Българите не искат да се чувстват "втора ръка" европейци!

Дянков: Следващ кабинет ще се сблъска със същото напрежение
Обновена: 29 юли 2013 14:08 | 29 юли 2013 10:24,
125
Българите не искат да се чувстват "втора ръка" европейци!
Снимка: БТА

България попадна във фокуса на международните медии, но не заради нещо хубаво. Вече 45 дни в страната се провеждат протести срещу правителството, които изкараха десетки хиляди хора на улицата, пише в статия за Wall Street Journal бившият финансов министър от кабинета "Борисов" Симеон Дянков.

Миналата седмица протестиращите блокираха парламента и накараха депутатите и няколко министри да прекарат една безсънна нощ. Полицията се опита да пробие барикадите, което доведе до сблъсъци, ранени и единствено до ескалация на напрежението.

Всеки би казал, че антиправителствените протести са нещо обичайно за Европа в момента, особено като погледнем към Гърция, Португалия и Испания. Протестите в България обаче имат малко по-различен характер и не са заради мерки за икономии, коментира Дянков.

От фискална гледна точка България изглежда добре. Според Евростат страната има второто най-ниско съотношение между правителствения дълг и брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз (ЕС) и четвъртият най-нисък бюджетен дефицит.

Българите обаче искат България да стане нормална държава и да спрат да се чувстват „втора ръка“ европейци. Според резултатите от проучване на Евробарометър 51% от българите заявяват, че не се чувстват като граждани на Европейския съюз.

Страната се присъедини към Еврообщността през 2007 г. с много големи очаквания. Хората се надяваха, че с помощта на Брюксел доходите и инвестициите ще нараснат, че ще бъде изградена пътната инфраструктура, че администрацията ще бъде модернизирана и последните следи от комунизма ще бъдат заличени, посочва Симеон Дянков. Надеждата беше, че България ще се превърне в нормална държава, в която да отгледаш децата си.

Нещата обаче не се развиха по този начин. Инвестициите действително нараснаха, но това не доведе до ръста на доходите, на който хората се надяваха. Останките на комунизма са все още видими и не позволяват на нормалността да вземе превес, посочва бившият финансов министър.

Сега остава да видим колко време ще се задържи сегашното правителство на Пламен Орешарски. Не изглежда вероятно да е задълго. Което и да дойде след това обаче, ще се сблъска със същото напрежение, прогнозира още той.

Според Дянков е необходимо да бъдат осъществени три основни реформи, които да спечелят уважението на избирателите. Първата е реформата на държавната система за сигурност, включително налагането на ограничение за участието в обществения живот на бившите членове на тези институции. В момента бивши представители на полицейските служби отпреди 1989 г. имат значително влияние върху обществения живот, с което нито едно правителство не успя или не поиска да се справи, коментира той.

Втората необходима реформа е тази на енергийната система, която има нужда от либерализация, тъй като секторът е доминиран от лошо управлявани държавни структури. Ако държавният мастодонт Български енергиен холдинг (БЕХ) стане публична компания, това би спомогнало за установяването на повече прозрачност, смята Симеон Дянков.

Третата необходима реформа според него е тази на висшето образование. Един от всеки шестима, завършили училище, избира да продължи образованието си в чужбина и най-вероятно всички тези млади хора ще продължат да се развиват извън България. Това според него поставя под силен натиск пазара на труда в България заради застаряващото население.

По думите му е необходимо да се реформира системата на финансиране на висшето образование, което би подобрило и образователните стандарти. Според него е правилно да се обвърже финансирането на университетите с реализацията на техните студенти на пазара на труда.

Дянков посочва още, че ресурсите, които в момента се пилеят за силовите ведомства и енергийния сектор, биха могли да бъдат пренасочени към образованието, което ще подобри и подготовката на електората. Това според него обаче е нещо, от което българските политици се притесняват.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** не искат образовани хора да им е по - лесно.
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
EDIN EDINSTVEN PAT 4ETETE ISTINATA I PAK PLJUETE KOMENTIRA6TI. PLJUETE PO NAVIK, ZA GIMNASIKA NA EZIZITE VI A NE NA MOSAZITE VI.IZBRAHTE SI KOMUNSITITE I 6TE SI NOSITE POSLEDSTVIQTA.
99
0
 
2
 
! Отговори
guci63 преди 10 години
Много сте *** братя БЪЛГАРИ, като не ви харесва хващайте пътя
98
0
 
6
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
kradliv i lajliv narod tova e negovata sadba samo v mizeriqta drugo ne zaslujava.
97
3
 
0
 
! Отговори
666 преди 10 години
113, ти не си анонимен, а вегетарианец!
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дянков, Дянков, ти трябва да си премиер, а не финансов министър, но хората в България са прекалено глупави за да го разберат. Жалко, че интелигентните тук са подложени на такова плюене. За пореден път каза точно и ясно какво трябва да се направи.
95
0
 
5
 
! Отговори
dimo преди 10 години
Докато не се направи пълна подмяна на партии и модел на управление, няма да има развитие и положението няма да се оправи скоро. Трябват ни нови лица и партии!!!!
94
1
 
