Едни плащат здравни вноски, други не, а всички ползват

Не е справедливо, отсече здравният министър Таня Андреева
Обновена: 1 авг 2013 14:09 | 1 авг 2013 13:15,
162
Едни плащат здравни вноски, други не, а всички ползват
Снимка: архив, Булфото

Около 1,2 милиона са българите, които не са здравно осигурени, отчете министърът на здравеопазването Таня Андреева.

"Има хора, които имат възможност да си платят здравните осигуровки, но не го правят по неясни причини. Недоволни от системата или по други причини. Това е огромен ресурс, не е справедливо да плащаме всеки месец определена сума, а те нищо и накрая да ползваме с едни и същи права", категорична бе тя.

Според нея тези хора имат възможност да плащат всеки месец между 16 и 20 лв., а ако не го сторят това с години, накрая ще плащат хиляди, защото сумите се натрупват и не се опрощават.

"Не може да накараме насила хората да си плащат осигуровките или както се е правило едно време - да им прибираме личните документи. Трябва да е записано ясно в закона, след което по съдебен ред болниците да си търсят правата", настоя тя.

По думите й се обсъжда търсенето на справедлив принцип за събиране на неплатените здравни вноски, а именно - хората, които имат възможност да плащат, а не го правят, да заплащат изцяло лечението си извън случаите на спешност, когато попаднат в болница.

Здравната министърка изрази надежда президентът Росен Плевнелиев да не наложи вето върху актуализацията на бюджета, защото здравеопазването се нуждае от финанси.

На въпрос къде ще отидат допълнително отпуснатите средства, Таня Андреева отговори: "В момента колегите в Министерството на здравеопазването правят анализи какви неразплатени сметки имаме. След като те са готови, ще видим къде ще отидат. Много е вероятно президентът да наложи вето, както беше заявил неофициално. Надявам се да не го направи, защото здравеопазването се нуждае от много финанси", завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министърката говори за ромите. Да се обърне към Сорос да почне да си плаща на братчедите. На мен един път ми се наложи да вляза в болница, а докторите се чудеха къде да ме сложат, щото вътре беше пълно с ***, които си лежаха на топло през зимата и ги хрантутеха на аванта. 95% от леглата пълни с ***.Г-жа министърката ще ме хване за палците!
61
2
 
11
 
! Отговори
Загрижен преди 10 години
До Рали1Прав(а) си но на комунистите не им стиска... защото тези частни болници дето лапат от здравната каса и отчисляват пари за избори ще ги отсвирят! На колко от вас ви се е случвало роднини да се окаже, че след лек болничен престой са оперирани 5-6 пъти?Ако има лични партиди ще е ясно кой, колко е платил и за какво точно, но не им изнася - така всеки ще си следи разхода сам/няма кражба/ и ще се появи конкуренция между болниците с по-ниски цени за еднакви манипулации!Проблема решен!
60
2
 
26
 
! Отговори
до Цура преди 10 години
За да се ликвидира това недуразумение (плащат някои, а всички ползват) трябва да се промени тази система и начина е "здравна застраховка на реципиента на здравна услуга". По този начин се създава индивидуална партида към застрахователно дружество, която може да се използва за покриване на лечение с определен лимит и никой друг не може да използва същата. Парактиката е доказана в "белите" държави и няма нужда да се измисля "топлата вода".
59
3
 
16
 
! Отговори
българина преди 10 години
В България дали плащаш на макс или не плащаш получваш едно и също обслужване ако нямаш връзки.Поради дефицита се налага пациентите да доплащат в болниците.Може би е време да се официализира доплащането.Също така трайно безработни който отказват работа от бюрата по труда да им бъде административно наложено заплащане на осигуровки-говоря за *** който зимата обичат да пребивават в болниците като социален дом без да плащат и % на техните болести нараства драстично през зимата
58
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С най-голямо удоволствие искам да видя ром с платени здравни права... А причината нормалнтие граждани да не си плащат осигуриовките е:1. Нормалните хора в нормални фирми ползват застраховки и частно здравно осигуряване. Задължителното такова, което им се отдържа е рекет, защото плащат за услуга, която не са използвали никога!!!
57
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма ли начин да се съди държавата, че не правят нищо по въпроса? Защото не може аз да внасям по 50-60лв месечно за здравни и накрая бай *** да ползва всичко без пари и същото, каквото и аз мога да ползвам?
56
1
 
