Плевнелиев обнародва закон със "сериозни резерви"

Промените делят функциите на инвестиционното министерство и МРРБ
Обновена: 26 юли 2013 19:48 | 26 юли 2013 19:38, Веселина Йорданова
22
Плевнелиев обнародва закон със "сериозни резерви"
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Макар и със сериозни резерви, президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на промените на Закона за устройството на територията, приет на 18 юли 2013 година. С промените се прави опит за ефективно разделение на функциите между министъра на регионалното развитие и министъра на инвестиционното проектиране.

Според Росен Плевнелиев обаче създаването на Министерство на инвестиционното проектиране и преобразуването на Министерство на регионалното развитие и благоустройството е довело до спиране за повече от месец и половина на издаването на строителни разрешения, включително за важни стратегически обекти, каквато е например магистрала „Струма“ Лот 2 и други.

През този период нито едно от правомощията на несъществуващия вече министър на регионалното развитие и благоустройството, предвидени в Закона за устройството на територията, не са могли да бъдат изпълнявани, посочва президентът. Това е създало риск от загуба на европейски средства в големи размери и пропускане на активния строителен сезон.

Като съзнава необходимостта от преодоляване на правния вакуум и с цел да бъде продължено изграждането на важните национални обекти, които осигуряват хиляди работни места, президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на закона, въпреки сериозните резерви, които има по отношение на някои негови текстове, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Създаването на новото Министерство на инвестиционното проектиране беше мотивирано с облекчаване на инвестиционния процес, ускоряване на усвояването на средствата от Европейския съюз и привличането на външни инвестиции. Изрично беше подчертано, че на него ще бъдат възложени координиращи функции, без да се изземат правомощия на други органи по устройство на територията.

Росен Плевнелиев счита, че с настоящите изменения не се постигат целите, посочени като мотиви за създаване на министерството, напротив, изземат се правомощия и се затруднява определянето на компетентните органи. Дублират се структури с почти еднакви задължения и отговорности - и двамата министри ще одобряват подробни устройствени планове и проекти и ще издават разрешителни за строеж за национални обекти.

Държавният глава е на мнение, че с тези промени ще се забави, вместо да се ускори строителството и усвояването на средствата от европейските фондове в най-решителния за България момент.

Президентът обнародва закона въпреки очевидните му недостатъци, тъй като отговорността за целесъобразността на решението колко и какви министерства да има Конституцията на Република България възлага на министър-председателя и на управляващото мнозинство, а президентът не участва при определяне на структурата на Министерския съвет, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Протестиращ преди 10 години
Цялото зло за България дойде от София и софияци, Изключително влошен е социалния състав на Столицата и в миналото този проблем се е решавал с нейното преместване в друг трад или село, Шест пъти е местена столицата по тази причина,Сега е дошло същото време
13
9
 
11
 
! Отговори
ЗУТ преди 10 години
Министерството на инвестиционното проектиране е създадено по искане на ДПС. Това е следващият начин да потекат пари към тази партия - проклятие за България. Срам. Голям срам за всички е това, което се случва.
12
5
 
6
 
! Отговори
Сайдер преди 10 години
Президентут и той си защитава нечии интереси предполагам, но постъпката му да обнародва този закон е недалновидна.
11
8
 
27
 
! Отговори
xx преди 10 години
Този човек(който не смятам за президент) много му се иска да е значим.Ама не е и няма да бъде.
10
6
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
a be u4eni4ka kakav przident si ti,ne mojej jena si da komandvash ,meka kitka si i poslushnik na bb
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евалата паралия, супер далавара, давай!
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Говори се, че не стигали парите заеми сме щели да теглим, а тогава от къде пари за цяло ново министерство което се нуждае от чиновници и тем подобни... С какъв акъл....!!!!!
7
9
 
31
 
! Отговори
политически преди 10 години
Плевелът, политически, е дори по-слузест и от слузестия Софиянски.
6
8
 
26
 
! Отговори
въздух под налягане преди 10 години
Другарят Плевелиев пуска такова огромно количество въздух под налягане, че с него могат да се напомпат гумите на половин София!
5
8
 
28
 
! Отговори
Най-големият скандал преди 10 години
Най-големият скандал е, че ку*тизанът на агент Буда е президент!
4
11
 
29
 
! Отговори
как вървят офшорките преди 10 години
Роска, как вървят офшорките в Кипър?
3
7
 
24
 
! Отговори
заучени пози преди 10 години
Това е една от заучените пози, които ползва плевела. Преподавател от НАФТИЗ го учи на тези евтини хватки!
2
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Куклата на конци, пак се появи.
1
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напоследък нещо много активираха пионката Плювналиев. Май скоро Прокопиев и Бориславова ще вземат властта с новия си проект ТИПИНГ ПОЙНТ. Проектът БОРИСОВ вече бе употребен и се изчерпа. Трябва нов.