Януари 1997, юни 2013 – държава на един крак

Тогава: фалирала държава, сега – политически застой
Обновена: 27 юни 2013 10:10 | 27 юни 2013 10:10,
29
Януари 1997, юни 2013 – държава на един крак
Снимка: архив, Булфото

Ситуацията с новата протестна акция за окупиранeто на парламента е сходна с тази през зимата на 1997 година. Средата, предразполагаща към обществено недоволство, е подобна, но причината за бунтовете по улицата е друга. Тогава държавата бе фалирала, а хората гладни – сега положението на държавната хазна е по-добро, а хората са сити, но недоволни от политическия застой в продължение на над 20 години.

Такава съпоставка между гражданския бунт от времето на Жан Виденов и днешните събития по улиците на големите градове направиха пред bTV политиците Красимир Премянов, председател на „Открит форум” в БСП и Евгений Бакърджиев, бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие при управлението на Иван Костов.

Двамата обаче се разграничиха в мнението си дали и колко време толеранс трябва да бъде даден в сегашните условия на кабинета „Орешарски”.

Още по темата

Според Премянов правителството има шанс да се мобилизира и да заработи за месеци напред – „в интерес на 2/3-ти от обществото”. По думите му не бива да се забравят протестите от тази зима, когато 8 души се запалиха заради недоимък и социални проблеми, които очакват решение от НС. Бившият депутат от левицата подчерта, че едни нови избори в този момент само ще възпроизведат сегашния модел в парламента.

Бакърджиев заяви от своя страна, че на кабинета трябва да се даде най-много месец, по време на който НС да направи промени в закона само в частта „избиране на депутати”.

„Младите, забавлявайки се, отричат случващото се в държавата. Имаме държава на един крак, който често се подгъва. Ако сегашното управление не покаже, че разбира какво искат хората, напрежението ще ескалира. Макар и интелигентно, хората казват – не искаме повече да се играят такива игри”, каза още той.

Според него Пламен Орешарски е на прага на решение да се оттегли.

„Не знаем дали ще работи НС, дали ще бъде окомплектован МС, такава несигурност не може да трае дълго. Ако няма дисциплина в работата на управляващите, можем да сме свидетели на радикално решение и оставка в следващите дни”, прогнозира Бакърджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
До Никс преди 10 години
О колко си прав. Ще изпълзят зимата, но тогава няма да си мръдна пръста. Нека чупят главите на тези, които сега ни наричат безделници. А сега изчезвам.
23
0
 
2
 
! Отговори
Никс преди 10 години
Което идва да покаже, че тъпият български народ протестира, само когато не му е пълно мазното шкембе.Има ли храница- е надупена душица.За това няма да се получи с тези протести.Зимата обаче, като ГанЙо огладнее и оскотее, тия мазни *** в парламента ше бъдат наистина под обсада.О бедни ми българино, ти си мишка.
22
3
 
1
 
! Отговори
не ви ли е срам? преди 10 години
Как можете да сравнявате 97-*** със сегашната смешка. Само вижте лицата на хората тогава, изтощени от глад и мизерия. Сегашните протести са жалка дирижирана помия, организирана от мафиотското обкръжение на Бойко Борисов. Шепа платени седятпред парламента и се дерат. Хората които искаха да променят България през 97-*** отдавна я напуснаха и се отказаха.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Премянов забравя че изборите показаха кой кой е и могат да се случат коалиций които да сменят лъжата че ще се повтори този парламент, за справка НФСБ на прага на 4% и ВМРО- 2%
20
6
 
3
 
! Отговори
СЕГА! преди 10 години
СЕГА МАФИЯТА /ГЕРБ/СЕ ИЗПЛАШИ КАТО НЕ СПЕЧЕЛИХА ИЗБОРИТЕ И НАПРАВИХА ТЕЗИ ПРОТЕСТИ ИЗПОЛЗВАТ ОГРАНИЧЕНИЯ НАРОД ЗАЛЪГАХА ГИ С НЯКОЙ ЛЕВ - ТОВА ЧЕ ИЗЛЕЗЛИ НЯКОИ РАБОТЕЩИ И "ИНТЕЛИГЕНТНИ" ТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ДАНЪЦИТЕ КОИТО ЩЕ ПРИЕМАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ А НЯКОИ СДС ДСБ И РАЗНИ ГИ АГИТИРАТ - ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ОСЪЗНАВАТ КАКВО ПРАВЯТ ТЯХ ГИ ИНТЕРЕСУВА КОЛКО ЩЕ ИМ ДАДАТ
19
1
 
