Даровете за депутатите още по-скромни – до 237 лв.

Народните представители си запазиха обаче правото за безплатно пътуване
12 юни 2013 19:50,
83
Даровете за депутатите още по-скромни – до 237 лв.
Снимка: БТА

Депутатите намалиха още стойността на подаръците, които могат да получават.

Те вече няма да могат да получават подаръци на стойност над една десета от основната си заплата, но запазват правото си на безплатно пътуване. Това записаха народните представители в Правилник на 42-рото Народно събрание, който беше одобрен окончателно от парламента. 

На практика това означава, че даровете за избраниците ни не могат да надвишават 237 лева, които се равняват на една десета от месечното им възнаграждение, което пък е 2370 лева. 

Предложението за стойността на подаръците беше направено от червената Мая Манолова и то беше подкрепено от 78 народни представители, а осем се въздържаха.

Според досегашния текст народните представители не можеха в това си качество да получават подаръци на стойност над една пета от основното си месечно възнаграждение за съответния месец.

Още по темата
Петър Мутафчиев от БСП предложи да отпадне възможността депутатите да пътуват безплатно или да им се признават разходите при пътуване с градския и държавния железопътен транспорт. Пенсионери и хора с увреждания, студенти, ученици също плащат една част от картата си за пътуване в градския транспорт, аргументира се той.

Не приемайте това мое предложение като популизъм, а като едни недопустими привилегии, от които трябва да се лишим в това време, посочи Мутафчиев. Предложението му обаче беше отхвърлено.


В правилника беше записано, че се признават транспортните разходи при пътуване с общинския градски транспорт, държавния железопътен транспорт, както и по частни автобусни линии във връзка с дейността им като народни представители.

Признават се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а на останалите - до общо 12 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, във връзка с дейността им като депутати.

Народните представители ще трябва да информират парламентарната си група на всеки три месеца за изразходваните представителни средства. Тези суми могат да бъдат използвани за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и в избирателните им райони.

Една парламентарна комисия ще контролира всички служби за сигурност. Това беше гласувано от народните представители при окончателното приемане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.

Комисията ще контролира още използването и прилагането на специалните разузнавателни средства /СРС/ и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Тя ще се формира на паритетен принцип - по трима народни представители от всяка парламентарна група.

Още три нови комисии ще има този парламент - по енергетика, по инвестиционно проектиране и за взаимодействие с граждански организации и движения. При определянето на броя на комисиите депутатите са се стремили те да съответстват на структурата на правителството, поясни председателят на временната комисия за изработване на правилника Мая Манолова.

Председателят на парламента може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три заседания, народен представител, който упражнява насилие в пленарна зала или сградата на Народното събрание, решиха още депутатите.

Досега правилникът предвиждаше подобна санкция само за призоваване към насилие, оскърбяване на Народното събрание и държавния глава и повторно гласуване с чужда карта. Казусът саморазправа не е обхванат никъде, аргументира се Четин Казак. Според него с още по-голяма сила трябва да бъде санкциониран народен представител, които извършва действия на саморазправа в пленарна зала или в сградата на Народното събрание.

Всеки месец на интернет страницата на Народното събрание ще се публикува информация за неоправданите отсъствия на народните представители от заседания на постоянните комисии, подкомисиите, работните групи и от пленарни заседания.

Блиц контролът на парламента върху работата на премиера и министрите в пленарната зала и в комисиите ще се прилага от 1 септември тази година.

Не по-късно от тази дата трябва да влезе в сила и онлайн излъчването на заседанията на постоянните комисии с изключение на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения.

При неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител ще се удържа сума, равна на дневното му възнаграждение, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Народа преди 10 години
...величиета на Неговите дела.Той им прибави знание и даде им в наследство закон на живота,постави вечен завет с тях и им показа Своите съдби.Очите им видяха величието на славата,и ухото им чу славата на Неговият глас.И каза им Той:пазате се от всяка неправда,и заповяда всекимо от тях,как да се отнася към ближния си.Пътищата им са винаги пред Него,не ще се скрият от очите Му.Още........... Глава 21"КНИГА ПРЕМЪДРОСТ НА ИИСУСА СИН СИРАХОВ:"Синко,ако си прегрешил,не притуряй повече грехове и за предишните се моли.....Всяко беззаконие,е като двуостър меч:за рана от него няма изцеление......Молба о
48
0
 
0
 
! Отговори
Народа преди 10 години
Глава 17 КНИГА ПРЕМЪДРОСТ ИИСУСА СИН СИРАХОВ Господ създаде човека от пръст и пак го връща в нея.Той даде на човеците определено число,дни и време,и даде им власт над всичко що е на нея.Според природата им,облече ги в сила и ги сътвори по Свой образ,и вложи във всяка плът страх към тях,за да владеят над зверове и птици.Той им даде разум,език и очи,уши и сърца за ръсъждаване,изпълни ги с проницателност на разума и им показа доброто и злото.Той тури окото си на сърцата им,да им покаже виличието на своите дела,та да прославят светото Му име и да разгласят в
47
0
 
1
 
! Отговори
ГГласоподавател преди 10 години
На полицаите и митничарите,на лекарите и данъчните,на всеки който си иска подарък-до колко лева ще е разрешено,или има дискриминация,само на депутатите да се дават подаръци?Ние не сме ги избрали там да взимат подаръци,за да са зависими от някой,или чл.6 в Конституцията ни е само за тях и не е за Народа?
46
0
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Погледнете снимката? Ето за тези *** работим !Обърнати са с г..зовете си към народа.Барабар Петко с мъжете, е и Сидероглу.Вижда му се кратуната дебилска.Докога ще ги търпим?Къде са ни обещаните 500 лв.пенсии и 1000 лв.заплати?
45
1
 
