма писмен такъв и кой по-точно от всичките ромски ще се изучава?
92
3
 
3
 
! Отговори
до 91 преди 10 години
пише се популист! вмро са първите и единствените, които са протестирали за цените на тока - правят го от 10 години, това мога да го кажа със сигурност, защото без да съм от тях, живея до енергото и съм виждал ги с очите си. а каракачанов наистина си е *** и е едно недоразумение във вмро.
91
12
 
2
 
! Отговори
* преди 10 години
Каракачанов ми падна в очите - пополист нещастен. Къде беше този ***, когато се протестираше за цените на тока? От къде изпълзя сега?Защо не вдигне митинг в защита на Октай Енимехмедов? Ако го осъдят на доживотен повече никой няма да се опълчи на ДПС.
90
0
 
1
 
! Отговори
do vsichki komunisti преди 10 години
hora koito ne znaiat razlika mejdu imigrant i lokalni, tradicionalni malchinstva da ne dadat primer za turcite v germania.. v francia ima okolo 7 regionalni ezici koito sa oficialni s frenskia.
89
1
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 10 години
AMI ZA6TO NE DOIDAT V GERMANIYA DA SI U4AT TURSKI?AMI ZA6TOTO MAI4INIYA EZIK TUK E NEMSKI.A JIVEYAT MILIONI TURCI.
88
5
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
КГБ нареди на воеводите да се изучава риский язик и в петък да дават руска тв и время(новини на руски)
87
3
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
"Войводите не искат задължително изучаване на майчин език"Престанете да наричате ПОТОМСТВЕНИТЕ ЧЕНГЕТА "ВОЕВОДИ".
86
5
 
10
 
! Отговори
DORIAN преди 10 години
НФСБЗащо не протестира Атака?Отговор: Защото Волен се налапа с 10000000 лева от ДПС!"Да си върнем България"...на турците!
85
3
 
14
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Много е *** народа - вместо да се занимаваме с монополите и далаверите на политическата олигархия, сега ще се ядем на някаква тема, която смешна. В СИП и ЗИП се учат всякакви езици, включително китайски, японски, арабски, иврит и т.н. Право на всяко дете и родител е какъв език допълнително може да изучава извън редовната програма. А официалния език в България е БЪЛГАРСКИЯ!
84
2
 
8
 
! Отговори
До как`Сийкe преди 10 години
500 години сме опазили българското от изчезване. Как`Сийке не виждаш по-далече от носа си. Типична субективност за българи. Но за българи е позволено. А бай Тошо през (1984)1985 събуди полу-асимилираните.
83
7
 
10
 
! Отговори
явчо преди 10 години
До Мурай СалимТи човече плюеш на нас, но ако разбираше някои и друг език освен скапаният ти турски, щеше да прочетеш в европеиската преса, че турците са смятани от всички за долна, ниско развита и изоставаща в всякакво отношение държава. В Германия ви наричат Gastarbeiter, което е равно на *** които няма дом.
82
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По логиката на ДПС в САЩ трябва да изучават 100 езика в училище като се има в предвид,че са събрани от цял свят.Тук е БЪЛГАРИЯ ако не ви изнася Турция е близо.
81
3
 
52
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
На който му се учи турски - да си ходи в майката родина, след като ви е толкова важна религията! Намирате се в БЪЛГАРИЯ - християнска държава с официален език български. Никой не ви е карал да стоите на сила, след като вие самите не се чувствате българи - нямате място тук! Няма такова нещо по белия свят, не стига, че сме потънали в джамии, ами и език ще ми учат - аре да ви покажем от де изгрява слънцето, а?