9
 
! Отговори
strato преди 10 години
дянков ,който не даваше пари е виновен .много тъпо.взехме много кредити братя ,много без да са ни нужни,искахме всичко сега и веднага ,нова кола ,нова къща,нов телефон и много други.създадохме много фирми смного щефове и малко работници.шефовете караха s класа и вечеряха само по ресторанти.всеки втори слагаше кнауф ,никой не мислеше за после или ако нещо се обърка виждахме само положително нещата.обаче дянков ни е виновен . с какво точно дянков вие виновен бизнесмени?
93
12
 
10
 
! Отговори
Дянковизми преди 10 години
Българите не искат да се чувстват "втора ръка" европейци! - за това Дянко Хамериканко ги направи да се чустват 3-та ръка... "европейци"!
92
14
 
9
 
! Отговори
Дечо преди 10 години
Съд и затвор за ***!
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
учени от цял свят трябва да дойдат и да изследват вулгаросите за да се открие генът водещ до състоянието наследствена тарикатщина
90
5
 
5
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
дянков тук е прав,особено що се отнася до герб-те и ден спокойствие няма да имат,така че да не си и помислят даже да се борят за власт!
89
0
 
25
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
ПРОБЛЕМЪТ НА БЪЛГАРИТЕ Е ,ЧЕ ВСЕКИ ИСКА С ТРИЦИ МАЙМУНИ ДА ЛОВИ ! ВСЕКИ ,КОЙТО СТАНЕ РАБОТОДАТЕЛ ИСКА ДА МУ РАБОТЯТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ! НЕ СА ВИ ВИНОВНИ НИТО *** ,НИТО ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ,САМИ СТЕ СИ ТАКИВА ,*** И ЙОРТАЛАНОВЦИ ! НАЛИ СТЕ ЧЕЛИ ТОЗИ РОМАН ,КАК ЙОРТАЛАНА-БАШ БЪЛГАРИН ЗА ЕДНА ОТКЪСНАТА ЦАРЕВИЦА УБИВА 10 ГОДИШНО ДЕТЕ ! САКЪН ДА НЕ СЕ МИНЕТЕ ! ЗАТОВА СТЕ И НАЙ-ЗЛЕ В ЕВРОПА ,ДОРИ И *** В МАРОКО /АФРИКА/ ПЛАЩАТ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 350 ДОЛАРА ПРИ ЦЕНИ ПО-ЕВТИНИ ОТ ВАШИТЕ !
88
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз предлагам българският съд да приложи така наречения принцип "на реципрочност" и да поиска от "партньорския американски съд" да ни проводи обратно този "велик" финансит да даде някое и друго обяснение за това как се осигурява добър изглед "от фискална гледна точка" на някой сгради, както и при ходене в разни командировки с нежни асистентки
87
0
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
НЕ Е ВАЖНО КАКЪВ ИСКАШ ДА СЕ ЧУВСТВАШ , А Е ВАЖНО КАКЪВ СИ ! И АЗ ИСКАМ ДА СЕ ЧУВСТВАМ ПИЛОТ ,НО НЕ МОГА ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯ ЗАЩОТО НЯМАМ КАЧЕСТВА И СПОСОБНОСТИ ДА БЪДА ПИЛОТ ! ВИНАГИ СЪМ КАЗВАЛ ,ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИН ДА МИ Е РАБОТОДАТЕЛ,ТОГАВА АКО ЩЕ И НАИСТИНА ДА СЪМ ПИЛОТ ,ПАК ЩЕ СЪМ ВТОРА РЪКА ! МОЖЕ ДА МИ СЕ ОБИДИТЕ ,НО ДОКАТО ЖИВЕЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ БЪДЕТЕ ВТОРА ,ДОРИ ТРЕТА РЪКА ! БЪЛГАРИНЪТ НЕ УВАЖАВА И НЕ ЦЕНИ ТРУДА НА ДРУГИТЕ И ЗАТОВА ПЛАЩА МАЛКО ,А НЕ ЧЕ АКО ПЛАТИ ПОВЕЧЕ ЩЕ БЪДЕ НА ЗАГУБА!
86
10
 
13
 
! Отговори
Рачо преди 10 години
Дянков, не давай акъл на хората, ами възстанови от джоба си незаконно похарчените 300 000 лева държавни пари, за ремонт на двореца в Кричим, където си дерибействал и правил оргии с любовниците си. Да не ти е бащиния двореца, бе Дянков!
85
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българите може и да не искаме да сме втора ръка европейци,обаче ние не сме дори и трета ръка европейци.така е защото отказваме да се държиме като европейци,в ежедневния ни живот,в работата,в хигиената,достатъчно е да си погледнем междублоковите пространства,в отношението ни към корупцията и кражбата,която е нещо като здрасти.някой запитвал ли се е защо като процент имаме най многобройното *** население.мога да му обясня веднага.защото тук те се чувстват като у дома си.
84
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
не искат разбира се !
83
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато не се спре развъждането на ***, тая държава няма да я бъде! Който и ще да е на власт, каквито и ще затяганици на колани, вдигане на данъци и пр. икономически мерки да се взимат! За 1 млрд. лева заем ще се изпотрепем помежду си, а 3-те милиарда лева всяка година за подчовеците, които нищо не дават на държавата и стават все повече никое правителство не смее да пипне. Че и тока, и водата им, и лечението им - плащай, българино!!! И после нямало пари за пенсии и заплати. Ами няма и да има!
82
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този отвратитко няма ли да го осъдят? какво така ли ще му се размине, я вижте до сега си траеше, сега като разбра, че не го закачат и че може да му се размине пак започта да дава акъл. дано *** в самота и нищета.