1
 
! Отговори
Фемен преди 10 години
До УНИЩОЖИТЕЛЖелязна логика. След като не харесваш собствениците, каква е смисълът да им вдигаш рейтинга? Според мен си заблуден тролец.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Депитатите или както им казваме-народните престъпници нямат наяждане. 2370 лв. заплата, за участие в комисии-30% допълнително върху 2370=710лв. отгоре. Станаха 3080лв. Отделно 1550-безотчетни, представителни, станаха 4630лв. Отделно от това-безплатни квартири, билети, платени командировки в страната и чужбина, безплатни служебни автомобили, евтиния по резиденции която я няма никъде и т.н. и т.н. Нали се сещате че за всичко това плащаме ние? И за какво са ни тия 240 хрантутника. И 100 стигат.
43
0
 
2
 
! Отговори
Подарок Депутатски преди 10 години
У наше село решийме така: Оти нашиот депутат е беден секи месец ке му събираме помощи от пенсиите на бабите и дедовците ,оти с тиа 2300 лв. нема да мое да се храни както требе и ке ослабне.Ей така за пръжола да има и за ривиерата у Франциа да си почива.Отделно ке събираме да му платиме оти си хаби зъбите с прости блгърски яденета за благото на нашиот народ.и накрая ке му дариме секи месец разходка до Дубаи за дрешки и бежута ,зер се пак е депутантин требе да е убав
42
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 10 години
"Бедноста не е порок.Ако беше порок нямаше да се срамуваме от нея."
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е тъпо?Защото подаръците нямат цена!Например- кортик,сабя,часовник,химикал,орден и други.Стоиноста може да е на хиляди левове- какво ще ги оценявате ли?
40
0
 
6
 
! Отговори
Дарител преди 10 години
Че малко ли е подарък за 237 лева!!!За нещо,което е направил като слуга на народа,за която длъжност му се плаща голяма заплата?Аз на най-близките си хора мога да направя подарък най-много до 10 лв и то платени от джоба ми.Не трябва никакви подаръци да им се полагат,достатъчна е една морална благодарност!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Домати приемате ли и яйца развалени за дар от небето ?
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отвращаващи сте. Липсата ви на срам доведе нашия срам до граници, които никога не биваше да сме опознали. И сега си пазите задниците едни други, ***, които са толкова зацапани, че дори циреите на вашето унижение са проникнали в мозъка ви! Сьбуди се народе и се вдигни, защото няма кой друг да ги махне ТАЗИ ГНУС!!!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чупка веднъж завинаги. Да, чупка. Онези, които крадете, които сте крали, които сте позволили други да крадат и които и до днес не правите нищо за да се спре краденето. Всички. Излишни сте, наистина, оставете ни на мира най-после. Отвращаващи сте. Липсата ви на срам доведе нашия срам до граници, които никога не биваше да сме опознали. И сега си пасете задниците едни други!!! ПО-НИЗКО, ПО-ГНУСНО И ДОЛНО ПРАВИТЕЛСТВО НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ Е СЬЩЕСТВУВАЛО В БГ!!! НЕДЕЛЯ, 12 Ч, ПРЕД НС!!!
36
1
 
4
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Тия *** се подиграват с нас, ама ние сме си виновни, че търпим наглостта им!!!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По една метла от 1,50 и да се умитате като Баби Яги с тояги.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помните ли как се редиха кауните за айфони,да ги *** в гладните мишки.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой им подарява на тези чукундури подараци изобще ?
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А безцени дарове може като моя *** да приемете...
31
0
 
7
 
! Отговори
detelina преди 10 години
Забелязвате ли,че политиците отново са на -първа писта!?АБЕ,КЪДЕ ОСТАНАХА,ЯНКО ЛИ БЕШЕ,КАКЪВ БЕШЕ,ДЕТО ЩЯХА ДА СЕ БОРЯТ ЗА НАРОДА!?АМИ,КЪДЕ Е ДЯНКОВ,АМИ СЕМЕРДЖИЕВ!?КЪДЕ СА ТЕЗИ ГЕНИИ!?ОТНОВО,ВСИЧКО СЕ ПОСИПА С ПРАХ И ПАЯДЖИНА,ДОКАТО СЕ ЗАБРАВИ!?ДА,ТАКА Е-НАЙ-КЪСОТО НЕЩО НА СВЕТА БИЛО-ПАМЕТТА!?И,ПОЛИТИЦИТЕ РАЗЧИТАТ НА ТОВА!?А,НАРОДА-ОТНОВО ЗАСПАИ ИЗПАДНА В ЛЕТАРГИЯ-НО,ЗИМАТА ПАК ЩЕ ДОЙДЕ-КАКВО ,ДА СЕ ПРАВИ-ПРИРОДА!
30
1
 
7
 
! Отговори
жалостив електорат преди 10 години
Горките дупетати, живи да ги ожалиш! Не е достатъчно само да пътуват безплатно, не е лошо и енергийни помощи да им се полагат, а защо не и безплатна психиатрична помощ, защото например Волен и Десиславчо Чучолов, са за психиатрията но сигурно нямат пари за лечение, завалиите!