Земеделците с евросубсидии в аванс, но да мине бюджетът

Министър Греков обмисля "облекчена цена" за гориво за земеделците
Обновена: 8 авг 2013 14:54 | 8 авг 2013 14:30, Веселина Йорданова
28
Земеделците с евросубсидии в аванс, но да мине бюджетът
Снимка: Булфото

Всички земеделски производители ще получат авансово част от европейската субсидия до края на годината.

Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите се договориха с премиера Пламен Орешарски и с ресорния министър Димитър Греков до края на февруари като втори транш да получат и останалите европейски средства.

Министърът уточни, че първото плащане е пряко свързано с актуализацията на бюджета.

"Сложихме началото на правила на играта, защото е крайно време да има такива правила, за да могат всички хора, които произвеждат селскостопанска продукция, да бъдат спокойни", каза Греков.

Както Dnes.bg съобщи, земеделският министър настояваше поне 20% от полагащите се средства на стопаните да бъдат разплатени предварително.

Днес процент не е обсъждан, но Греков беше категоричен, че всеки лев, който се даде в началото на стопанската година, която започва от септември, би бил от значение, защото после е късно.

Обсъжданията на възможните проценти ще бъдат след актуализацията на бюджета на втора среща.

Във всички случаи ще има средства, които да се дадат преди новата стопанска година, обеща министърът, който допълни, че "пари, дадени след това, не са в полза".

"Затова ние ще направим всичко възможно да сложим правила на играта, за да могат тези средства да се получават навреме", уточни Греков след двучасовата среща в Министерския съвет.

По думите му правилата трябва да са такива, че земеделците да получават своите средства веднага, в същата стопанска година.

Една от причините производителите да настояват по-рано за парите си са добрата реколта, свръхпредлагането и ниските цени. Министърът каза, че цената на зърното е с близо 25-30% по-ниска от миналата година по това време, но уточни, че ситуацията е такава не само у нас, но и на световния пазар.

"Не можем да се месим на пазара. На колегите им е съвсем ясно, че ние не можем да бъдем някакви регулатори на този пазар", допълни Димитър Греков.

От бранша не коментираха какво означават за тях по-ниските цени на реколтата. Никой не е по-голям от пазара и ние всички се съобразяваме с него, отсякоха зърнопроизводителите.

Управляващите са уверили бранша, че до началото на септември разговорите ще бъдат приключени и ще има конкретни ангажименти по поставените въпроси и най-вече за сроковете, в които ще се изпълнят. Засега е ясно, че до началото на следващата година ще бъдат дадени 150-200 милиона лева по агроекологичните разплащания.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов заяви, че реалните разходи, които прави българското земеделие за плащане на акциз, са от порядъка на 160-170 милиона лева. По думите му всички земеделци в страните от ЕС плащат "облекчена цена" за горивото за земеделски нужди.

Греков обеща решение и на този въпрос. "Договорихме се да търсим начини и възможности за акциза, който е в рамките на 70 милиона лева, през следващата година да потърсим нотификация от Европейския съюз и тези 70 милиона да бъдат изплатени на всички земеделски производители. Това е голяма крачка напред, защото досега само две години са били извършвани такива разплащания. Имаме уверението на премиера, че тези 70 милиона ще бъдат отделени за акциза на горивата на всички земеделски производители", каза той.

Зърнопроизводителите застанаха зад всякакви действия за пресичане на измами с ДДС.  Въпросът с въвеждането на т. нар. обратно начисляване на ДДС, тоест данъкът да се плаща при крайната доставка на стоката, обаче не е бил обсъждан.

Въпреки че беше обявено присъствието на финансовия министър Петър Чобанов на срещата, той не е бил на нея.

Преди дни обаче зам.-финансовият министър Людмила Петкова обясни, че държавата ще направи опит да ограничи измамите с ДДС, от които бюджетът губи около 1 млрд. лв. годишно, като въведе този механизъм от началото на октомври.

Анализите на министерството показват, че при зърното са едни от най-крупните източвания на данъка.

Идея за въвеждане на обратното начисляване на ДДС имаше и ексфинансовият министър Симеон Дянков, но тя не се осъществи.