54
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Нямам нито един месец с неплатени осигуровки. Наскоро се наложи преглед при специалист. Личната ми лекарка вика: "Съжалявам, ама нямам направления". Отивам при специалиста - първичният преглед е 30 лева. Е, добре, аз за какво си плащам чинно осигуровките тогава?
55
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за мен 20 лв са оскъдни, не мога да отделя и стотинка, не ми стигат парите, едва се изхранвам, ако се разболея тежко, просто трябва да умра, така ме е поставила държавата от техните кражби, едни си карат на наш гръб скъпи коли и си правят ваканции, аз от 10 години на море за един ден не мога да отида, а ми приказват за 20 лв?
54
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
плащал не плащал ЗО влезнеш ли в болница ПЛАЩАШ
53
1
 
12
 
! Отговори
IO преди 10 години
Дрънканици само да севдига шум и да си казваме - брей колко справедливо. А в действителност никой нищо няма да промени, защото ако наистина всеки получава според това дали внася осигуровки и данъци въобще, то как ще се покрива лечението на тези 1,5 мл. души а според мен те са не по малко от 5 мл. В тях да не забравяме влизат децата, пенсионерите, студентите, държавните служители и т.н за които плаща държавата, т.т. всички дето си внасят чинно осигуровките.
52
3
 
22
 
! Отговори
Ами да преди 10 години
на никва здравна каса не дължи лихви, тъй като не им ползвам мизерните услуги, частните клиники се грижат добре за здравето ми, срещо почти същата сума на преглед, който преглед ми се налага веднъж в годината я не я да, няма кво да лея пари в касата им, която изобщо не ползвам, в която само те разиграват като ***, чакане, ходи *** тоя, ходи при оня, и докат те прехвърлят може да умреш. за това на касата няма да плащам, няма и да платя, не ползвам техните мизерни условия
51
1
 
9
 
! Отговори
mimi преди 10 години
ot kade da imam pari da gi pla6tam i za6to da gi pla6tam ?vsi4ki po-slojni operazii ili pregledi si gi pla6ta6.rajdaneto na dezata ni sa6t , izlizat s nomera da ne si zaedno s zigankite !!!stiga ste ni lagali i podigravali !!vsi4ki v zatvora !!!! tezi koito si pla6tat zadaljitelno , za6toto rabotiat i paqk ako niamat vrazka ili ne butnat pari pak si umirat pravi !!tezi koito ni dokaraha sas zdravnite kasi do tova pologenie v zatvorite i da go obslujvat taka kakto nas - groznite , nekulturnite ,
50
0
 
40
 
! Отговори
българина преди 10 години
Този проблем виси от 1998 когато реално стартира процедурата по здравно осигуряване.Вече 15 години не можем да разберем че хората ще плащат когато знаят къде отиват парите им.В нормалните страни всеки има ОСИГУРИТЕЛЕН НОМЕР И ПАРТИДА по която се натрупват суми.Държавата осигурява на всички социален пакет от дейности.Тук се опитваме да работим по социлаистически в пазарни условия.Същата е картината с пенсиите,защо да внасят хората след като с тях хранят ***
49
0
 
17
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Турците със сигурност плащат повече от Асан и Айшето. Вие да не би да очаквате някаква 12-годишна да плаща осигуровки!? :D
48
1
 
24
 
! Отговори
!@#$ преди 10 години
Не е вярно! Много хора цял живот плащат вноски без да ползват здравни услуги и обратно.. За това не бива да се прави бизнес от здравеопазването:)
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето за такива проблеми трябва да се искат оставки.Като не можеш да решиш проблема с плащането на осигуровки.Оставка.И изобщо защо си станал министър,депутат или какъвто и да е политик като нямаш дори и идея как да се реши такъв кардинален проблем.
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мразя монополите ще умре някой заради вашите гаври на касата с хората и ще ви взривят накрая не си играйте на богове!
45
0
 
24
 
! Отговори
дидо преди 10 години
не плащам здравни посмъртно,имам финансова възможност и ако се наложи ходя в частни болници и там си плащам.тъщата ми от 1983г.не е влизала в болница и скоро се наложи да й сменят тазобедрина става и ни накараха да си я платим,питам-къде й са парите от осигуровките от1983г. до днес
44
0
 
25
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"В Германия има две системи на здравно осигуряване частна и държавна система, като изборът между двете системи е определен със закон."-Има ЗАКОН,който явно се спазва.Има застраховки "Живот" с включен пакет здравни услуги .Искам аз да реша къде да си дам парите и къде да се лекувам .Крайно време е за здравната карта поименно и с личните вноски.
43
2
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 10 години
Добро утро Танче, как спахте до сега?