1
 
! Отговори
АнтиКаруцар преди 10 години
"Тогава държавата бе фалирала, а хората гладни сега положението на държавната хазна е по-добро, а хората са сити..." - тук спрях да чета, що за безумно твърдение, българите си мизерстваме в една или друга степен вече почти четвърт век, искам държавата да е нестабилна финансово, но аз да съм се разпищолил като кир Михалаки на юг. Сега ще кажете какво ще оставим на децата си, но така или иначе всичко ще си е същото - гръцките деца ще живеят като родителите си сега, нашите също. Дано не съм прав.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никаква фалирала държава не е имало 97-***. Правителството на Виденов изплати над 2,5 млрд външен дълг при условията на ембарго с/у СФРЮ и Ирак и остави работеща икономика. Просто не щя да се нагъзи на СоросПървият закон приет от следващото НС беше кредитните милионери да връщат заемите преди курса преди хиперинфлацията
17
5
 
2
 
! Отговори
някой преди 10 години
Да върнем мутрата Борисов лекето Дянков ЦВ.ЦВто и манекенката Фидосова и да си живеем в един безкраен купон с лентички и магистрали.
16
3
 
9
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Ако не ги свалим сега, те ще фалират държавата отново.
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА! ОЛИГАРХСКИ ДА СИ ХОДИ, ВИДЯ СЕ ЧЕ НЕ ИСКА ДА СЛУША НАРОДА И ДА НАПРАВИ РЕФОРМИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС! НОВИ ИЗБОРИ И НЕКА ВИДИМ СЛЕДВАЩИЯ ПОБЕДИТЕЛ ДАЛИ ЩЕ СЕ ВСЛУША В НАРОДНИЯ ГЛАС! АКО ЛИ НЕ - И НЕГО ЩЕ ИЗМЕТЕМ И ПАК ТАКА ДОКАТО НАРОДНОТО ЖЕЛАНИЕ НЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНО! НАПРЕД БЪЛГАРИ!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде видяха сити хора????Сигурно пенсионерите с 145лв. пенсия.Те олигарсите точно след 98 година започнаха да завземат власта.Протестиращите са морални, а тези, които превиват гръб какви са?Или да си беден и безработен е неморално?Протест на нормалността, на младите, красивите, истинските, интелигентните, вдъхновените.От което следва, че ония, февруарците, са невежествени ***, тълпа ненормалници, кухавелници, грозни, отвратителни и даже фалшиви.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до 7-ми/ Сега пак им помагаме, нядават се да падне валутния борд...и да изчезнат едни огромни кредитчета - сещате се кой стои зад това...
12
5
 
15
 
! Отговори
DeadZeppelin преди 10 години
да се оттеглят час по скоро . ***!
11
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли комунисти,има фалирала държава !!!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако е на 0 пак добре... мен ме опасява, че ще е много под 0-та
9
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1997ма държавата беше фалирала след като поискаха *** поне година да управляват!!! Помнете ми думата ако тия не си тръгнат януари държавата ще е на НУЛА!!!
8
10
 
12
 
! Отговори
Croki_Gena преди 10 години
ки ки ки ки , само така коментиращите, трябва ни разделение, трябват ни стачки, протести нови избори, касиране и пак наново...а ние от МВФ-то дебнем зад ъгъла - ще ви дадем парички, няма проблем - вие сте богати - 97% от българите имат собствено жилище - какви са тия луксове...идваме , даваме........е , после и вземаме , ама кво от това вие сега протестирайте, протестирайте
7
10
 
21
 
! Отговори
4861 преди 10 години
Боже Господи, съживяват политически трупове, за да ни говорят глупости! Събитията през Януари 1997 г бяха организирани от кредитните милионери от всички партии, защото предстоеше въвеждане на Валутен борд и те трябваше по най-бързия начин да си изперат парите. Така се създаде Олигархията. Властта взе Иван Костов, който пък създаде монополите. Ние, хората от улицата, им помогнахме... Сега същите искат да си задържат позициите... Ние, хората от улицата, отново им помагаме.
6
5
 
9
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До ...1: НЕ ТЕ ЗНАМ КАКВО РАЗБИРАШ ПОД ГОЛЯМО ЗЛО! ЯВНО НЯМАШ СПОМЕН ОТ ПРЕДИ 89-А, ОТ 90-ТЕ И Т.Н. ГОДИНИ! МНОГО, МНОГО ТИ Е СЛАБА ПАМЕТТА!!!!В ЕДИН ШКАФ У ДОМА СИ ПАЗЯ МОНЕТИ ОТ ПО 10, 20 И 5 ЛВ - ОТ ВРЕМЕТО НА ЖАН! ЗА ДА ГИ ПОКАЗВАМ НА ТАКИВА КАТО ТЕБ! МАЙ И АВАТАР ТРЯБВА ДА СИ НАПРАВЯ С ТЯХ! НЯМА ПО ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА - ЗАПОМНИ ГО ДОБРЕ ОТ ЧОВЕК, КОЙТО ОСВЕН ЧЕ ИМА ПАМЕТ, ИМА И ЗДРАВ РАЗУМ!!!!!!!!!!!!!!!
5
10
 
18
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
само десни ще оправят България, това "експертно" правителство трябва да изчезва на момента, и следващото и по-следващото и така докато не заработи истински