Още през миналата година България е поискала въвеждането на този механизъм от Брюксел, но отговор така и не е получен. С промени в директивата за ДДС на ЕС обаче това става възможно.

Ангел Вукодинов каза още, че европейските пари за земеделците нямат нищо общо с проблемите на бюджета и фискалния резерв. По думите му парите, дадени през февруари, отдавна са върнати от ЕС и са във фискалния резерв.

"Средствата на земеделците от Европа трябваше да бъдат изплатени най-късно на 30 юни и да бъдат върнати след 45 дни. Тази сума при всички положения в рамките на тези три месеца между февруари и юни трябваше да бъде изплатена", добави той.

Именно отказът да даде парите на земеделците от държавния резерв обаче струва поста на Симеон Дянков. Ексфинансист номер 1 смяташе да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април, като се мотивира с възможностите на бюджета.

"Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", беше твърд в началото на февруари той. Земеделците се заканиха, че ще протестират в столицата. Експремиерът Бойко Борисов обаче им обеща, че парите ще бъдат изплатени.

Това стана през февруари, а сумата беше  841 595 хил. лева субсидии за повече от 83 хиляди земеделски производители. Беше обявен и извънреден аукцион за продажба на държавни ценни книжа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
селяндурка преди 10 години
Трудна работа за този министър-каквото и да откраднеш каквато и комбина да извърти вякак е в батака?Алъш веришът с кражбите рано или късно секва !Можеше да е по-умен и да се сети за няколко варианта преди да се навира в бельото на ползвателките на интернет по немски тертип а за другото пипе не му стига-ку*ви колкото щеш нали така?
22
0
 
1
 
! Отговори
321 преди 10 години
Елате в Добруджа за да видите на какво ниво са земеделците.Навсякъде са с почти нова техника и скъпи коли.Дори по няколко.Под 1000дка няма арендатор да не говорим че стигат до 30-40 000дка.Това по 30лв. и вижте по колко получават.Дянков е прав че не искаше да тегли кредит за 1м.,защото в същото време зърното им стоеше по складовете и чакаха по-високи цени.Не им завиждам,дори одобрявам това че се развиват,но другите отрасли изостават в селското стопанство.Дори изнемогват.
21
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 10 години
В цял свят земеделието е или губещо или на кантар затова навсякъде по света за земеделие са предвидени субсидии и в САЩ и в Европа.Разликата между нашите и техните земеделци е в размера на субсидиите нашите взимат 20-25 лв на декар а в Америка и Европа около 100лв на декар.Разходите и там и тук са почти еднакви а и изкупната цена е международна.Стъпиха си последните 2-3 години малко на краката но тази година е най лоша от последните 10 не ги слушайте тези в министерството те се правят на 6 за 5.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РешениеМного правилно, всички български продукти са ***, за нищо не става тая *** освен да се напива и да краде.
19
11
 
6
 
! Отговори
Решение преди 10 години
Аз затова вече нищо българско не си купувам, защото не искам да ставам съучастник в пране на пари, точене на ДДС и укриване на обороти. Добре че са чуждите вериги, че си купувам всичко от там. Дори има един хляб внос от Германия - много е хубав само него ядем, гръцко сирене и кашкавал, масло "Президент" и т.н.. Плодове и зеленчуци от Гърция и Турция - хем са по-евтини, хем са по-сладки. Много ме е яд, че тук повечето са само мошеници, които укриват доходи и реват, че са бедни! Ще емигрираме!
18
1
 
12
 
! Отговори
moris преди 10 години
Абе въздухари тия неща трябваше да ги предвидите в актуализацията, как изведнъж станахте толкова щедри на обещания, смятате народа за толкова *** да вярва на голите ви обещания! "%-та ще се определи след актуализацията" хаха - вие да пипнете паричките, пък после може и оставка, ще си купите и новите избори!
17
4
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
Искам да знам,като се получават тези пари по европейските програми, как се контролира за какво се харчат? Къде отиват тези средства - колко техника /джипове, яхти и палати на собствениците и арендаторите/ са закупени, колко работни места са открити и какви заплати се плащат на хората? А хлябът все по- скъп и по-скъп. А житото изнесено в чужбина. Родолюбци!
16
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Щом ще се харесвате дайте ги за пет години напред.
15
5
 
15
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Никой не ви кара!!Аз бачкам каквото харесвам и ми се плаща!!Не е нужно да оревете света!!Като не ви стигат, отивайте миньори!!!Аз също произвждам продукт,който не е ясно дали въобще ще бъде продаден.И не взимам субсидия за това!!!Вие хем имате пазар ,хем и субсидии!!!НА кога ги разправяш тия?Като съм ходил на село,ни се смееха селяните че сме "Граждани" и сме станали рано от вас!!Вие от пиене в 10-11 по обяд, не можете да си отворите очите!!Никакви субсидии за вас!!!
14
10
 
9
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До Салахадин Що не идеш да видиш в Гърция за какъв автопарк става въпрос. А за нормалните страни от ЕС да не говорим. Какво искате, с тирици маймуни ли да ловят. Като не разбирате не се обаждайте, после ще квичите че хляба е 1 лв и че зеленчуците са македонски. Как да поризвеждат хората без субсидии и без техника.
13
4
 
9
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Да не говорим, че има сушава, наводнения, земетресения, и ти си страшно зависим, а като надуеш ценаат всиик потребитеил почват да ръмжат по веригата но пък всичик искат качество и никой не иска примеси, а едно Сирене Маджаров което е отностиелон качествено и е 10-11 лева също има примеиси, значо серенаат под 15 лева просто не трябав да ги ядем Обаче ако производителите сложат такива цени ще стане революция.
12
3
 
9
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
що вие не идете да побачкате на село? труд, ореш, копаеш, няма вода на село, няма (постоянне тук), пътищата са третостепенин и ходиш с карупици или лади или с джипове щото ще поторшиш колоата ако е с ниско окачване, отиваш няма къде да се окъпеш, кенефх - септична яма или в най добрия случай външен клозет живееш там, или пък плащаш на лесничей да ти пази чарашите (ябчълките) пълон е с манагали накрая продаваш стоката за 30 стотинки, прекупвачът я продава за 1,20 лева и всичик пищят - скъпо е!
11
7
 
14
 
! Отговори
от село преди 10 години
Защо по не веднъж до сега тези земеделци не се похвалиха а само плачат и се жалват Ако добива е по малко лошо ако е добър пак се жалват цените малки ако пролетта или годината е по дъждовна дори нормална добра пак се жалват и искат помощи и субсидии а когато дават рентата повечето от тях прецакват хората и им дават трохи.Вижте каква техника скъпа имат ако решат да я продадат са милионери колите с които се возят са скъпи.Време е да им се ограничат субсидиите има по нуждаещи се от тях призводители.
10
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Другите крадливи ***!
9
6
 
16
 
! Отговори
дон балон преди 10 години
Тия не съм ги запомнил да не ревнат поне 2-3 пъти в годината за пари,миналата година реваха за акциза,нагушиха се с високи цени ,ами да сте отделили от миналата година да не сте купували джипове ,дядовците ви ходеха пеш по каруците
8
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Всеки си иска "неговото".
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако евентуално това правителство остане и протестите спрат земеделските производители щеполучат пари ама друг път. Сега им обещават какво ли не само и само да не тръгнат с тракторите към София. Тия номера вече ги знаят и децата ама как така хората им вярват не знам. На тези всяка дума им е лъжа и измама. Не разбирам ние хора с достойнство ли сме илироби!!
6
2
 
31
 
! Отговори
Мдааа преди 10 години
Земеделците да отчетат всичко с фактура и на база на количеството да им дават субсидии, защото в този сектор се работи на "тъмно". И още фирмите прекупвачи на зърно да връщат субсидията при износ (на база на изнесено количество), поне в хазната да влезе нещо, защото и без това има фирми, които точат ДДС с фиктивен износ. Поне така писаха медиите оня ден!
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
стига сте ги глезили тия БЕ !
4
1
 
27
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Никакво частично плащане.200 процента авансово плюс 150процента окончателно.Цените 2пъти по високи.Никакви осигуровки акциз идр. глупости.А забравих да се пенсионират на 40 г. първа група.Чак тогава земеделието ще се оправи.